Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την εκλογή της σημερινής Πρυτανείας. Τους ψηφίσαμε με προσδοκίες ότι θα κάνουν κάτι θετικό για το Πανεπιστήμιο. Δυστυχώς μας απογοήτευσαν.Τα αποτελέσματα είναι φανερά σε όλους. Ανούσια αυτοβαθμολόγηση που έφτασε στα όρια του γελίου, διάλυση σε όλα σχεδόν τα επίπεδα: την εκπαιδευτική λειτουργία , την εξωτερικά χρηματοδοτούμενη έρευνα, την διοικητική λειτουργία και την ψυχική συνοχή της Ακαδημαικής μας Κοινότητας. Οι αιτίες πολλές με περισσότερο εμφανείς την πολιτική εξάρτηση και τον ναρκισσσισμό του κ. Πρύτανη, την ιδιοτέλεια του Αντιπρύτανη 'Ερευνας και Οικονομικών, την ανυπαρξία των άλλων Αντιπρυτάνεων και του Γενικού Γραμματέα.Συνοπτικά και για την ιστορία αφού δεν θα λογοδοτήσουν όπως όφειλαν την τεραετία που πέρασε είχαμε Διώξεις Συναδέλφων, διαχωρισμός σε ημέτερους και μη, επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις σε αγαπητούς συναδέλφους και Τμήματα, διοικητική αποσύνθεση, ανυπαρξία δημοκρατικού ελέγχου και διαφάνειας, απαξίωση των Ακαδημαϊκών Θεσμών κ.α.Για μια «Νέα σελίδα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» κατέθεσαν υποψηφιότητα τρία σχήματα:
Ο Συνδυασμός Α με επικεφαλής ένα Σκληρό Νεοδημοκράτη Καθηγητή της Ιατρικής και συνυποψήφιους έναν Αναπληρωτή Καθηγητή που αρκετοί τον θεωρούν «Πασόκο» αλλά πολλοί αναρωτιούνται από πού και ως πού, έναν φιλόδοξο Αν. Καθηγητή Φιλοσοφίας μάλλον Νεοδημοκράτη και έναν Καθηγητή Πληροφορικής αγνώστων λοιπών στοιχείων. Θα θέλαμε να ακούσουμε τις συγκεκριμένες θέσεις και τα σχέδια τους σε δημόσια εκδήλωση αλλά φαίνεται ότι δεν σκοπεύουν να το κάνουν. Ίσως αυτό δείχνει κάτι για τα πραγματικά τους πιστεύω για τις δημοκρατικές διαδιακασίες.
Ο Συνδυασμός Β με επικεφαλής ένα Καθηγητή της Χημείας, γνωστό για τις αυτοδιοικητικές του επιδόσεις καθώς είναι Δημοτικός Σύμβουλός στα Γιάννενα με τον συνδιασμό της Κεντροαριστεράς, και με παρουσία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος στην Ήπειρο, έναν Καθηγητή Ψυχιατρικής, όπως λέγετε σοβαρό και με κοινωνική προσφορά, έναν Καθηγητή Πληροφορικής γένιμα-θρέμα του Πανεπιστημίου και προσφορά σε διάφορους τομείς του Πανεπιστημίου όπως στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και έναν καθηγητή Παιδαγωγικής γνωστό από τη συμμετοχή του σε διάφορους συλλόγους και εκδηλώσεις.
Ο Συνδυασμός Γ με επικεφαλής ένα Καθηγητή της Χημείας της "αριστερής" πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, τον γνωστό συνδικαλιστή Αν. Καθηγητή της Δερματολογίας του ΣΥΝ, ένα Αν. Καθηγητή της Φιλολογίας αγνώστων στοιχείων, και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κρητικών Ιωαννίνων Καθηγητή του Μαθηματικού με ανφορά στο ΠΑΣΟΚ αλλά περιορισμένη δημόσια παρουσία στα πανεπιστημιακά πράγματα.Όλοι κυκλοφόρησαν τα φυλλάδια τους και έκαναν τις ιστοσελίδες τους.Ο Συνδυασμός Α δεν λέει τίποτα επί της ουσίας για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου που θα αντιμετωπίσει, λογικό αφού δεν ασχολήθηκαν ποτέ, με αυτά ή νομίζουν ότι λύθηκαν από την Άριστη Πρυτανεία που ακούγετε ότι τους δημιούργησε.Κάτι ψέλλισαν για τους εργολάβους και τους φύλακες τελευταία που για πολλούς αποσκοπούσαν να δείξουν ότι δεν είναι το διάδοχο σχήμα του σημερινού Πρύτανη.Ο Συνδυασμός Β παρουσίασε ένα αρκετά ολοκληρωμένο Πρόγραμμα σε μια φανερή προσπάθεια να το εντάξουν σε ένα πολιτικό σκεπτικό περισσότερο προοδευτικής ακαδημαϊκής συμπεριφοράς παρά πολιτικής τοποθέτησης.Δεν μας είπαν όμως για συγκεκριμένες αποφάσεις που θα πάρουν σε πολλά θέματα του Πανεπιστημίου. Αναμένουμε να τα διευκρινίσουν στην εκδήλωση που θα κάνουν την Τετάρτη 26 Μαΐου 2010 στη αίθουσα Λόγου και Τέχνης και ώρα 12.30 Ο Συνδυασμός Γ δίνει με σαφήνεια το πολιτικό του στίγμα, απουσιάζουν όμως οι σαφείς θέσεις του για τα συγκεκριμένα προβλήματα του Πανεπιστημίου.Ας ελπίσουμε αυτοί που θα εκλεγούν δεν θα μας απογοητεύσουν όπως η σημερινή Πρυτανεία.

Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: