Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Συνέντευξη Κατσούλη με κριτική και υπονοούμενα

Κριτική στην ηγεσία του Δήμου Μεσολογγίου ασκεί ο Πάνος Κατσούλης σε συνέντευξη που έδωσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα  "Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων" καταθέτοντας ταυτόχρονα τις δικές του προτάσεις.
Ερώτηση: «Κατόπιν εορτής» είπατε ότι έγινε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου για τον Καλλικράτη. Προφανώς αυτό σημαίνει ότι και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις είναι κατόπιν εορτής. Ποιος ευθύνεται γι αυτό;
Απάντηση: Δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο στο Μεσολόγγι να... διαμαρτυρόμαστε «κατόπιν εορτής» και παρακινούμενοι από τις πράξεις του «γείτονα». Αυτή η στάση υποδηλώνει εμπράκτως την απουσία στρατηγικών επιλογών για το δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου, καθώς και την έλλειψη σχεδίου υλοποίησής τους. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται τώρα με τον «Καλλικράτη». Η υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας δεν είναι τωρινή υπόθεση. Έχει τουλάχιστον βάθος τετραετίας. Ποιος στρατηγικός στόχος τέθηκε για το Μεσολόγγι όλα αυτά τα χρόνια, εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης; ΚΑΝΕΝΑΣ. Απλά παρακολουθούσαμε τα γεγονότα.

Ποιος θα μπορούσε να τεθεί, από τους διοικούντες το δήμοΘα είμαι σαφής, επειδή η κριτική δίχως προτάσεις εκτιμώ πως δεν έχει νόημα. Δυο θεωρώ πως ήταν και είναι οι στρατηγικές επιλογές. Η πρώτη δεν έχει την ανάγκη των συνενώσεων. Στηρίζεται στη μοναδικότητα του Μεσολογγίου, λόγω ιστορίας και φυσικής θέσης. Επιλογή που είναι εύκολη να την καταγράφεις, αλλά δύσκολη στην υλοποίηση και με κινδύνους. Δύσκολη, γιατί θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να έχουν γίνει έργα ανάδειξης και κατοχύρωσης αυτής  της φυσικής και ιστορικής μοναδικότητας. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η παραπάνω επιλογή να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια από την τωρινή. Η δεύτερη στρατηγική επιλογή για το Μεσολόγγι, ήταν και εξακολουθεί να είναι η διεκδίκηση εκείνων των συνενώσεων που θα αποκαθιστούσαν την παραγωγική, πολιτισμική και ιστορική του ενότητα. Ήτοι με τους δήμους Αιτωλικού- Οινιάδων – Χάλκειας – Αρακύνθου και Μακρυνείας. Ούτε αυτή η επιλογή υπηρετήθηκε. Γιατί αυτή η στρατηγική επιλογή προϋπέθετε καλλιέργεια συμμαχιών, καλών σχέσεων, επικοινωνίας, κοινών δράσεων και έργων με τους γείτονες και δυστυχώς όλα αυτά απουσίαζαν. Μέχρι χθες άλλωστε δήλωναν πως «αν θέλουν οι δήμοι της Μακρυνείας ας έρθουν», ενώ εστίαζαν τη διεκδίκηση στις δυο κοινότητες του δήμου Χάλκειας, το Περιθώρι και το Γαλατά.. Δυστυχώς φθάσαμε οι όμοροι δήμοι να θεωρούν το Μεσολόγγι «δήμο – ανάδελφο»και αυτό κάτι σημαίνει και πρέπει να μας προβληματίσει.
Ερώτηση: Έχετε χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις κατά διαστήματα για τον τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκε ο νέος χάρτης της Αιτωλοακαρνανίας. Ουσιαστικά είπατε ότι δεν εφαρμόστηκαν ενιαία κριτήρια; Ποιους βαραίνει αυτή η διαδικασία;.  
Απάντηση: Έχω χρησιμοποιήσει τα ίδια τα κριτήρια του «Καλλικράτη» και τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού. Ένα νέο κράτος απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος και μια νέα αυτοδιοικητική πορεία δεν χαράσσεται με παλιά και φθαρμένα υλικά. Ο νέος χάρτης του νομού, σε αρκετές περιπτώσεις, χαράχτηκε υπό το κράτος της ψηφοθηρίας και των πελατειακών πολιτικών σχέσεων.
Θα αναφερθώ εν τάχει, μόνο σε δυο παραδείγματα:
Α) Νέος δήμος Ναυπάκτου, έκτασης περίπου 1 εκατ. στρεμμάτων, που ξεκινά από τα σύνορα με τους νομούς Ευρυτανίας και Φωκίδας και καταλήγει στο Γαλατά Μεσολογγίου. Είναι βιώσιμος και λειτουργικός αυτός ο δήμος, σύμφωνα με την πρωταρχική θέση του «Καλλικράτη»; Είναι προς το συμφέρον των πολιτών του αυτή η τεραστίας έκτασης γεωγραφική οντότητα, η οποία στερείται ακόμη και εσωτερικών δρόμων επικοινωνίας; Πρόκειται ποτέ να αποκτηθεί ενιαία δημοτική συνείδηση, με τέτοιου μεγέθους και προβλημάτων δημοτικά σχήματα;
Β) Γιατί δεν έγινε η συνένωση των δήμων Αρακύνθου και Μακρυνείας; Ποιο από τα κριτήρια του «Καλλικράτη» δεν ικανοποιούνταν στην περίπτωση αυτή; Το πληθυσμιακό, το όμορο, το παραγωγικό, το πολιτισμικό; Όλα τα κριτήρια είχαν ισχύ. Και όμως «δια της πλαγίας» και μέσω ψευτοδιλήμματος κατέληξαν στο νέο δήμο Αγρινίου. Λέτε να έγιναν όλα αυθορμήτως στην περίπτωση αυτή; Εγώ ισχυρίζομαι πως σίγουρα όχι.
Ερώτηση: Έχετε υπονοήσει πως στο Μεσολόγγι κάποιοι δεν κινητοποιήθηκαν στον αγώνα για αλλαγή περιφέρειας. Γιατί κατά τη γνώμη σας
Απάντηση: Δεν το έχω υπονοήσει, το έχω αναφέρει δημόσια και το υπερασπίζομαι. Διότι δυστυχώς το Μεσολόγγι έχει απαρνηθεί εδώ και ορισμένα χρόνια τον πολιτικό ρόλο της πρωτεύουσας του νομού. Ο τίτλος της πρωτεύουσας του νομού δεν είναι «ένα άδειο κουστούμι» που το φοράς περιστασιακά και όποτε σε βολεύει. Σημαίνει πως τίθεσαι επικεφαλής και εκφράζεις τα συμφέροντα ολάκερου του νομού. Σε ποιο από τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν ως Αιτωλοακαρνάνες, ο δήμος Μεσολογγίου είναι μπροστάρης τα τελευταία χρόνια; Στην εκτροπή του Αχελώου; Στη λειτουργία του Πλατυγιαλιού; Στη χάραξη της Ιόνιας οδού και των καθέτων αξόνων της; Στην προστασία και την ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς; Γιατί να είναι τώρα μπροστάρης για το ζήτημα της Περιφέρειας; Χάθηκε μια ακόμη σημαντική ευκαιρία για το Μεσολόγγι και το νομό..
Ερώτηση: Κατά καιρούς από επίλεκτα στελέχη της μεσολογγίτικης κοινωνίας εκφράζονται φωνές (για παράδειγμα για το Πανεπιστήμιο, το Εφετείο) που στο Αγρίνιο ηχούν ως εξαιρετικά ακραίες. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να υπηρετηθεί  η ενδονομαρχιακή συνοχή; Αλλά και να διαφυλαχθεί η ίδια η αναπτυξιακή πορεία του Μεσολογγίου;
 Απάντηση: Οι ακραίες φωνές υπάρχουν ένθεν και ένθεν. Όπως ιστορικά έχει ρίζες 180 ετών η τοπικιστική διαμάχη Αγρινίου – Μεσολογγίου, η οποία έχει συμβάλλει αρνητικά στην ανάπτυξη του νομού. Το ζήτημα για μένα είναι να μην υποδαυλίζονται αυτού του χαρακτήρα οι αντιθέσεις από πολιτικά συμφέροντα και μεθοδεύσεις. Ολάκερη η Ελλάδα σπαράσσεται από αυτές, οι οποίες ορισμένες φορές στο παρελθόν πήραν το χαρακτήρα τοπικού εμφυλίου. Είναι διακριτοί αναπτυξιακά οι ρόλοι του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, αρκεί βέβαια να γίνονται σεβαστοί από τις πολιτικές ελίτ των δυο πόλεων. Ας μην αναπαράγουμε στον 21ο αιώνα τη διαμάχη του 19ου, δηλαδή «λέτε όχι εσείς στην ίδρυση Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο, λέμε εμείς όχι στο να γίνει νέο λιμάνι στο Μεσολόγγι». Δεν αποτελεί  τιμή για τον πολιτικό κόσμο αυτή η τοπικιστική αναμόχλευση.
Ερώτηση: Ποιες πρέπει πλέον πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις του Μεσολογγίου στη νέα εποχή που έρχεται;
 Απάντηση: Εκτός του πολιτικού ρόλου της πρωτεύουσας στην οποία ήδη αναφέρθηκα, μια ακόμη και μοναδική. Να καταστεί την επόμενη δεκαετία, μέσω συγκειμένων έργων και δράσεωνΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Αναρωτιέμαι, ποιος άλλος δήμος της χώρας, σε τόσο συμπυκνωμένο χώρο: Α)Διασχίζεται από δυο μεγάλους ποταμούς - Εύηνο και Αχελώο – και περιβρέχεται από μια λιμνοθάλασσα 120 χιλιάδων στρεμμάτων Β) «Προστατεύεται από το μπαλκόνι της λιμνοθάλασσας», τον Αράκυνθο. Γ) Διαθέτει τρία Αρχαία Θέατρα, Ρωμαϊκές Θέρμες και Μουσείο Χαρακτικής παγκοσμίας εμβέλειας. Δ) Είναι ταυτισμένος με τη συγκρότηση του νεοελληνικού έθνους και καθορίζεται από το οικουμενικό γεγονός της Εξόδου. Υπάρχουν όλες οι αναπτυξιακές δυνατότητες στο Μεσολόγγι. Χρειάζεται στόχος και όχι λογικές απλής διαχείρισης του νέου δήμου και κυρίως σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας. Το κρατικοδίαιτο μοντέλο μάς τελείωσε οικονομικά και παραγωγικά. Αν δεν ανοίξουμε τα φτερά μας σε άλλες επιλογές, συνεχώς θα βαλτώνουμε στο βούρκο της λιμνοθάλασσάς μας.
Ερώτηση: Πλησιάζει η ώρα που κόμματα αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη θα πάρουν τις αποφάσεις τους για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Προσανατολίζεστε για κάποιο αυτοδιοικητικό μετερίζι; Ειδικότερα σας ενδιαφέρει να διεκδικήσετε τη δημαρχεία Μεσολογγίου;
 Απάντηση: Θα είμαι ξεκάθαρος. Έχω πολιτική και ηθική υποχρέωση να περιμένω τις επιλογές του νυν Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας. Αν ο Θύμιος Σώκος διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη - κάτι που εύχομαι με όλη μου την καρδιά – και με χρειάζεται, τότε αυτή θα είναι η πρώτη και μοναδική μου επιλογή. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε τα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Όμως «η δημαρχεία Μεσολογγίου», όπως λέτε στην ερώτησή σας, δεν είναι αυτοσκοπός για μένα. Πρέπει να συντρέχουν ορισμένες κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις. Τις δυο τελευταίες τετραετίες απεδείχθη περίτρανα ότι όσο εύκολα και με συντριπτικά ποσοστά μπορεί να εκλεγεί κάποιος, άλλο τόσο εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο κινδυνεύει να εξαφανιστεί και να διαπομπευτεί. Δεν υπάρχουν εύκολες και μονοπρόσωπες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του νέου δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Απαιτούνται συνθέσεις. Όποιος δηλώνει «εγώ κατέρχομαι και αν θέλετε ακολουθήστε με», τότε είτε δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων είτε δεν τον ενδιαφέρει να τα επιλύσει. Η φιλοδοξία του τότε δεν είναι υγιής και δεν θα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Ερώτηση: Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί ο  δήμαρχος που θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες του διευρυμένου  δήμου Μεσολογγίου;
Απάντηση: Δεν θα σας μιλήσω για τα γνωστά κριτήρια, του τύπου «να είναι γνώστης της αυτοδιοίκησης, να προωθήσει τον «Καλλικράτη», να είναι έντιμος κ.λ.π.». Για το νέο δήμο Μεσολογγίου θεωρώ πως δεν αρκούν αυτά, γι’ αυτό και θα προσθέσω δυο ακόμη κύρια κατ’ εμέ:
1ο ) Να αποφύγει εντελώς στη διοίκηση του νέου δήμου τη λογική της κλειστής - μικρής φιλικής ή κομματικής παρέας. Το μοντέλο αυτό απέτυχε παταγωδώς και το ζούμε δυο τετραετίες στο Μεσολόγγι. Να στηριχθεί στις δυνάμεις της κοινωνίαςκαι αυτό να φανεί από την ίδια τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του.
2ο )Να στελεχώσει το συνδυασμό και τη διοίκηση του δήμου με ανθρώπους προσόντων. Οι νέοι δήμοι του «Καλλικράτη» δεν μπορούν να διοικηθούν αποτελεσματικά με πολιτικό προσωπικό ανειδίκευτο και ανεκπαίδευτο μορφωτικά και κοινωνικά. Χωρίς τομές στο ανθρώπινο δυναμικό, δεν γίνεται τομή στη διοίκηση του δήμου.
Ερώτηση: Λέγεται πως καθώς οδεύουμε προς το τέλος του θεσμού αλλά και της θητείας της Νομαρχιακής αρχής και πολλά από τα στελέχη της-με τον ίδιο το Νομάρχη αλλά και αντινομάρχες- να προσανατολίζονται προς άλλους αυτοδιοικητικούς ρόλους, η συνοχή της δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Είναι έτσι;
Απάντηση: Το αντίθετο θεωρώ πως συμβαίνει. Τα πολιτικά στελέχη της Νομαρχίας και ο Νομάρχης, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα. Το συνδυασμό της οικονομικής στενότητας με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που δημιουργεί στο προσωπικό της  κάθε Νομαρχίας η διοικητική μεταρρύθμιση. Μάλλον έχει μεγιστοποιηθεί η συνοχή μας.
Ερώτηση: Πείτε μας επιγραμματικά ποια είναι η κατάσταση στη σχολική στέγη του νομού, τομέας της αρμοδιότητάς σας;
Απάντηση: Εξακολουθεί να είναι τραγική. Παρ’ όλες τις έντονες προσπάθειες τεσσάρων ετών από την πλευρά μας, το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Το ΕΣΠΑ καθυστερεί, ο ΟΣΚ βάζει συνεχώς γραφειοκρατικά προβλήματα και οι πόροι του κρατικού προϋπολογισμού είναι ελάχιστοι. Με δικούς μας πόρους εκτελούμε ένα πρόγραμμα βελτιώσεων στη σχολική στέγη, ενώ από πλευράς μελετών για ανεγέρσεις νέων σχολικών μονάδων είμαστε έτοιμοι από καιρό. Όμως αυτά δεν αρκούν. Τουλάχιστον τώρα δείχνει η νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να κατανοεί το πρόβλημα και να μας κατατάσσει στους δυο – τρείς νομούς της χώρας που έχουν ανάγκη άμεσης παρέμβασης στη σχολική στέγη. Περιμένουμε να δούμε έργα και όχι μόνο «λόγια συμπάθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: