Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ο Σωκράτης διδάσκει.... τους νέους δημοτικούς άρχοντες

Πρωτότυπο τρόπο βρήκε ο Βουλευτής  Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας να στείλει τις ευχές του, επιλέγοντας ένα κείμενο  που προέρχεται από την Πολιτεία του Πλάτωνος.
Το συγκεκριμένο κείμενο πολιτικής αυτογνωσίας είναι εξαιρετικά επίκαιρο, παρόλο που γράφτηκε πριν από δύο χιλιάδες τετρακόσια, περίπου, χρόνια. Και τούτο γιατί στους σύγχρονους καιρούς οι πολίτες μένουν έκπληκτοι μπροστά σε φαινόμενα διαφθοράς προσώπων, που άσκησαν εξουσία και στην αδυναμία της πολιτείας να τα αποκαλύψει και να τα τιμωρήσει παραδειγματικά….
 Ο Σωκράτης, απευθυνόμενος στο Γλαύκωνα, με σκοπό να αναλύσει το σχέδιό του για την ιδανική πόλη - κράτος, περιγράφει τα χαρακτηριστικά του άξιου και ενάρετου άρχοντα, που πρέπει να την κυβερνά.
 « ….. Για τους παρακάτω λόγους, λοιπόν, του τόνισα ότι η άσκηση της εξουσίας από ενάρετους ανθρώπους δεν γίνεται ούτε για να κερδίσουν οι ίδιοι χρήματα, ούτε για να αποκτήσουν δόξα. Οι τίμιοι άρχοντες ούτε κρατικοί υπάλληλοι θέλουν να θεωρούνται, εισπράττοντας μισθό λόγω του αξιώματος τους, ούτε κλέφτες, παίρνοντας κρυφά χρήματα εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που έχουν. Κι ούτε πάλι επιδιώκουν τη δόξα, γιατί δεν τους ενδιαφέρει. Τους άξιους πολίτες πρέπει να τους εξαναγκάζει κανείς, προκειμένου να πεισθούν να γίνουν άρχοντες. Επομένως, για εκείνον που με τη θέλησή του επιλέγει να αναλάβει κυβερνητική εξουσία, χωρίς να περιμένει να τον πιέσουν οι συμπολίτες του, αυτό να θεωρείται απρεπές από μέρους του. Η πιο μεγάλη, πάντως, τιμωρία είναι να εξουσιάζεσαι από κάποιον χειρότερο από εσένα, τη στιγμή που ο ίδιος αρνείσαι να γίνεις άρχοντας της πόλης. Μου φαίνεται ότι οι άξιοι άνθρωποι από το φόβο, μήπως και τιμωρηθούν γι΄ αυτή τους τη στάση, δέχονται τελικώς να κυβερνήσουν. Αναλαμβάνουν τότε αυτό το καθήκον όχι γιατί το θέλουν, αλλά επειδή το επιβάλλει η ανάγκη, αφού η ανάθεσή του δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερους ή όμοιούς τους. Φαίνεται πως αν δημιουργούνταν μια πόλη από σωστούς ανθρώπους, τότε η αποφυγή άσκησης εξουσίας θα ήταν πολυπόθητη, όπως τώρα πολυπόθητη είναι η άσκησή της. Θα γινόταν έτσι ολοφάνερο πως ο καλός άρχοντας, πράγματι δεν επιδιώκει το προσωπικό του συμφέρον, αλλά το συμφέρον του πολίτη που κυβερνά...»
Οι νέοι αιρετοί της αυτοδιοίκησης ας το διαβάσουν και ας το έχουν υπόψη τους...
Χρόνια Πολλά, με υγεία και αξιοπρέπεια. 
Καλή επιτυχία στους νέους δημοτικούς άρχοντες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: