Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο

 Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, προσθέτοντάς ότι την εξουσία αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Η «ημέρα μαρτύρων», όπως αποκαλούσαν τη σημερινή κινητοποίηση οι διαδηλωτές, τελικά εξελίχθηκε σε «ημέρα νίκης» για τον Αιγυπτιακό λαό.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τις οποίες περνά η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να αφήσει τη θέση του προέδρου της δημοκρατίας. Έδωσε στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων τη δικαιοδοσία να διοικήσει το κράτος. Ο Θεός είναι ο προστάτης και ο συμπαραστάτης μας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ομάρ Σουλεϊμάν.
Επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου είναι ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, το Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ,ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα. «Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα. Η σύσταση νέων κομμάτων με νέο τρόπο που θα αντικατοπτρίζουν νέες σκέψεις και ιδέες είναι κάτι πολύ καλό για την κοινωνία τώρα, στο παρόν στάδιο», δήλωσε.
Ζωντανά οι πανηγυρισμοί από την πλατεία Ταχρίρ

Η σύντομη ανακοίνωση του αντιπροέδρου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ και από τα εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρη την Αίγυπτο, που πολεμούσαν τη δικτατορία του Μουμπάρακ στους δρόμους, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. «Ρίξαμε το καθεστώς» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, κλαίγοντας, γελώντας και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο. Όσο για τον ίδιο τον Μουμπάρακ, έχει μετακομίσει προς το παρόν με την οικογένειά του στο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σέιχ και προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του.
Ο λαός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα πορεία στο προεδρικό μέγαρο και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Η είσοδος του τελευταίου είχε αποκλειστεί, καθώς οι διαδηλωτές κατηγορούσαν τους δημοσιογράφους ότι υποστηρίζουν το καθεστώς και δεν μεταδίδουν με ακρίβεια τα γεγονότα. Στο προεδρικό μέγαρο ήταν εμφανής ισχυρή στρατιωτική παρουσία, αλλά δενυπήρχε καμία ένδειξη ότι ο στρατός ήθελε να σταματήσει τους διαδηλωτές.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, χαιρέτησε την ανακοίνωση του Ομάρ Σουλεϊμάν, λέγοντας ότι «αυτή είναι η σημαντικότερη μέρα της ζωής μου».
Η παράταξη των Αδελφών Μουσουλμάνων ζήτησε από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. «Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Αδελφών Μουσουλμάνων, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια» πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό», επισήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι «καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός».
Διεθνείς αντιδράσεις
Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» και ότι κατ' αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για «πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις».
Η Άστον πρόσθεσε ότι η ΕΕ σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο. Επίσης σημείωσε ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. «Είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο διάλογος, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που θα είναι ευρέως αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τις φιλοδοξίες (...) του λαού» της Αιγύπτου, επισήμανε συγκεκριμένα. «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για μία «διαφανή, ειρηνική και ομαλή» μετάβαση στην Αίγυπτο. «Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπαν. Ο Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν Κι Μουν καλεί να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Κάιρο, ώστε να απαντηθούν τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού που είναι «προφανώς απογοητευμένος» από τους ηγέτες του.
Στο Ιράν, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών ανέφερε ότι οι Αιγύπτιοι πέτυχαν «μεγάλη νίκη».
H Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, χαιρέτησε την απόφαση του Μουμπάρακ ως «ιστορική μεταβολή» και κάλεσε τη χώρα να σεβαστεί τη συνθήκη ειρήνης που είχε συνάψει το 1979 με το Ισραήλ.
Το ίδιο το Ισραήλ, μέσω ενός κυβερνητικού εκπροσώπου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την ελπίδα η μεταβατική περίοδος που ξεκινά να είναι ομαλή. «Μπορούμε να ελπίζουμε για την Αίγυπτο, καθώς και για τους γείτονές της, ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία θα γίνει ομαλά», υπογράμμισε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ. «Αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών και αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», πρόσθεσε. Παρόλ’ αυτά υπογράμμισε ότι «οι ώρες είναι κρίσιμες για να κάνουμε δηλώσεις εν θερμώ», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι «έχουν μία κάποια ανησυχία μπροστά στις αβεβαιότητες» που έχουν ανακύψει μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ.
Η Χαμάς από την πλευρά της χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως «την αρχή της νίκης της επανάστασης», την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών. «Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς. «Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος» της Ράφα, πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα. «Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσες και μία αξιοπρεπή ζωή», αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: