Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Πολιτιστικό μονοπάτι στη Ναύπακτο

κλικ ΕΔΩ για μεγαλύτερη ανάλυση εικόνας
Η μελέτη αφορά μία προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας για την δημιουργία ενός Δικτύου Ιστορικών Μονοπατιών στον ιστό της πόλης της Ναυπάκτου.
Δημιουργούνται δύο άξονες: ένας από το λιμάνι ως το κάστρο και ένας δεύτερος από την Τσαούς -Ντάπια έως το Ιερό του Ασκληπιού στο Κεφαλόβρυσο, κατάλληλοι για να δημιουργήσουν δυο ενδιαφέρουσες διαδρομές για τουρίστες και κατοίκους.
Στα μονοπάτια γίνεται πρόβλεψη ώστε να ενωθούν σε διάφορες περιοχές με υπάρχοντα πλακόστρωτα δίκτυα ενώ κοινός παρονομαστής στις διαδρομές είναι η σήμανση και ο φωτισμός που θα καθοδηγούν τους επισκέπτες.

Στο σύνολό τους εκμεταλλεύονται υπάρχοντες πλακοστρωμένους δρόμους και διαδρόμους ενώ υπολείπονται της κατασκευής μόνο λίγα τμήματα ώστε να είναι πλήρως λειτουργικά. Αυτά είναι το τμήμα από την Ντάπια έως την δυτική πύλη του κάστρου στο λόφο του Προφήτη Ηλία (πλακόστρωση), από το Βεζύρ Τζαμί εως την Εφορεία (πλακόστρωση) και από την Εφορεία έως την πλατεία Φαρμάκη (διαπλάτυνση πεζοδρομίου/ πλακόστρωση). Ειδική μελέτη γίνεται για την κάθοδο στο ιερό του Ασκληπιού, περιοχή δύσβατη και επιβλητική που αξίζει τον κόπο να αξιοποιηθεί περισσότερο.
Οι διαδρομές περνούν από τα γραφικότερα μέρη της πόλης και ειδικά στην συνοικία του Κάστρου από τις παλαιές πέτρινες βρύσες, διασχίζοντας ιστορικά την πόλη από την παλιά συνοικία στα Μποτσαρέϊκα, τα Προσφυγικά και τις νεώτερες συνοικίες του κέντρου μέχρι τα γραφικά στενά στη Δεξαμενή και τα επιβλητικά βράχια στο λόφο του ιερού του Ασκληπιού.
Συντονιστής ομάδας: Πατούχας Κων/νος, Πολιτικός Μηχανικός
Ομάδα εργασίας: Υφαντής Ιωάννης, Πολεοδόμος, Σούκος Αλέξανδρος,   Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Σταμάτη Μαρία, Αρχιτέκτονας Μηχανικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: