Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

«Λευκή απεργία» από διευθυντές του Δημοσίου

Μια ιδιότυπη «λευκή απεργία» έχουν κηρύξει τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου, που αρνούνται να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το Ν. 3839/2010, με τον οποίο καθιερώθηκε νέο σύστημα επιλογής των 25.000 διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου και θεσπίστηκαν αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια για την ανάδειξή τους.
Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, όπως σημειώνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», οι δημόσιες υπηρεσίες είναι ουσιαστικά ακέφαλες, με αρνητικές συνέπειες στην ήδη υποτονική λειτουργία τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, παραμένουν ακόμη στη θέση τους οι προϊστάμενοι που είχαν επιλεγεί από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα.

Αρκετοί υπουργοί τονίζουν πως «δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τους διευθυντές της προηγούμενης κυβέρνησης». Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στον αέρα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προώθησε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών σχετικά με την αξιοκρατική επιλογή των στελεχών του Δημοσίου με βάση αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια.
Με σχετική εγκύκλιο την οποία υπογράφει η γενική γραμματέας κυρία Ευσταθία Μπεργελέ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, απειλεί ακόμη και με λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος των υπευθύνων. Οι τελευταίοι, πάλι, απαντούν ότι «η σχετική διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, η μοριοδότηση με βάση τα νέα κριτήρια που καθιερώθηκαν είναι δύσκολη και οι υποψήφιοι για τις διευθυντικές θέσεις στο Δημόσιο έχουν αυξηθεί σημαντικά».
Σε επικοινωνία του με την εφημερίδα, ο Γιάννης Ραγκούσης αναγνώρισε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και έκανε γνωστό ότι το υπουργείο συγκεντρώνει στοιχεία ώστε να διαπιστώσει ποιες ακριβώς δημόσιες υπηρεσίες δεν έχουν προχωρήσει στην επιλογή και τοποθέτηση των νέων προϊσταμένων. «Στο υπουργείο Εσωτερικών οι διαδικασίες για την επιλογή των νέων προϊσταμένων έχουν ολοκληρωθεί κανονικά» επισημαίνει, αμφισβητώντας τις δικαιολογίες που προβάλλουν οι επικεφαλής των υπηρεσιών διοικητικού που είναι αρμόδιες για την κατάρτιση των «φακέλων» των υποψηφίων, περί πολυπλοκότητας του νέου συστήματος.
Από την πλευρά τους, στελέχη των υπηρεσιών διοικητικού σημειώνουν ότι η μοριοδότηση των υποψηφίων για τις θέσεις ευθύνης με βάση τα νέα κριτήρια που καθιερώνονται με το νέο σύστημα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. «Υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες τελειόφοιτοι πανεπιστημίων εξωτερικού ή μεταπτυχιακών σπουδών δεν έχουν βαθμούς στα πτυχία τους. Βαθμολογούνται με “καλώς”, “λίαν καλώς”, “μέτριος” κτλ. Πόσα μόρια θα πρέπει να τους βάλουμε; Το ίδιο συμβαίνει και με τις ξένες γλώσσες. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι κάποιος που διετέλεσε προϊστάμενος οργανικής μονάδας τεκμαίρεται ότι γνωρίζει κάποια ξένη γλώσσα. Τι σημαίνει τεκμαίρεται; Για να συμπληρώσει κάποιος τον φάκελό του πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο για να συγκεντρώσει τα αναγκαία πιστοποιητικά. Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν για μία μόνο θέση είναι 200 υποψήφιοι και θα πρέπει να συμπληρωθούν 200 φάκελοι», εξηγούν.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου σημειώνεται πως η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων προχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς, «χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος που να δικαιολογεί την καθυστέρηση αυτή». «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η καθυστέρηση αυτή δεν συνάδει με τον σκοπό των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 3839 / 2010, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εφαρμοσθεί άμεσα με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, γεγονός που θα επιτρέψει στις υπηρεσίες να λειτουργήσουν με τους ικανότερους προϊσταμένους οργανικών μονάδων». Το υπουργείο Εσωτερικών απειλεί μάλιστα ευθέως τις υπηρεσίες που δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες επιλογής των νέων προϊσταμένων με βάση τις διατάξεις του Ν. 3839/2010 ότι θα ληφθούν σε βάρος των προϊσταμένων τους πειθαρχικά μέτρα.
«Οι εν λόγω διατάξεις», τονίζεται στην εγκύκλιο, «έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και η αναιτιολόγητη καθυστέρηση θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει το πειθαρχικό παράπτωμα της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας, το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου του Υπαλληλικού Κώδικα». Παράλληλα καλούνται όλοι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων «να παρακολουθήσουν προσωπικά την εφαρμογή των ως άνω διατάξεων στις υπηρεσίες στις οποίες προΐστανται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: