Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Φοβερός σεισμός και τσουνάμι στην Ιαπωνία

Ο Εγκέλαδος έπληξε την Ιαπωνία σήμερα στις 7.45 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,9 της κλίμακας Ρίχτερ (αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 7,9 Ρίχτερ), συγκλόνισε το Τόκιο ταρακουνώντας βίαια κτίρια, ενώ έγινε αισθητή κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της χώρας.
Στην ιαπωνική πρωτεύουσα, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, τα κτίρια σείονταν βίαια επί δύο λεπτά και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.
Κύματα ύψους ενός μέτρου έφθασαν ήδη στις ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνο τσουνάμι ύψους μέχρι έξι μέτρων.
Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε και για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες και τις Μαριάννες Νήσους από το Κέντρο Παρακολούθησης του Ειρηνικού.
Πληροφορίες για τραυματίες στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo και παράλληλα, διακόπηκε η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ναρίτα του Τόκιο.
«Κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Ιαπωνίας συγκρούονται η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού με την Ευρασιατική πλάκα» εξήγησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.
Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ στη χώρα.
Νέες πληροφορίες αναφέρουν 19 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Συνεχίζονται οι μετασεισμοί και προειδοποιήσεις για τσουνάμι εξέδωσαν και στην Ινδονησία
Αναφέρουν ότι θα είναι το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων 100 χρόνων στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: