Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

Να διεκδικήσουμε φυσικό αέριο για τη Δυτική Ελλάδα

«Σας καλώ ν’ αναλάβουμε μαζί την πρωτοβουλία για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Μας λένε ότι η έλευση φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη. Εμείς έχουμε χρέος να αναστρέψουμε αυτό το επιχείρημα και ν’ αποδείξουμε, με πειστικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, ότι το φυσικό αέριο είναι βιώσιμη επιλογή για την περιοχή μας. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη».
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης 8 Μαρτίου με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας και τους Προέδρους των Τμημάτων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, στην Πάτρα.

Ο κ. Κατσιφάρας, στην εισήγηση του, χαρακτήρισε πρόκληση για την Δυτική Ελλάδα το ζήτημα του φυσικού αερίου και αφού επεσήμανε ότι η περιοχή μας είναι από τις λίγες στην χώρα που καταγράφουν ενεργειακό έλλειμμα, εξαιτίας της απουσίας πρόσβασης στα δίκτυα φυσικού αερίου, τόνισε ότι «δεν πρέπει να δεχθούμε την μοίρα μας, ούτε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε. Και αυτό θα κάνουμε».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στον τομέα των υποδομών στην Περιφέρεια, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και συντονισμός όλων των δυνάμεων ώστε τα έργα να προχωρήσουν και να δώσουν αναπτυξιακή πνοή στον τόπο. Ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μεγάλης σπουδαιότητας έργα για την Δυτική Ελλάδα όπως η Ολυμπία Οδός και η Ιόνια Οδός σήμερα καρκινοβατούν, έργα όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια παρουσιάζουν στασιμότητα, το δε σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας είναι επί της ουσίας ανύπαρκτο.
Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «η Περιφέρεια θέλει κοντά της το Τεχνικό Επιμελητήριο ως σύμβουλο και συνεργάτη στη βάση μιας ουσιαστικής και σταθερής συνεργασίας τόσο για επιμέρους ζητήματα όσο και για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη». Και κατέθεσε πρόταση για την δημιουργία Παρατηρητηρίου Έργων και Μελετών, με την συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας και του τεχνικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας.
Από την πλευρά τους ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Ρόκκος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλείας Βασίλης Κανελλόπουλος αναφέρθηκαν τόσο στα ευρύτερα αναπτυξιακά ζητήματα της Περιφέρειας (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Λιμάνια, Αεροδρόμιο, Σιδηροδρομικό Δίκτυο, Φυσικό Αέριο κ.α.) όσο και σε ανοικτά ζητήματα όπως οι πολλές εκκρεμότητες των πυρόπληκτων περιοχών και η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων και, ακόμη, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η έλλειψη αδρανών υλικών. Ενώ τέθηκαν και ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα και διάταξης των Υπηρεσιών.
Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στα χρέη τόσο του κράτους όσο και των φορέων Αυτοδιοίκησης για έργα που έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν ανεξόφλητα. «Τα χρήματα αυτά λείπουν από την αγορά», ανέφεραν οι εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου.
Στη συνάντηση παρόντες ήσαν και οι Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος και Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: