Το πιο άφθαρτο, αέναο και ανυπέρβλητο τείχος ανάμεσά μας ήταν αόρατο... Το Αόρατο Τείχος που μας χωρίζει από τους μετανάστες γίνεται πλέον ορατό για όλους μας...
Ανακοίνωση με την οποία ζητά την άμεση μεταφορά όλων των μεταναστών- απεργών πείνας του κτιρίου Υπατίας σε νοσοκομεία του ΕΣΥ εξέδωσε το υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Δευτέρας και υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για στόλο ασθενοφόρων που κατευθύνεται προς το κτίριο Υπατία. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης των απεργών πείνας δηλώνει πως θα συνεργαστεί, οι απεργοί πείνας ωστόσο φέρονται να μην επιθυμούν τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο.
Την 41η ημέρα απεργία πείνας διανύουν οι 300 μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ημέρες, ενώ δεκάδες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο. Συνολικά περισσότεροι από 100 απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, 88 από την Υπατία και 18 από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, πολλοί από όσους δεν νοσηλεύονται, παρουσιάζουν ήδη υποθερμία, με τη θερμοκρασία τους να έχει πέσει στους 34 ή 35 βαθμούς.
Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρακολουθούν την πορεία της υγείας των μεταναστών που φιλοξενούνται στο κτίριο της Υπατίας στην οδό Πατησίων, οι απεργοί πείνας που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν συμπτώματα αφυδάτωσης και μυϊκούς σπασμούς, ενώ ορισμένοι βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη νεφρική ανεπάρκεια. Στη Θεσσαλονίκη, ένας απεργός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε προκωματώδη κατάσταση εξαιτίας υπογλυκαιμικού επεισοδίου, ενώ άλλοι με υπόταση και κάποιοι με βραδυκαρδία. Συνολικά, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο νοσηλεύονται 16 μετανάστες απεργοί πείνας.
Την ίδια ώρα και με το δελτίο της ΕΜΥ να προειδοποιεί για χιονιά το επόμενο 48ωρο, αλληλέγγυοι των απεργών πείνας συλλέγουν κουβέρτες και άλλα είδη ενώ προσπαθούν να χωρέσουν όλους τους απεργούς πείνας στο εσωτερικό του κτιρίου, προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τις άγριες καιρικές συνθήκες όντας σε αντίσκηνα.
15. 21:Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε το μεσημέρι της Κ. Δευτέρας ανακοίνωση με την οποία υπενθυμίζει «το έμπρακτο ενδιαφέρον του από την αρχή της απεργίας πείνας των μεταναστών» και « εκτιμά πως εξαντλήθηκαν όλα τα όρια ανοχής και κατανόησης ως προς τα ζητήματα υγείας που έθεσε στην πράξη ο αγώνας των μεταναστών του μεγάρου ‘Υπατία’». Ως εκ τούτου το υπουργείο ζητά την άμεση μεταφορά όλων των μεταναστών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσω ΕΚΑΒ.
«Πράγματι, ο κ. Άρης Μουσιώνης (διοικητής της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής) εμφανίστηκε με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και την κοινοποίησε στους απεργούς πείνας και την επιτροπή Αλληλεγγύης. Ωστόσο οι ίδιοι οι απεργοί πείνας λένε πως εφόσον δεν συντρέχει λόγος, πχ να έχει λιποθυμήσει κάποιος, δεν επιθυμούν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο, θέλουν να μείνουν στο χώρο που πραγματοποιούν την απεργία πείνας», δήλωσε στο ο κ. Γιαννόπουλος από την Επιτροπής Αλληλεγγύης. Αυτή τη στιγμή, μας πληροφόρησε, έξω από το κτίριο Υπατία βρίσκεται ένα ασθενοφόρο προκειμένου να παραλάβει έναν μετανάστη που είχε λιποθυμικό επεισόδιο.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα ακόλουθα: «Από την πρώτη ημέρα της μεταφοράς των μεταναστών στο κτίριο ‘Υπατία’, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενδιαφέρθηκε με έμπρακτο τρόπο για τα προβλήματα υγείας των συνωστισμένων στο κτίριο αυτό ανθρώπων. Μετά την πάροδο πολλών ημερών απεργίας πείνας, ο κίνδυνος για προβλήματα υγείας των μεταναστών μετατράπηκε σε κίνδυνο για την ίδια τη ζωή τους».
«Από την Παρασκευή 4/3/2011 και κάθε μέρα, ομάδες έμπειρων ιατρών από εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ της 1ης υγειονομικής περιφέρειας, επισκέπτονται το υπό κατάληψη κτήριο και συντάσσουν εκθέσεις με τις διαπιστώσεις και τις επιστημονικές τους προτάσεις. Έως σήμερα 15 γιατροί, από διαφορετικά νοσοκομεία του ΕΣΥ που εφημέρευαν, διαπίστωσαν τα ίδια ακριβώς πράγματα : α. την αδυναμία να γίνει εξατομικευμένη εξέταση, καθώς και οι απαραίτητες παρακλινικές εξετάσεις σε πάνω από 140 ανθρώπους που βρίσκονται στο κτήριο ‘Υπατία’, β. τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που εγκυμονούν μια σειρά κινδύνων για την υγεία τους, γ. την εξάντληση πολλών από αυτούς λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας και δ την επιδείνωση των ανωτέρω συνθηκών και καταστάσεων λόγω της όξυνσης των καιρικών συνθηκών».
«Για τους λόγους αυτούς, όλοι οι επισκεφθέντες το συγκεκριμένο κτίριο ιατροί εισηγούνται τη μεταφορά όλων των μεταναστών σε νοσοκομεία για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υγεία τους από ανήκεστες βλάβες, ή και η ίδια ακόμη η ζωή τους. Ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Άρης Μουσιώνης ζήτησε επανειλημμένα από τους μετανάστες του κτιρίου ‘Υπατία’ να δεχθούν τη μεταφορά τους με το ΕΚΑΒ σε δημόσια νοσοκομεία των Αθηνών. Η ανωτέρω επανειλημμένη παράκλησή μας δεν έγινε έως και σήμερα δεκτή».
«Το Υπουργείο Υγείας σταθμίζοντας όλα τα ενδεχόμενα και τους συναφείς με αυτά κινδύνους, εκτιμά πως εξαντλήθηκαν όλα τα όρια ανοχής και κατανόησης ως προς τα ζητήματα υγείας που έθεσε στην πράξη ο αγώνας των μεταναστών του μεγάρου ‘Υπατία’. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την επιδείνωση της υγείας των μεταναστών και την απειλή για την ίδια τη ζωή τους, μας οδήγησαν να λάβουμε σήμερα τις εξής αποφάσεις:
α. Ζητάμε τη, δίχως καθυστερήσεις, μεταφορά όλων των μεταναστών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αθήνας. Η μεταφορά αυτή γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία τους, αλλά και η ίδια η ζωή τους.
β. Η μεταφορά τους θα γίνει μέσω του ΕΚΑΒ και συνεπώς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ Πολύζος θα δώσει τη σχετική εντολή στον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας.
γ. Όπως έγινε και έως σήμερα με περισσότερους από ενενήντα μετανάστες του μεγάρου ‘Υπατία’, οι Διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μέριμνα, ώστε να προσφερθούν όλες οι απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας στους μετανάστες που θα διακομιστούν. Υπογραμμίζεται εδώ πως για τις ενέργειες αυτές υπάρχουν οι σχετικές εισηγήσεις της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι οποίες θεμελιώνονται στις γνωματεύσεις των επισκεφθέντων στο μέγαρο υπατία γιατρών του ΕΣΥ.
«Ζητάμε από τους ευρισκομένους στο κτίριο ‘Υπατία’ μετανάστες να συνεργασθούν με τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, προκειμένου η μεταφορά τους σε δημόσια νοσοκομεία να γίνει δίχως άλλη καθυστέρηση. Ζητάμε επίσης από όσους τους συνοδεύουν υποστηρίζοντας τον αγώνα τους όχι μόνο να μην δημιουργούν εμπόδια στην εφαρμογή της σχετικής απόφασης, αλλά να καταβάλουν κάθε ανθρώπινη προσπάθεια προκειμένου να πειστούν όλοι οι μετανάστες να μεταφερθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Θυμίζουμε, πως την προηγούμενη Παρασκευή στη συνάντηση μελών της κυβέρνησης με αντιπροσωπεία των μεταναστών, καθώς και εκπροσώπων των υποστηρικτών τους συμφωνήσαμε σε έναν κοινό τόπο : πως η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα οποιασδήποτε συναλλαγής, συμφωνίας ή αντιπαράθεσης ως προς αυτήν ή τη διακινδύνευσή της» .
Αμετακίνητοι απεργοί πείνας και κυβέρνηση
Αμφότερες οι πλευρές πάντως, μετανάστες και κυβέρνηση, εμφανίζονται αμετακίνητες από τη θέση τους. Εκπρόσωποι των μεταναστών δηλώνουν ότι το καθεστώς ανοχής για «6+6 μήνες» που προτείνει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό και δεν είναι η κατάλληλη απάντηση μετά από 40 ημέρες απεργίας πείνας. Οι απεργοί πείνας ζητούν την ένταξή τους στο καθεστώς του νόμου «περί φιλευσπλαχνίας», που προβλέπει -μεταξύ άλλων- τη χορήγηση άδειας εργασίας.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορεί να εκβιάζεται» και εκτιμά ότι «θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος εμφανίστηκε χθες το βράδυ στη ΝΕΤ απ’ όπου εξέφρασε την άποψη ότι το κτίριο της Υπατίας πρέπει να εκκενωθεί και μίλησε για «καθοδηγούμενη διαμαρτυρία» με στόχο να υπάρξει θάνατος μετανάστη. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε κανέναν εκβιασμό. Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας καθοδηγητών, που θέλουν νεκρό. Υπάρχει πολιτικός χειρισμός. Στέλνουν πίσω από τα νοσοκομεία τους ετοιμοθάνατους για να μην χάσουν το πτώμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Θ.Πάγκαλος.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας την Καθαρή Δευτέρα στη ΝΕΤ απέκλεισε εκ νέου μαζική νομιμοποίηση μεταναστών, ωστόσο επισήμανε ότι για όσους από τους απεργούς πείνας πληρούν τα κριτήρια θα εξεταστεί το αίτημα για άδεια παραμονής. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να επικρατήσει διαλλακτικότητα. «Όσοι έχουν ένα λόγο πρέπει να τους επηρρεάσουν, ώστε να αποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης.Πρέπει να βρεθεί λύση γιατί η κατάσταση είναι οριακή».
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για διάθεση εκμετάλλευσης της υπόθεσης από εκείνους που εκπροσωπούν τους μετανάστες ή έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Ερωτηθείσα εάν οι ομάδες αυτές επιθυμούν να υπάρξει θάνατος, η κ. Ξενογιαννακοπουλου απάντησε αρνητικά, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει αδιαλλαξία.
"Να σταματήσει το παιχνίδι με τις ζωές των μεταναστών απεργών πείνας. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και πρέπει να ικανοποιήσει τώρα τα δίκαια αιτήματά τους. Ο ερχομός της κακοκαιρίας καθιστά τις ώρες κρίσιμες και δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία", επισήμανε το ΚΚΕ σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Να δοθεί στους μετανάστες άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ζήτησαν ο Μανώλης Γλέζος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν. Λαφαζάνης και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάκος Κορωνάκης, στη συνάντηση τους με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, για το θέμα των μεταναστών.
Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ των απεργών πείνας
Στο μεταξύ, και μια μέρα μετά το τραγικό περιστατικό στη Σούδα, όπου τρεις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, εκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την παραχώρηση εγγράφων στους απεργούς πείνας υπογράφουν εκπρόσωποι έξι γαλλικών κομμάτων, μεταξύ αυτών του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού, καθώς και του συνδικάτου Σολιντέρ.
Την παραχώρηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ζήτησαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου