Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σε δραματικούς τόνους ξεκίνησε η μάχη στη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της
κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο κατά
τη διάρκεια της συζήτησης  για το Μεσοπρόθεσμο
 
"Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις. Ζητώ να ακούσετε την εσωτερική σας πατριωτική συνείδηση", τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ως μοναδικού δρόμου για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας και ως αφετηρίας για να μπορέσει να λειτουργήσει και να ορθοποδήσει ο τόπος, επεσήμανε με δραματικούς τόνους ο πρωθυπουργός, καλώντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλα τα κόμματα να προτάξουν τη σωτηρία της πατρίδας και όχι το κομματικό συμφέρον.
Ο Γ. Παπανδρέου απευθύνθηκε πρωτίστως στους βουλευτές του κόμματός του, οπλίζοντάς τους με επιχειρήματα σε όσους αντιτάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο και στα επώδυνα μέτρα που αυτό προβλέπει και δηλώνοντας βέβαιος πως "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ 
θα κάνει το καθήκον της απέναντι στο μέλλον":
"Σήμερα η πατρίδα δεν χρειάζεται ούτε φυγόπονους, ούτε φυγόμαχους, ούτε ''μάντεις κακών'', ούτε κήρυκες μαγικών λύσεων. Πατριωτική στάση είναι να μην το βάζεις στα πόδια στα δύσκολα", τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος μεν στη ΝΔ αλλά θέλοντας να στείλει το μήνυμα και σε άλλους αποδέκτες, ενδεχομένως στο κόμμα του.
Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου την κατηγόρησε ότι φυγομαχεί, καιροφυλακτεί και ποντάρει στη φθορά της κυβέρνησης: Η πολιτική τους αυτή τους αναγκάζει να ταυτίζονται με όσους ποντάρουν, κερδοσκοπούν και προπαγανδίζουν την αποτυχία μας", τόνισε σε αυστηρούς τόνους.
Αφού επέμεινε πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί "δύσκολο αλλά απόλυτα αναγκαίο καθήκον", απευθύνθηκε στους βουλευτές όλων των κομμάτων λέγοντας:
"Η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει δεν είναι απλώς μια εθνική και μια πατριωτική μας υποχρέωση. Είναι και μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει η χώρα μας. Είναι ευκαιρία να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Δεν σας καλώ απλώς να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις, ζητώ να ακούσετε την ψυχή σας, την εσωτερική σας πατριωτική συνείδηση. Σας καλώ να ψηφίσετε, με το χέρι στην καρδιά, Ελλάδα. Σας καλώ να ψηφίσετε επιβίωση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και προοπτική για τους πολίτες της χώρας μας. Να επικυρώσετε την εθνική επιτυχία στην Ευρώπη", κατέληξε. Η συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου, στην οποία έχουν εκφράσει την επιθυμία να μιλήσουν 146 βουλευτές από όλα τα κόμματα, συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο με ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ
Ζήτησε πολιτική σοβαρότητα
Τη σοβαρότητα των βουλευτών ζήτησε σε έντονο ύφος χθες στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι "η έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας, ευθύνης και συναίνεσης κοστίζει εθνικά".
Στην έναρξη της συζήτησης επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών, σε παρέμβασή του επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για "υποκριτική χρήση του Συντάγματος", ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: "Εγώ προβάλλω ένσταση αντισυνταγματικότητας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέλαβα την ευθύνη να εισηγηθώ τόσο σκληρά και άδικα μέτρα πριν κλείσω μία εβδομάδα, επειδή έχω πλήρη συνείδηση των κινδύνων και επειδή πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και σε σύντομο χρόνο να τη βελτιώσουμε, αλλά θα πρέπει να υπάρχουμε για να τη βελτιώσουμε".
Λίγο αργότερα, στη βασική του ομιλία ο Ευ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι "σε λιγότερο από δύο μήνες θα είμαστε σε θέση να εμφανίσουμε ένα νέο ριζοσπαστικό φορολογικό σύστημα, με το οποίο θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τα σκληρά μέτρα", ενώ προανήγγειλε ότι το επόμενο μνημόνιο θα ζητήσει να ψηφιστεί από τη Βουλή με την ευρύτερη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.
Οταν δε ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε την κυβέρνηση να πάει στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με 180 ψήφους "για να πάτε στην Ευρώπη με ευρύτερη συναίνεση", αλλά και "για να δούμε ποια ζώα τρώνε καλαμπόκι" (απευθυνόμενος προφανώς στη ΝΔ), ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι "κάθε βουλευτής έχει τον ίδιο πατριωτισμό και την ίδια αίσθηση ευθύνης με εμάς, τα μέλη της κυβέρνησης. Δεν χρειάζεται ούτε παροτρύνσεις ούτε προστασία, έχει συνείδηση και αίσθηση".
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ
"Σφαγείο" χαρακτηρίζει το Μεσοπρόθεσμο το ΚΚΕ, "ταφόπλακα" στην οικονομία και την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση και θα επανέλθει αύριο στην ψηφοφορία (έχει ζητήσει να γίνει ονομαστική), ενώ χθες ζήτησε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου να απαιτεί 180 ψήφους, αίτημα που έχει διατυπώσει και ο Γ. Καρατζαφέρης. Ο Αλ. Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία προεξόφλησε τη χρεοκοπία της χώρας εφόσον το Μεσοπρόθεσμο περάσει από τη Βουλή. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε στον πρωθυπουργό "μπόλικη εθνικοφροσύνη" και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "εκποιώντας τον εθνικό μας πλούτο οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό".
Γ. ΜΠΑΛΗ - Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ - Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: