Μείωση που μπορεί να ανέρχεται και στο 30% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να επιφέρουν τα µέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των ελλειμμάτων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).
Η διοίκηση του ΤΠΔΥ, υπό το βάρος των ελλειμμάτων και των καθυστερήσεων στην έκδοση του εφάπαξ που φθάνουν τα 5,5 χρόνια, προχωρεί σε αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου την ώρα που και οι εκτιμήσεις στελεχών του θεωρούν αναπόφευκτη τη μείωση της εφάπαξ αποζημίωσης.
Σήμερα εκκρεμεί η πληρωμή 37.000 αιτήσεων για εφάπαξ (χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», και αυτή την περίοδο καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2009 και είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
Εκτός από την αδυναμία καταβολής του εφάπαξ, το ΤΠΔΥ έχει να αντιμετωπίσει και το μεγάλο κύμα φυγής στη σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Μόνο τον Ιανουάριο του 2011 υποβλήθηκαν 1.847 αιτήσεις έναντι 1.032 στο αντίστοιχο διάστημα το 2010,ενώ κατά το διάστημα 1 - 22 Φεβρουάριου 2011 έχουν υποβληθεί 1.424 αιτήσεις έναντι 897 αιτήσεων ολόκληρο τον Φεβρουάριο του 2010.
Το υπουργείο Εργασίας προτείνει την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου µε καταβολή μέρους (50%) των εσόδων από τον ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους του Δημοσίου (80 εκατ. ευρώ), την παρακράτηση 10% από τους ειδικούς λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων, να αναλάβει το Δημόσιο – µέσω ειδικού ομολόγου ύψους 1,2 δισ. ευρώ – τις υποχρεώσεις έναντι «χαριστικών ρυθμίσεων» που έγιναν στο παρελθόν από το κράτος, καθώς και να στηριχθούν τα έσοδα του Ταμείου και από τους μισθούς οι οποίοι χάνονται σε κάθε απεργία.
Η πρόταση προβλέπει ακόμη την υποχρεωτική υπαγωγή στο ΤΠΔΥ των απασχολουμένων µε συμβάσεις στο Δημόσιο. Χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων εντόκως, αλλά και αποζημιώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου