Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Δήμος εναντίον Δήμου στη Ναύπακτο!


Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές περιστατικό: Σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, προσφεύγουν κατά απόφασης του Δήμου Ναυπάκτου, ουσιαστικά δηλαδή κατά δικιάς τους απόφασης!
Συγκεκριμένα, οι Νίκος Κούμπιος, Δημήτρης Παπαναστασόπουλος και Ιουλία Χοχτούλα, ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος της Αναπτυξιακής Ναυπάκτου, προκειμένου, λέει, να μην δημιουργηθούν... υπόνοιες! Επειδή μια τέτοια κίνηση γεννά ακόμη μεγαλύτερες υπόνοιες, για ένα “έγκλημα” που είναι κοινό μυστικό, διαβάστε και τη συνέχεια...
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στις 20 Απριλίου, το δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση κατά την οποία έγιναν εμφανή τα ενδοπαραταξικά ρήγματα της δημοτικής αρχής Παπαθανάση, είχε τελικά αποφασιστεί να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην Αναπτυξιακή Ναυπάκτου, προκειμένου να βγουν όλα τα οικονομικά στοιχεία στο φως.

Βαριές κουβέντες είχαν ανταλλαχθεί μεταξύ συμβούλων της συμπολίτευσης, με τον νυν πρόεδρο της ΑΝΝΑ, Άγγελο Σταυρόπουλο, δικαίως να ξεσπά: “Ντρέπομαι μόνο και μόνο με το ερώτημα κάποιων σχετικά με το γιατί να γίνει ο έλεγχος”, είχε πει, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι μοναδική μέριμνα κάποιον ήταν να βγαίνουν στην κάμερα και να “θολώνουν”...
Το “Κινέζο” για την οικονομική κατρακύλα της ΑΝΝΑ, αλλά και για το θόλωμα μπροστά στις κάμερες έκανε ο Νίκος Κούμπιος, ο οποίος μάλιστα είχε ψηφίσει και υπέρ του ελέγχου(!), ενώ κατά την ώρα της ψηφοφορίας κάτι... έκτακτο πρέπει να έτυχε στον Δημήτρη Παπαναστασόπουλο και απουσίαζε απ’ την αίθουσα...
Όχι στο έλεγχο είχαν ψηφίσει άλλοι δύο σύμβουλοι: Η Ιουλία Χοχτούλα – για ελλειπή τεκμηρίωση της ανάγκης ελέγχου – και ο Τάκης Βασιλόπουλος – που είχε υποστηρίξει ότι ο έλεγχος θα... κόστιζε χρήματα που ο δήμος δεν έχει!
Ωστόσο, με τις ψήφους συμβούλων όπως οι Χρήστος Σικώλας, Τάσος Αλεξόπουλος, Βασίλης Σακέτος, Βασιλική Αθανασοπούλου και Κώστας Σταυρόπουλος, αλλά και με την αρωγή της αντιπολίτευσης, πέρασε η πρόταση του Σταυρόπουλου, με στόχο να γίνουν φύλο και φτερό τα πεπραγμένα της ΑΝΝΑ απ’ την αρχή λειτουργίας της.
Φαίνεται όμως, ότι η ιστορία για κάποιους δεν είχε τελειώσει εκεί. Αφού απέτυχαν να ματαιώσουν τον διαχειριστικό έλεγχο της εταιρίας εντός του δημοτικού συμβουλίου, τώρα προσπαθούν να το κάνουν εκτός.
Με ένσταση που κατέθεσαν στις 28 Απριλίου στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, οι Κούμπιος, Παπαναστασόπουλος και Χοχτούλα, ζητούν την ακύρωση της απόφασης, ώστε “να μην μένει η παραμικρή υπόνοια σε βάρος οποιουδήποτε και για την αποφυγή δυσάρεστων παρερμηνειών για κάθε συνάδελφο”!
Σύμφωνα με την προσφυγή τους, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου “δεν έχει την απαιτούμενη κατά νόμον ειδική, πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, απ’ την οποία να προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος για τον οποίο ελήφθη και για τον οποίο είναι απαραίτητος ο έκτακτος διαχειριστικό έλεγχος”.
Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι έχουν ιδιαίτερο, άμεσο και προσωπικό έννομο συμφέρον, καθώς ο μεν Κούμπιος ήταν πρόεδρος της ΑΝΝΑ, και ... “θίγεται προσωπικά” οι δε άλλοι δύο θίγονται συνολικά καθώς, όπως υποστηρίζουν “η εν λόγω απόφαση και ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη είναι δυνατόν να δημιουργήσει αρνητικές υπόνοιες” σε βάρος του Κούμιπου αλλά και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους”.
Κι αυτό διότι, οι δημοτικοί σύμβουλοι , με παλαιότερες αποφάσεις τους ενέκριναν τις δράσεις της εταιρίας, άρα είναι συνυπόλογοι...
Όπως σημειώνουν στην προσφυγή δεν είναι αντίθετοι σε οποιονδήποτε έλεγχο- εξ ου και ο Κούμπιος αρχικά ψήφισε υπέρ (σ.σ. θα μας τρελάνουν)- αρκεί να υπάρχει απολύτως σαφής και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Επί της ουσίας

Αυτά τα της προσφυγής και ας περάσουμε στην ουσία.
Η κύρια αιτία που ζητήθηκε ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στην ΑΝΝΑ, είναι ότι όλο το διάστημα που πρόεδρος της ήταν ο Κούμπιος, εκτός του ότι το χρέος της εταιρίας έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, ουδέποτε προσκόμισε επαρκή οικονομικά στοιχεία ώστε να είναι όλοι ενήμεροι και να μην μιλάμε σήμερα για υπόνοιες.
Παρ’ όλα αυτά, η δημοτική πλειοψηφία συνέχιζε, με μικρές εξαιρέσεις, να στηρίζει τις δράσεις της ΑΝΝΑ, χρηματοδοτώντας μια εταιρία που οι κακές γλώσσες λένε ότι χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προβολής (και αναψυχής) του προέδρου και των φίλων του. Εκτός απ’ τις κακές γλώσσες, όμως, τα ίδια είπε και ο νυν πρόεδρος Άγγελος Σταυρόπουλος κατά την επίμαχη συνεδρίαση, ανάβοντας φωτιές.
Υπό τον φόβο, λοιπόν, αποκαλύψεων, ο πρώην πρόεδρος προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει έναν έκτακτο έλεγχο, μη ελεγχόμενο απ’ τη δημοτική αρχή. Παρέα του και ο Παπαναστασόπουλος, ο οποίος χωρίς να υπονοούμε κάτι, αρκετά ταξίδια είχε κάνει μαζί του για την... προώθηση της Ναυπάκτου. Μαζί τους, σε αρκετά απ’ αυτά – χωρίς πάλι να έχουμε οτιδήποτε μεμπτό να του προσάπσουμε, τις συμμαχίες διερευνούμε- και ο Παπαθανάσης.
Τώρα για τη Χοχτούλα, θα πρέπει να πούμε ότι τόσο η στάση της κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, όσο και τώρα, υποδουλώνει πως αυτό που θέλει να γνωρίζει είναι αν υπάρχουν βεβαιωμένες ατασθαλίες, ώστε αν σε περίπτωση που διαφανεί ότι η ίδια – αλλά και οι υπόλοιποι σύμβουλοι που στήριζαν την ΑΝΝΑ – εξαπατήθηκε, να λάβει τα μέτρα της....
Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή, παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας, συνοχής και διοίκησης. Το που θα οδηγήσει αυτό, θα το γνωρίζουμε σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: