Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας (φωτογραφία από http://www.evinochori-kalidona.gr/) |
Ολοκληρώθηκαν χθες υπό καταρρακτώδη βροχή και δυνατό αέρα οι εκδηλώσεις της 185ης επετείου της Εξόδου. Η πομπή της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη δυσκολία για τους συμμετέχοντες οι οποίοι αντιμετώπισαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν πραγματοποιήθηκαν όμως η προγραμματισμένη ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τηλέμαχου Χυτήρη και η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο των Ηρώων στον οποίο κατέθεσε στεφάνι ο κ. κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης υποδεχόμενος τον κ. Κάρολο Παπούλια τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε, προσβλέπουμε στο βαθύτατο αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης που σας διακατέχει και στο κατεκτημένο από εσάς κριτήριο της εθνικής αυτογνωσίας που διαθέτετε. Προσβλέπουμε σε εσάς με αγωνία, τόσο για το αύριο της πατρίδας μας, όσο και για το αύριο του τόπου μας.
Στις δύσκολες ώρες και την περίοδο της κρίσης που διέρχεται η χώρα, κρίσης ηθικής, πολιτικής, πολιτισμικής και όχι μόνο οικονομικής, είναι εθνική αναγκαιότητα, από εδώ, από την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, να σχεδιαστεί μια έξοδος ελευθερίας. Είναι αναγκαίο δηλαδή να παραχθεί μια νέα απελευθερωτική εθνική πολιτική, μια νέα χάρτα του Ρήγα που να ενώνει, να αφυπνίζει και να κινητοποιεί κοινωνικές δυνάμεις. Μια νέα απελευθερωτική πολιτική, που να ανατρέπει κληρονομημένες και κατεστημένες συνήθειες, πρακτικές και συμπεριφορές, που μας κρατούν σιδηροδέσμιους του παρελθόντος. Μια νέα απελευθερωτική πολιτική που να δίνει ορατή διέξοδο στη χώρα και το λαό μας.
Το Μεσολόγγι με το ειδικό αξιακό βάρος που διαθέτει, μπορεί να συμβάλει θετικά στην προσπάθεια αυτή. Μπορεί να τη σηματοδοτήσει, αρκεί η ίδια η πολιτεία να αντιληφτεί ουσιαστικά και όχι επιδερμικά το τεράστιο ηθικό και ιστορικό απόθεμα που διαθέτει το Μεσολόγγι. Να το σεβαστεί και να συμβάλει στην ανάδειξή του. Το Μεσολόγγι μπορεί και εμπνέει. Μόνο που αυτή η αστείρευτη πηγή έμπνευσης δεν έχει τύχει της εκτίμησης που της πρέπει από την πλευρά της επίσημης πολιτείας και της εκάστοτε εξουσίας. Πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και σήμερα, δυστυχώς η κατάσταση έφτασε στην αντίπερα όχθη. Το Μεσολόγγι αντί να αποτελεί την ανεξίτηλη πατριωτική σημαία της Ελλάδας που διαχρονικά θα έπρεπε να ανεμίζει στα πέρατα του κόσμου, νιώθει πως έφτασε ως σημαία να ανεμίζει χωρίς να στηρίζεται όσο θα έπρεπε στον ιστό της».
Ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου είπε:
«Υπάρχουν πράγματι γεγονότα στην ιστορία της ανθρωπότητας, που όση δύναμη και αν έχουν, δεν καταφέρνουν να αποδώσουν το μέγεθος και τη σημασία τους. Τέτοια στιγμή υπήρξε αναμφίβολα η Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Η θυσία τους ενέπνευσε διανοούμενους, πολιτικούς και απλούς πολίτες, συγκλόνισε την ανθρωπότητα, άφησε ίχνος ανεξίτηλο. Το μεγαλείο ψυχής των Μεσολογγιτών μεταδόθηκε σε όλες της πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής και θα συνεχίσει να συνιστά παράδειγμα πατριωτισμού, αυτοθυσίας και υπέρβασης των ανθρωπίνων ορίων. Η απαράμιλλη αυταπάρνηση της Φρουράς και ολόκληρου του Μεσολογγίτικου λαού, αποτελεί σημείο αναφοράς του εθνικού σεβασμού. Το μήνυμα της Επετείου συρρικνώθηκε στη φράση που έγραψε ένας μαθητής και που με συγκίνησε πολύ: «Να κλείσουμε στην ψυχή μας το Μεσολόγγι».
Φίλες και φίλοι σας συναντώ σήμερα ξανά με μεγάλη χαρά και ειλικρινή διάθεση να σας ακούσω. Γνωρίζω ότι αγωνιάτε για την πορεία της πατρίδας μας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κρίση. Πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια όμως αποτελούν αποκλειστικά δίκη μας υποχρέωση, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η εξυγίανση των δημοσίων αρχών, η καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας, η εμπέδωση κανόνων διαφάνειας, ισονομίας και ισοπολιτείας η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας. Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές, που λίγο καιρό πριν φαίνονταν αδιανόητες. Κάποιες από αυτές είναι οδυνηρές ή άδικες, άλλες ωστόσο είναι αναγκαίες και δίκαιες. Έχω πει και άλλες φορές. Είναι ώρα πιστεύω για όλους μας να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Για να έρθει η πραγματική αλλαγή πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας. Όχι να ενοχοποιηθούμε, ούτε να θυματοποιηθούμε. Ας αναλογιστούμε με αφορμή την Επέτειο της Εξόδου αν έχουμε προσφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων μας στον τόπο μας. Ας είμαστε κοντά σε εκείνους τους Ελεύθερους ανθρώπους που έβαλαν πάνω από τη ζωή τους την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου την πατρίδα όλων μας».
Δυσμενέστατα σχολιάστηκε το γεγονός της απουσίας των βουλευτών του νομού από το γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προσέβαλαν τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό και επέτειναν την δυσαρέσκεια σε βάρος τους από τους δημότες του Μεσολογγίου, για τη στάση τους απέναντι στην απαξίωση της πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας.
Η έντονη δυσαρέσκεια προς τους βουλευτές είχε εκφραστεί και με αποδοκιμασίες ορισμένων κατά την πομπή του Σαββάτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου