Η συνέντευξη δόθηκε στο emeis-k-emeis.blogspot.com
1.Παρά το γεγονός ότι - σύμφωνα με πολλούς - διατυπώνατε την πιο καθαρή άποψη για πολλά ζητήματα που απασχολούν το νέο Δήμο Ναυπακτίας, δεν αποτυπώθηκε κάτι τέτοιο στα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών για την παράταξή σας. Που οφείλεται αυτό κατά την άποψή σας; Μήπως δεν πείσατε ως παράταξη, ότι μπορείτε να διεκδικήσετε ως τέλους και να αναλάβετε τα ηνία του Δήμου;
Η διατύπωση καθαρής άποψης δεν είναι το κριτήριο της ψήφου αρκετών συμπολιτών μας. Είναι ζητούμενο από όσους ασχολούνται με τα κοινά αλλά δεν οδηγεί πάντα σε θετική ψήφο. Εμείς κρατάμε το ότι ένα μεγάλο κομμάτι των συνδημοτών μας στην Ναυπακτία είχε και έχει θετική άποψη για την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και αυτό είναι το βασικό μας καύσιμο για την συνέχιση της παρουσίας μας στα τοπικά πράγματα. Με ρωτάτε αν πείσαμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου. Οφείλω να σας πω ότι εμείς ξεκαθαρίσαμε από πολύ νωρίς την θέση μας. Ναι, επιδιώκουμε να αναλάβουμε την διαχείριση του Δήμου αλλά θέλουμε αυτό να γίνει με κόπο και όχι με κόλπο. Κι αυτό γιατί, εμείς θέλουμε ν’ αλλάξουμε την ουσία των πραγμάτων και όχι μόνο τα πρόσωπα που διαχειρίζονται τα τοπικά μας θέματα. Επισημαίναμε δε πως κι αν ακόμη η ΚΙΝΗΣΗ αναδειχθεί πλειοψηφία, δεν είμαστε η μάγισσα που με το μαγικό της ραβδάκι θα μεταμορφώσει την Ναυπακτία. Αυτό απαιτεί γενικότερες αλλαγές και κυρίως την εγρήγορση της κοινωνίας. Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι αλήθειες, αλλά δυσκολοχώνευτες αλήθειες. Επομένως με όλα τα παραπάνω δεδομένα είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχθούμε ότι δεν πείσαμε πως ήρθε η ώρα για μεγάλες αλλαγές στα τοπικά δρώμενα.
Είναι δελεαστικό να πεις σε κάποιον που παρακολουθεί τα δρώμενα από τον καναπέ του, ότι μπορεί με την ψήφο του να πετύχει αλλαγές, εμπιστευόμενος κάποιους – εργολάβους της πολιτικής - που θα λύσουν αντί γι’ αυτόν τα προβλήματά του. Αν μάλιστα αυτή η πρόταση περιλαμβάνει νέα πρόσωπα γίνεται ακόμη πιο ελκυστική. Οδηγεί πάντως σε νέες απογοητεύσεις και αφήνει σε εκκρεμότητα τις ουσιαστικές αλλαγές που δικαιούμαστε ως κοινωνία. Αν μάλιστα βάλουμε και την παράμετρο της παρέμβασης των κομματικών μηχανισμών εξηγεί αρκετά το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών. Για παράδειγμα η υποψηφιότητα του κ. Μπουλέ ψηφίστηκε σαν υποψηφιότητα ενός κομματιού του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και αυτό τον βοήθησε να εκλεγεί αλλά δημιούργησε και την πρώτη απογοήτευση στους ψηφοφόρους του, την επόμενη των εκλογών. Μη ξεχνάτε ότι ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως η ψήφος σε τέτοιους συνδυασμούς είναι και ψήφος στήριξης του μνημονίου!
Πάντως το αποτέλεσμα για την ΚΙΝΗΣΗ δεν είναι αρνητικό. Δεν είναι όσο θετικό θα θέλαμε και εκτός από τα παραπάνω, νομίζω ότι έπαιξαν ρόλο και δικές μας αδυναμίες. Αναφέρω για παράδειγμα το ότι σε τρεις Δήμους είχαμε ελάχιστους υποψήφιους στα τοπικά συμβούλια. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να είναι τα ποσοστά της ΚΙΝΗΣΗΣ αρκετά μικρά. Το 2% σε αυτούς τους δήμους δεν μπορεί να συγκριθεί με το 16% στον οικιστικό ιστό της Ναυπάκτου.
2. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του νέου Δήμου Ναυπακτίας; Που θα πρέπει να εστιάσει την πολιτική της η Νέα Δημοτική Αρχή και πως κρίνετε τη μέχρι τώρα θητεία της;
Τα προβλήματα είναι πολλά αλλά εμείς επικεντρώνουμε σε ένα. Την αξιοπιστία των διοικούντων και την νοοτροπία της διοίκησης. Κι αυτό είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Αν θες ν’ αλλάξεις νοοτροπία αυτό γίνεται φανερό από την προεκλογική περίοδο ακόμη. Θυμηθείτε ποιοι έταζαν, ποιοι προχώρησαν σε συγκολλήσεις της τελευταίας στιγμής, ποιοι χρησιμοποίησαν μηχανισμούς κομματικούς και άλλους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν δικαιούμαστε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.
Από την άλλη μεριά έχουμε μια νέα δημοτική αρχή που εκτός από τα παλιά πρόσωπα, κουβαλάει μαζί της και νέους ανθρώπους. Επειδή μάλιστα συγκρίνονται με την αμέσως προηγούμενη τετραετία στην οποία είχαμε «πιάσει πάτο», αφήνει σε ένα κομμάτι της κοινωνίες και ελπίδες για κάτι καλύτερο. Βέβαια η μέχρι τώρα θητεία της δεν δικαιώνει τις προσδοκίες κανενός.
Εννοούμε την στάση της στο θέμα του συμπαραστάτη του δημότη που κινήθηκε καθαρά πολιτικάντικα και χωρίς ίχνος διάθεσης για συνεννόηση. Επίσης τράπηκε σε φυγή μπροστά στα δύσκολα κλείνοντας την ΑΝ.ΝΑ και αφήνοντας ξεκρέμαστους δεκάδες συντοπίτες μας που η εταιρεία τους χρωστά χρήματα. Δεν επέλεξε την συγχώνευση όλων των εταιρειών σε μία. Αυτό θα έδινε την δυνατότητα να ξεχρεώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τους πιστωτές μας, αρκεί να δουλεύαμε με ουσιαστικό τρόπο την εταιρεία. Μου θυμίζει την στάση του κ. Παπαθανάση που έκλεισε την πολεοδομία και βούλιαξε την πόλη, επειδή αυτή δεν δούλευε καλά. ¨Ότι δεν δουλεύει καλά το κάνουμε να δουλεύει, δεν το καταργούμε αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Στο κάτω – κάτω της γραφής οι καλοί διαχειριστές στα δύσκολα φαίνονται. Όταν στο δημοτικό συμβούλιο άκουσα από την πλειοψηφία την φράση «… και ποιόν θα βρούμε να βάλουμε πρόεδρο σε μια εταιρεία που χρωστάει;», ειλικρινά σας λέω ότι δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Συνωστίζονται όλοι για να γίνουν αντιδήμαρχοι αλλά όταν έρχεται η ώρα να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά το βάζουν στα πόδια.. Κι εδώ είναι και κάτι ακόμη που όλοι το είδαμε και το χαρακτηρίσαμε αρνητικό. Ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος δηλώνει πως δεν έχει ακόμη πλήρη εικόνα για το πόσο άσχημα είναι τα οικονομικά του Δήμου και των εταιρειών του, φρόντισε να εκτινάξει στα ύψη το κόστος των αντιδημάρχων και των ειδικών συμβούλων. Διόρισε τον μέγιστο δυνατό αντιδημάρχων (έξι) και από την πρώτη κιόλας στιγμή προσλαμβάνει τον μέγιστο αριθμό (έξι) συμβούλων. Για να καταλάβουμε όλοι, αυτό σημαίνει κόστος περί τις 500.000 ευρώ τον χρόνο. Αυτά και δεν έχουν συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν και δεν αρέσουν σε κανένα.
3.Σε πολλά θέματα που έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχετε συμφωνήσει με τον κ.Μπουλέ και ήδη πολλοί μιλάνε για διαφαινόμενη μελλοντική πολιτική συνεργασία. Έχουν βάση οι ισχυρισμοί αυτοί; Είστε “ανοιχτός” σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Μερικά από αυτά που έκανε ο κ. Μπουλές ήταν αυτονόητα και απαραίτητα για την τοπική κοινωνία. Δεν έχω κανένα δισταγμό να ψηφίσω ένα θετικό μέτρο, όπως και δεν έχω κανένα δισταγμό να καταψηφίσω τα αρνητικά, φροντίζοντας μάλιστα να καταθέτω και εναλλακτική πρόταση επεξεργασμένη από την ομάδα της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Κανείς δεν δικαιούται να βλέπει τίποτε περισσότερο σε αυτό.
Από την άλλη μεριά ο κ. Μπουλές και ο κ. Παπαθανάσης έχουν ψηφίσει αρκετά θέματα από κοινού. Ένα μάλιστα από αυτά είναι και ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Σε αυτόν δεν έγιναν δεκτές πολλές προτάσεις της ΚΙΝΗΣΗΣ αν και κατά κοινή ομολογία ήταν βελτιωτικές του κανονισμού και αυτονόητες. Σας αναφέρω ενδεικτικά μερικές από τις 14 προτάσεις που η πλειοψηφία απέρριψε:
- Να θεσμοθετηθεί ο δημοτικός έλεγχος μέσα από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ώστε κάθε πολίτης να έχει το δικαίωμα εισαγωγής προς συζήτηση θεμάτων που τον απασχολούν.
Δεν έγινε δεκτό γιατί απ’ ότι φαίνεται προτιμούν οι πολίτες να συνωστίζονται παρακαλώντας στον προθάλαμο του γραφείου του δημάρχου, αντί να μπορούν να φέρουν το θέμα που τους απασχολεί στο συμβούλιο.
- Να τηρείται βιβλίο αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο να εγγράφονται οι ενέργειες που γίνονται για την υλοποίηση της κάθε απόφασης.
Αυτό το προτείναμε γιατί πολλές από τις αποφάσεις που παίρνονται δεν υλοποιούνται ποτέ. Δεν έγινε όμως δεκτό.
- Κάθε εξάμηνο στο συμβούλιο να συζητιούνται τα οικονομικά του δήμου και των εταιρειών του ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην διαχείρισή τους.
Γιατί άραγε δεν το δέχθηκαν;
- Στην ιστοσελίδα του δήμου να μην αναρτώνται μόνο τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα (μέσω της ιστοσελίδας), πριν την συνεδρίαση οι πολίτες να καταθέσουν πρόταση, σκέψη ή σχόλιο για κάθε θέμα που πρόκειται να συζητηθεί στο συμβούλιο. Στην ιστοσελίδα να δημοσιεύονται και τα πρακτικά των συμβουλίων ώστε να ξέρει ο καθένας, τις τοποθετήσεις των συμβούλων.
- Όταν τουλάχιστον 25 κάτοικοι συνυπογράφουν αίτηση για συγκεκριμένο θέμα, αυτό να συζητιέται υποχρεωτικά στο συμβούλιο.
Δεν έγινε δεκτό γιατί τους δημότες, απ’ ότι φαίνεται, τους αντιλαμβάνονται μόνο ως ακροατές και χειροκροτητές, όχι ως ανεξαρτήτως σκεπτόμενους και δρώντες πολίτες.
Τελειώνοντας την απάντησή μου στο ερώτημά σας οφείλω βέβαια να πω ότι είναι λάθος να βλέπουμε ταυτίσεις πίσω από κάποιες ψηφοφορίες στο συμβούλιο. Αν υπάρχει ταύτιση θα φαίνεται στην ουσία της πολιτικής άποψης που καταθέτει ο καθένας, αλλιώς όλα αυτά μου θυμίζουν «λογικά επιχειρήματα» του τύπου, «το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυφύλακας είναι επίσης όργανο, επομένως το μπουζούκι είναι αστυφύλακας».
4.Μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας Δημοτικής Αρχής, ήταν να μεταφερθεί η Πολεοδομία στο πρώην Δημαρχείο Αντιρρίου. Ενώ οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πρότειναν να μεταφερθεί κάποια άλλη υπηρεσία που δε θα απαιτεί ιδιαίτερη συναλλαγή με το κοινό, εσείς συμφωνήσατε με την άποψη της Συμπολίτευσης. Ποια τα πλεονεκτήματα, κατά τη γνώμη σας, της μεταφοράς της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στο Αντίρριο;
Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα όταν αναφερόμαστε στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της πόλης, προτείναμε:
«…Συγκέντρωση και μεταστέγαση υπηρεσιών εκτός του κέντρου της πόλης. (ΚΤΕΛ, δημόσιες υπηρεσίες). Η δημιουργία σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης εκτός της Ψανής θα βοηθήσει σημαντικά. Είναι επίσης προφανές ότι η Ναύπακτος των 45.000 δεν μπορεί να λειτουργήσει με μία μόνο αγορά στο κέντρο της πόλης. Ο δήμος πρέπει να προσφέρει κάθε βοήθεια και να δημιουργήσει υποδομές ώστε να λειτουργήσουν εμπορικές επιχειρήσεις εκτός του κέντρου…»
Θεωρούμε ότι κι άλλες υπηρεσίες (π.χ. εφορία, δημόσιο ταμείο, ΔΕΥΑΝ, δημοτικές υπηρεσίες) πρέπει να φύγουν από το κέντρο, γιατί συσσωρεύουν κίνηση οχημάτων εκεί που η Ναύπακτος υποφέρει από στένωση. Προτείνουμε μάλιστα την δημιουργία διοικητικού κέντρου δίπλα στον Σκα, για να υπάρχει και εύκολη πρόσβαση, μέσω του περιφερειακού δρόμου. Όταν λοιπόν βλέπουμε να υλοποιείται μια ιδέα που εμείς πρώτοι καταθέσαμε από το 2005 ακόμη, δεν είναι δυνατόν να μην το ψηφίσουμε. Βέβαια δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Μπουλές θα κινηθεί στη ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου. Αυτό το λέω γιατί μέχρι τώρα δεν έχει δείξει την διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές. Επιπλέον στην μεταφορά της πολεοδομίας υπήρχε και η συναίνεση του συλλόγου Μηχανικών που είναι οι κυρίως συναλλασσόμενοι με την πολεοδομία.
5. Πριν λίγες ημέρες, έγινε γνωστή η προσφυγή του Μητροπολίτη Ιερόθεου, στην ανεξάρτητη αρχή του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με τη διαμάχη μεταξύ Μητρόπολης και Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ποια η θέση σας στη διαμάχη αυτή, η οποία δε φαίνεται να φτάνει στο τέλος της;
Δεν έχω κανένα λόγο να πάρω θέση και να είμαι μέρος της διαμάχης. Πολύ απλά θεωρώ ότι ο Μητροπολίτης Ιερόθεος είναι ο επίσημος τοπικός εκπρόσωπος της εκκλησίας της Ελλάδος και τον βλέπω πάντα σαν τον εκφραστή μιας θρησκευτικής ομάδας που αγκαλιάζεται από πολύ μεγάλο αριθμό συνδημοτών μου. Έτσι όποτε χρειάστηκε συζήτησα μαζί του, προεκλογικά μάλιστα προτείναμε ως ΚΙΝΗΣΗ και κοινές δράσεις του Δήμου Ναυπακτίας με την τοπική εκκλησία (π.χ. δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου). Από την άλλη μεριά έχοντας μεγαλώσει στην Ναύπακτο και γνωρίζοντας ακόμη και προσωπικά πολλούς από τους μοναχούς στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, θεωρώ ότι έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να θρησκεύουν όπως αυτοί εκτιμούν ότι είναι καλύτερα. Αν όλοι καταλάβουμε τα παραπάνω θεωρώ ότι δεν θα υπάρχουν μπλεξίματα.
Να σας πω πάντως ότι για μένα ως δημοτικό σύμβουλο το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η θρησκευτική διαμάχη, αλλά η στάση των δημοτικών μας αρχόντων κατά καιρούς. Επέλεξαν να προβάλλουν τις σχέσεις τους είτε με τον Μητροπολίτη, είτε με την Μονή της Μεταμόρφωσης, για ψηφοθηρικούς λόγους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Γι αυτό και παραπάνω σας έλεγα ότι το σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου Ναυπακτίας είναι η αξιοπιστία των διοικούντων και η νοοτροπία τους.
6. Ποια η θέση σας στο θέμα της ενημέρωσης της ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας και ποιος ο πραγματικός καταμερισμός ευθυνών για την αδράνεια;
Η ιστοσελίδα του Δήμου δεν προσέφερε αυτά που μπορούσε να προσφέρει ούτε την προηγούμενη τετραετία. Δεν εκμεταλλευτήκαμε (ως Δήμος) τις δυνατότητές της. Προτάσεις για την βελτίωσή της κάναμε στο δημοτικό συμβούλιο του Φεβρουαρίου, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία τις απέρριψε όλες. Αυτό που εγώ καταλαβαίνω είναι το ότι με την πίεση όλων μας θα τους αναγκάσουμε κάποια στιγμή να την οργανώσουν καλύτερα. Απλά θλίβομαι, όταν και πάλι τα αυτονόητα γίνονται δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη.
7. Προτίθεστε να παραμείνετε επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Ναυπακτίας με στόχο τις Δημοτικές Εκλογές; Πόσο εύκολο θα είναι να πείσετε για τρίτη φορά τους πολίτες να σας εμπιστευθούν τη ψήφο τους;
Αυτό που προτίθεμαι να κάνω είναι το να ασχολούμαι μονίμως με τα κοινά μας πράγματα. Είτε μέσα από την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, είτε μέσα από το σωματείο μου ή με διάφορους άλλους τρόπους. Στο παρελθόν μάλιστα έχω χρηματίσει μέλος της εκδοτικής ομάδας της τοπικής εφημερίδας «αντίΛΟΓΟΣ». Άρα τίποτα δεν αποκλείει να το ξαναπροσπαθήσω. Όσον αφορά στην ΚΙΝΗΣΗ, αυτό που με συγκινεί σε αυτήν, είναι το ότι αυτή η συλλογικότητα μπόρεσε να εκφράσει την δημιουργικότητα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και δείχνει ότι μπορεί να συνθέτει χωρίς να χάνεται η ουσία. Σε αυτήν συνυπάρχω με ανθρώπους που έχουν 35 και 40 χρόνια παρουσίας στα κοινά μας πράγματα αλλά και με νέα παιδιά που «γυαλίζει» το μάτι τους και ζητάνε αλλαγές ουσίας. Θεωρώ λοιπόν πως έχει λόγους για να συνεχίσει να υπάρχει για πολύ καιρό ακόμη. Και βέβαια η ΚΙΝΗΣΗ δεν κρέμεται από εμένα, αλλιώς δεν θα ήταν συλλογικότητα. Γι αυτό και στις επόμενες εκλογές θα αναδείξει τον επικεφαλής της, θα οργανώσει τις συμμαχίες και συνεργασίες της με τον τρόπο που νομίζει ότι θα είναι ο πιο χρήσιμος για τον τόπο μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου