Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


Με την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου που καθορίζει τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση (Καλλικράτης), ανοίγει ουσιαστικά και η (μακριά) προεκλογική περίοδος. Η γραμματεία της Κίνησης Πολιτών συζήτησε σε ανοικτές συνεδριάσεις της και αποφάσισε τα βασικά σημεία της προεκλογικής παρέμβασης της Κίνησης.
Εκ των πραγμάτων οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να μας οδηγήσουν σε αλλαγές. Ο διευρυμένος δήμος Ναυπακτίας μεγαλώνει το εκλογικό σώμα και με το κεκτημένο, της μέχρι τώρα παρουσίας μας στο δήμο Ναυπάκτου, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε όλη την Ναυπακτία. Ανοίγει ένα μεγάλο πεδίο συνεργασιών με στόχο να δημιουργηθεί η πλειοψηφία που όχι μόνο θα διοικήσει για τα επόμενα τέσσερα και μισό χρόνια το Δήμο αλλά και θα τον βάλει σε άλλη ρότα από αυτή τουλάχιστον που έχουμε γνωρίσει τις τελευταίες τετραετίες στη Ναύπακτο. Γιατί δεν είναι μόνο η μεγάλη έκταση του Δήμου αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που χρονίζουν και ζητούν λύσεις. Είναι και οι νέες δυσκολίες που γεννάει ο «Καλλικράτης».
Όμως υπάρχουν προοπτικές. Ας σκεφθούμε μόνο ότι από τα 18 ψηφοδέλτια που συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές των δήμων της Ναυπακτίας μόνο δύο είχαν το καθαρό κομματικό χρίσμα και ήταν στενά κομματικά. Η μεγάλη λοιπόν πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει δείξει ότι θέλει να κινηθεί σε αυτοδιοικητική τροχιά. Αν δε, προσθέσουμε και τη σημερινή συγκυρία της γενικευμένης αμφισβήτησης δεν θα ήταν ψέμα να πούμε ότι στις επόμενες εκλογές ένα σχήμα που θα κινηθεί ενάντια στα χρίσματα και τις κατεστημένες λογικές, μπορεί να έχει έντονη παρουσία και νικηφόρα προοπτική.
Η Κίνηση Πολιτών θέλει να δουλέψει, να συνεργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλει να συνδημιουργήσει ένα καινούργιο σχήμα που θα ανοίξει νέους δρόμους για την κοινωνία. Και βέβαια δεν πρέπει να είμαστε μόνο αντίθετοι στη στείρα κομματική λογική. Πρέπει να έχουμε και πρόταση. Θέλουμε λοιπόν ένα σχήμα συνεργασίας που θα λειτουργεί δημοκρατικά, δεν θα είναι συνάθροιση παραγόντων, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν λόγο και κάθε βήμα μας θα συζητείται και θα αποφασίζεται δημοκρατικά. Κι επειδή δεν αρκεί μόνο η συζήτηση αλλά χρειάζεται και δράση και αποτελεσματικότητα, το πρόγραμμα που θα έχει ένα σχήμα συνεργασίας πρέπει να περιλαμβάνει άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις χωρίς να αφήνει απ’ έξω τις μεγάλες αλλαγές που ως κοινωνία έχουμε ανάγκη.
Με αυτές τις σκέψεις ήδη έχουμε ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με οποιονδήποτε θέλει να συνεισφέρει στην κατεύθυνση που περιγράψαμε πιο πάνω. Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα συζητήσεις μας είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας σε όλη την Ναυπακτία έχουν ανάλογους προβληματισμούς. Όχι ταυτόσημους με αυτούς της Κίνησης αλλά τέτοιους που επιτρέπουν την αισιοδοξία για το μέλλον. Γι αυτό και μιλάμε δημόσια για τα επόμενα βήματά μας. Στο κάτω - κάτω της γραφής δεν μοιράζουμε καρέκλες, την αγωνία μας για το μέλλον της Ναυπακτίας καταθέτουμε και τη διάθεσή μας να δουλέψουμε για να δοθεί λύση.
Ξέρουμε βέβαια ότι όλα αυτά δεν είναι απλά πράγματα. Αλλά στο επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα σχήμα συνεργασίας που θα μπει σφήνα στα χρίσματα και τις κατεστημένες λογικές, με νικηφόρα προοπτική. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, υπάρχουν και δυσκολίες αλλά εδώ είμαστε για να τις ξεπεράσουμε.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩN

Δεν υπάρχουν σχόλια: