Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Τεράστια τα χρέη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας

Βροχή αναμένεται να πέσουν τις επόμενες ημέρες τα κατασχετήρια στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας.
Το θέμα δεν αφορά τίποτε άλλο από τα χρέη προς τρίτους που άφησαν πίσω τους οι απελθόντες νομάρχες. Πληροφορίες θέλουν τους δυο Αντιπεριφερειάρχες Βασίλη Αντωνόπουλο και Νίκο Υφαντή να είναι πολύ δυσαρεστημένοι με αυτή την εξέλιξη.
Στο μεταξύ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την εβδομάδα ήδη έφτασαν στην πρώην νομαρχία νυν περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας 2 διαταγές πληρωμής εργολάβων που είχαν καταφύγει στη δικαιοσύνη γιατί όπως και άλλοι συνάδελφοί τους , παρόλο που έκαναν έργα στο νομό έμειναν για αρκετά χρόνια απλήρωτοι.
Αυτή όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Οι εξελίξεις που θα υπάρξουν μέσα στην εβδομάδα θα είναι από ότι λένε οι πληροφορίες καταιγιστικές όσον αφορά το θέμα μιας και έρχονται πολλές μαζί εντολές πληρωμής.

Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρξει εντολή πληρωμής;
Απλά ο εργολάβος για παράδειγμα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση οποιουδήποτε ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου της πρώην νομαρχίας.
Επίσης μπορεί να υπάρξει δέσμευση πιστώσεων (κονδυλίων) διαφόρων Υπουργείων από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό που προορίζονταν για τα έξοδα των μετακινήσεων των υπαλλήλων για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος υπάλληλος δεν πληρωθεί για τις μετακινήσεις του σχετικά με τον έλεγχο οποιασδήποτε επένδυσης, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για απώλεια των κοινοτικών κονδυλίων άρα ίσως απένταξη των σχετικών επενδύσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μη δυνατότητα φυτουγειονομικού και ποιοτικού ελέγχου στα εμπορεύματα που εισάγονται στο Πλατυγιάλι Αστακού όπως π.χ. πατάτα Αιγύπτου ή κρεμμύδια.
Υπάλληλοι φέρονται να έχουν πάει για έλεγχο 4-5 φορές και να μην έχουν πληρωθεί.
Οι ίδιοι λένε στους συναδέλφους τους ότι αν δεν πληρωθούν δεν πρόκειται να πάνε ξανά.
Τα χρέη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Από την 1 Ιανουαρίου και μετά υπάλληλοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Ο Περιφερειάρχης όπως ήταν υποχρεωμένος από το νόμο πρέπει να ενημερωθεί και στη συνέχεια να ενημερωθούν τα αρμόδια Υπουργεία για τα χρέη που έχουν οι πρώην νομαρχίες.
Επιτακτικά πολλές φορές υπάλληλοι της Περιφέρειας ζητούσαν από τους πρώην νομαρχιακούς συναδέλφους τους να τους αποστείλουν καταλόγους με οφειλές για να μάθουν ποιο είναι το ύψος τους.
Οι υπάλληλοι της πρώην Νομαρχίας έμειναν ώρες ολόκληρες για να κάνουν αυτούς τους ελέγχους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκινούσαν στις 9 το πρωί και τέλειωναν στις 9 το βράδυ.
Οι πληροφορίες που έρχονται λοιπόν και τις μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη κάνουν λόγο για ένα πολύ υψηλό χρέος που ίσως να αγγίζει και τα 31 εκ. ευρώ.
Μέσα σε αυτό λέγεται ότι είναι οι οφειλές προς τους εργολάβους, οι μετακινήσεις μαθητών, οι δημόσιες σχέσεις, τα δάνεια κ.α.
Λέγεται δε ότι στους εργολάβους το ποσό ίσως να φτάνει τα 14 εκ.ευρώ.
Εδώ όμως μπαίνει ένα ακόμη ζήτημα.
Τι πρόκειται να γίνει στην περίπτωση που δεσμευτούν χρήματα;
Υπάρχει περίπτωση αυτό να έχει επιπτώσεις και στις πληρωμές των υπαλλήλων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: