Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι Πελατειακές σχέσεις Ζουν και Βασιλεύουν

Γράφει ο Νάσος Μπασαγιάννης

Δικηγόρος
Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Τις προάλλες υπογράφηκε, μετά από είκοσι πέντε (25) χρόνια περίπου, το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο. Εξαρχής, εκφράζω την προσωπική μου επιστημονική και πολιτική θέση, ότι δε χρειάζεται Εφετείο στην Αιτωλοακαρνανία υπεραρκεί το υπάρχον Εφετείο της Πάτρας.
Αιτιολογώντας αναφέρω:
● Τα Εφετεία, όχι μόνο στη Χώρα μας αλλά και σ’ όλο τον κόσμο όπου κυριαρχεί ο δυτικός νομικός πολιτισμός, δεν πρέπει να είναι πολλά, ώστε να εξασφαλίζεται η ενότητα της Νομολογίας.
Και γιατί να προστεθούν μόνο τέσσερα (4) Εφετεία στη Χώρα και να μην ιδρυθούν δεκατέσσερα (14) παραπάνω, αφού οι αποστάσεις το δικαιολογούν;
Και γιατί να μην έχουμε τουλάχιστον τρεις (3) Αρείους Πάγους (εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη) ;;!!!

Κάθε σοβαρός επιστήμονας που ασχολείται με την Οργάνωση του Κράτους, γενικά και της Δικαστικής εξουσίας, ειδικότερα, θα γελούσε με τις παραπάνω υπερβολές, όπως ο κάθε σοβαρός άνθρωπος, ανεξαρτήτως γραμματικών γνώσεων, γελάει όταν αντιμετωπίζει ζητήματα, καταστάσεις και προβλήματα που δεν αιτιολογούνται με επιστημονικά και γενικότερα τεχνοκρατικά κριτήρια.
  ● Ας υποθέσουμε ότι ιδρύονται τα νέα Εφετεία, όσα και αν οι λαϊκιστές-ισχυρότεροι ανά την Ελλάδα- αποφασίσουν. Πώς θα στελεχωθούν; Ποιές οι ανθρώπινες και τεχνικές υποδομές ; Τί νομίζουμε ότι είναι τα Εφετεία; Μήπως ό,τι νομίζαμε τον περασμένο αιώνα ότι είναι τα Πανεπιστήμια και κυρίως τα Τ.Ε.Ι.; Βλέπουμε, που φτάσαμε!!!
Για όσους δε γνωρίζουν, οι ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, οι Εφέτες, δεν είναι προϊόντα να παραχθούν μαζικά, μέσω της βιομηχανικής παραγωγής, στην ποσότητα που θέλουμε. Όπως δεν είναι «προϊόντα»  οι συνταγματάρχες και οι στρατηγοί.
Απαιτούνται ειδικές γνώσεις ,ιδιαίτερες ικανότητες, μεγάλη εμπειρία και μεγαλύτερη νομική ωριμότητα. Έχουμε τόσους; Μπορούμε την προσεχή δεκαετία να τους «παράξουμε»; Κάποια στιγμή θα πρέπει στην Ελλάδα μας να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε και μετά να εκτελούμε και όχι να λειτουργούμε… έτσι, χωρίς πρόγραμμα!!!!
● Το επιχείρημα της ταλαιπωρίας των διαδίκων, λόγω αποστάσεως, δεν αντέχει σε συζήτηση, μετά την κατασκευή της γέφυρας «Χαρίλαος  Τρικούπης» και την προσεχή κατασκευή της Ιόνιας οδού. Αλήθεια, οι κάτοικοι της Ναυπακτίας και του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου από ποιο Εφετείο θα εξυπηρετούνται, αφού ο δρόμος είναι καλύτερος προς την Πάτρα και για τους Ναυπάκτιους (και τους Μεσολογγίτες μετά την κατασκευή της Ιονίας οδού) και συντομότερος;
● Η συντομότερη εκδίκαση των υποθέσεων από τα Εφετεία, επίσης, δεν αντέχει σε συζήτηση, αφού τα αίτια της αρνησιδικίας είναι πολλά και ποικίλα και όχι ο αριθμός των λειτουργουσών δικαστικών μονάδων. Διότι, αν η αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν τόσο εύκολη, γιατί να μη συσταθούν διπλάσια Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία;
Η ορθολογική οργάνωση της Δικαιοσύνης, η οποία όντως απαιτείται, είναι άλλο πράγμα και άλλο είναι η ίδρυση Εφετείων, χωρίς προγραμματισμό και μελέτη περί των γενικότερων επιπτώσεων.
Η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εφαρμόζεται και συνεχίζει είναι η ορθολογική οργάνωση του εν ευρυτέρα εννοία κράτους για την πάταξη της γραφειοκρατίας, τον περιορισμό της σπατάλης και την εγκαθίδρυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Γι’ αυτό είχαμε τον «Καλλικράτη» στην Αυτοδιοίκηση και εξελίσσεται ο Καλλικράτης στην Παιδεία, την Υγεία, την Άμυνα κ.λ.π. Σε λίγα χρόνια, με την ίδρυση νέων αχρείαστων δικαστικών μονάδων, θα εφαρμοσθεί ο «Καλλικράτης» και στη Δικαιοσύνη!!!
Στο μεταξύ, όμως, θα έχουν σπαταληθεί χρήματα , που δεν υπάρχουν, ανθρώπινο δυναμικό κ.λ.π., που δεν υπάρχει, έτσι χωρίς κανένα μα κανένα λόγο ∙ και κάποιος Κρατικός Προϋπολογισμός θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα ∙  τα σκέφτεται κανένας από τους πολιτικούς μας αυτά; Ιδιαίτερα οι βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Όλα τα παραπάνω ισχύουν προκειμένου να γίνεται σοβαρή κουβέντα ∙ διότι, αν θέλουμε να μιλήσουμε «ποδοσφαιρικά» και να αποθεώσουμε το Λαϊκισμό προς δόξαν του Πελατειακού Κράτους και των πρώην εκσυγχρονιστών της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως ο κ. Καστανίδης, θα πρότεινα το Εφετείο να γίνει στο Αιτωλικό ή στην Αμφιλοχία, που είναι κατά τη γνώμη μου οι ομορφότερες πόλεις του Νομού ( Δεν προτείνω το Μεσολόγγι, γιατί θα θεωρηθεί ότι μεροληπτώ).
Ας αναπτυχθεί και η Περιφέρεια - έστω και στρεβλά - έστω και μ’ αυτόν τον αντιπαραγωγικό, αντιοικονομικό και λαϊκιστικό τρόπο!!!

ΥΓ: Νομίζω ότι όλοι οι Βουλευτές του Νομού, ιδιαίτερα οι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι Νομαρχιακές Επιτροπές των Κομμάτων, ιδιαίτερα η του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οφείλουν να τοποθετηθούν σαφώς και εγγράφως - όχι να κρύβονται - όχι και με τον «Χωροφύλαξ και με τον Αστυφύλαξ», όπως έγινε στις δημοτικές εκλογές στην Ιερή Πόλη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: