Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Κάλεσμα για κατάληψη του Κέντρου Υγείας Αστακού

Κατάληψη του Κέντρου Υγείας Αστακού θα πραγματοποιηθεί την  Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου προκειμένου κάτοικοι και φορείς να διατρανώσουν την αντίθεση τους στο «χαράτσι» των πέντε ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς που το επισκέπτονται, είτε για εξετάσεις είτε για συνταγογράφηση. Την πρόσκληση για μαζική συμμετοχή απευθύνει ο πρώην δήμαρχος Αστακού Π. Στάϊκος με επιστολή του:
"Θεωρούμε πολύ σωστά τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, τον Έλεγχο των Προμηθειών για τον περιορισμό της σπατάλης από τα κυκλώματα και τις συντεχνίες και την εφαρμογή του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού. Τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να έχουν ληφθεί από δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε ανακοίνωση ότι τα Νοσοκομεία όλης της χώρας θα διενεργούν δωρεάν test Παπανικολάου. Θεωρούμε ότι αυτό είναι λαϊκισμός και υποκρισία. Γιατί εάν πραγματικά το Υπουργείο ενδιαφέρεται για την πρόληψη του Καρκίνου της Μήτρας, θα πρέπει το μέτρο αυτό να ισχύει για όλο το χρόνο και επιπλέον να υπάρχει συνεχής καμπάνια ενημέρωσης και παρότρυνσης των γυναικών. Θα πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι, που τους ενδιαφέρει τόσο πολύ το κόστος πέραν της ουμανιστικής πλευράς για την αξία της ζωής των γυναικών, ότι είναι δυνατόν η θεραπευτική αντιμετώπιση ενός καρκίνου μήτρας, από την στιγμή της διάγνωσης μέχρι τη στιγμή του θανάτου να κοστίσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο test Παπανικολάου.
Καταγγέλλουμε ότι ενώ εδώ και τέσσερα χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν και οι τρεις μαίες του Κέντρου Υγείας Αστακού το Υπουργείο δεν προσέλαβε ούτε μία, για να λαμβάνει το test Παπανικολάου, όπως γινόταν πριν και μάλιστα το έκαναν χιλιάδες γυναίκες δωρεάν. Σήμερα λόγω της ταλαιπωρίας, αλλά και του κόστους για να μεταβούν οι γυναίκες από τα χωριά του Ξηρομέρου στα αστικά κέντρα, υπάρχουν πολλές γυναίκες και μάλιστα φτωχές οι οποίες δεν ξανάκαναν το test Παπανικολάου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Και δεν φθάνουν όλα τα άλλα που βασανίζουν τον ελληνικό λαό και κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έρχεται και το Υπουργείο Υγείας και επιβάλλει από πάνω και εισιτήριο 5 ευρώ, για όποιον ασφαλισμένο επισκέπτεται τα Κρατικά Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ακόμη και για την αναγραφή μιας συνταγής φαρμάκων, παραβλέποντας ότι αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό έξοδο για κάποιο ζευγάρι συνταξιούχων του ΟΓΑ, αφού μπορεί να μεταφράζεται σε 20 ευρώ τον μήνα ή 240 ευρώ το χρόνο, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιθανόν να στερηθούν τον καφέ τους και την ζάχαρη ή ακόμη και τη θέρμανσή τους.
Θεωρούμε το μέτρο αυτό απαράδεκτο και ζητάμε την άμεση απόσυρσή του, για να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων και όχι μόνο, σε όλα τα κρατικά Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Γι’ αυτό καλούμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής σε κατάληψη του Κέντρου Υγείας Αστακού την Πέμπτη 3/2/2011, ούτως ώστε να εμποδίσουμε την είσπραξη των 5 ευρώ και να γίνει η περίθαλψη των ασφαλισμένων δωρεάν και να αποσύρει το μέτρο ο Υπουργός Υγείας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση σε όλες τις δομές του ΕΣΥ.
Dr Παναγιώτης Στάϊκος
Ειδικός Γενικός Ιατρός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Πρώην δήμαρχος Αστακού"

Δεν υπάρχουν σχόλια: