Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μάχη στα συντρίμμια και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Με μετασεισμούς (6 ρίχτερ σήμερα το πρωί) και με τον εφιάλτη ενός πυρηνικού ατυχήματος συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ιαπωνίας, ώστε να επανέλθει από τη βιβλική καταστροφή του «σεισμού γίγαντα» και του τσουνάμι. Οι νεκροί είναι πάνω από 3.000 ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 6.000. Εκρήξεις και πυρκαγιές στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όπου οι αρχές δίνουν μάχη για να αποφύγουν ένα πυρηνικό ατύχημα, ενώ την ίδια στιγμή διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, που αποκαλύπτει το wikileaks και αναδημοσιεύει η βρετανική Daily Telegraph, αναφέρουν πως η Ιαπωνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς.

Σήμερα, στο «πυρηνικό μέτωπο» της Φουκουσίμα, διακόπηκε για λίγη ώρα η ρίψη νερού στους αντιδραστήρες λόγω της άμεσης ανάγκης να αποσυρθούν οι περίπου 50 εργαζόμενοι, καθώς το επίπεδο της ακτινοβολίας στις εγκαταστάσεις ανήλθε σε 1.000 μιλισιβέρτ, νωρίτερα, προτού πέσει και πάλι στα 800-600 μιλισιβέρτ, μέγεθος που ωστόσο εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ το επίπεδο ασφαλείας. Η αύξηση στην έκλυση ακτινοβολίας προήλθε από πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο4, η οποία αντιμετωπίστηκε από τις αρχές. Η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε ότι μετά την πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο.4 ραδιενεργές ουσίες απελευθερώθηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα του σταθμού.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά σε δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων στον ίδιο αντιδραστήρα – πρόκειται για χώρο όπου διατηρείται το πυρηνικό καύσιμο δροσερό – προκαλώντας έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.
Γενικότερα, επικρατεί έντονη ανησυχία για τα επίπεδα του νερού ψύξης, τα οποία έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα Νο.4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη. Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε σήμερα ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα Νο.4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα Νο.4. Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι μπορεί να έχει προκληθεί περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.Υπάρχει μια «πιθανότητα βλάβης στον πυρήνα» στη μονάδα 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ. «Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι λιγότερη από 5%», σημείωσε. Ο Αμάνο προσέθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας είναι «ανησυχητικές», αλλά υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, σημείωσε, θέλει περισσότερο έγκαιρες και ενδελεχείς πληροφορίες για τα συμβάντα στην Ιαπωνία. H IAEA ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco), που έχει και τη διαχείριση των αντιδραστήρων, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα Νο.2 του σταθμού ανεβαίνουν ομαλά.
«Βαθιά ανήσυχος» εμφανίστηκε και ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο, σε ένα εξαιρετικά σπάνιο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Ο Ακιχίτο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι απρόβλεπτα και ότι νιώθει «βαθιά ανησυχία» μετά το σεισμό του οποίου το μέγεθος περιέγραψε ως «άνευ προηγουμένου». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι «οι πολίτες θα φροντίσουν με συμπόνια ο ένας τον άλλον, χέρι-χέρι, και θα ξεπεράσουν αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τακεάκι Ματσουμότο σημειώσε πως τα επίπεδα της ακτινοβολίας που οφείλονται στην πυρκαγιά του αντιδραστήρα αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα «θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για την υγεία» του πληθυσμού. «Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες», τόνισε. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού, ιδιαίτερα για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου στη Φουκουσίμα. Οι Αμερικανοί «συνεργάζονται ήδη παρέχοντας επιμελητειακή υποστήριξη», τόνισε. Σημειώνεται ότι οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Η IAEA είχε ενημερώσει από το 2008 για τα προβλήματα στα πυρηνικά εργοαστάσια

Διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, που αποκαλύπτει το wikileaks και αναδημοσιεύει η βρετανική Daily Telegraph, αναφέρουν πως η Ιαπωνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς. Σύμφωνα με τα έγγραφα η Ιαπωνική κυβέρνηση αντιτάχθηκε σε δικαστική εντολή να κλείσει άλλο πυρηνικό εργοστάσιο στην δυτική Ιαπωνία λόγω των ανησυχιών ότι δε θα άντεχε ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με τη Daily Telegraph.
Αξιωματούχος της ΙΑΕΑ φέρεται να προειδοποιεί τον Δεκέμβριο ότι οι κανονισμοί ασφαλείας των εργοστασίων είναι ξεπερασμένοι και ότι ενδεχόμενοι ισχυροί σεισμοί θα δημιουργούσαν «σοβαρό πρόβλημα» στους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.
Μάλιστα, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι ανησυχίες αυτές είχαν εκφραστεί στην διάρκεια συνάντησης της Ομάδας Πυρηνικής Ασφάλειας του Ομίλου των 8 (G8) στο Τόκιο το 2008.Το τηλεγράφημα αναφέρει: «Αυτός [ο αξιωματούχος της IAEA] εξήγησε ότι οι κανονισμοί σεισμικής ασφάλειας έχουν αναθεωρηθεί μόλις τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι η IAEA τώρα τους επανεξετάζει". "Επίσης, ο άνθρωπος που έκανε την παρουσίαση σημείωσε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν υπερβεί τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών εργοστασίων και ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλέον δίνει τις κατευθύνσεις στον τομέα της (αντι)σεισμικής ασφάλειας».
Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων
Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο επίσημο προσωρινό απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία της χώρας.
Πρόκειται για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπερνάει τους 10.000, αν ληφθούν υπόψη και οι πάρα πολλοί αγνοούμενοι.
Πτώματα εντοπίζονται καθημερινά σε όλη τη ζώνη που επλήγη από το σεισμό, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές από το σεισμό και το τσουνάμι, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνο για αυτήν την περιοχή, στην οποία βρίσκεται κυρίως η πόλη Σεντάι.
Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.
Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα. Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων που χτενίζουν τα ισοπεδωμένα ψαροχώρια και τις διαλυμένες πόλεις αναζητώντας εγκλωβισμένους και παγιδευμένους κατοίκους.
Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: