Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ανταρσία βουλευτών ΠΑΣΟΚ για τα "φρουτάκια"

Του Στέλιου Μπαμιατζή
Έντονες αντιδράσεις και σφοδρές αντιπαραθέσεις προκάλεσε η κίνηση του Γ. Παπακωνσταντίνου να φέρει το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια στη Βουλή. Σύσσωμοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να το πάρει πίσω. Διαβάστε τους διαλόγους φωτιά
Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν το είχε δει αυτό ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Δέχθηκε ομοβροντία πυρών από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, φέρνοντας προς συζήτηση στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τα "φρουτάκια".
Ενώ παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, σύσσωμοι οι βουλευτές του κόμματός του ζήτησαν να το πάρει πίσω.

Μάλιστα οι διάλογοι αλλά κυρίως οι αιχμές των βουλευτών ήταν απόλυτα ενδεικτικοί του κλίματος που υπήρχε.
Η Βάσω Παπανδρέου απευθυνόμενη στον υπουργό, φέρεται να του είπε και μάλιστα σε έντονο ύφος:
"Δεν το ψηφίζω. Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος", ενώ το χαρακτήρισε ένα απόλυτα εισπρακτικό μέτρο.
Πολύ περισσότερο, η Β. Παπανδρέου εμφανίζεται να δήλωσε ότι απορεί που ως ΠΑΣΟΚ φέρνουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο όταν επί Σημίτη ο τζόγος ήταν παράνομος.
Ο Γιάννης Αμοιρίδης είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι ηθικό, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε πως "Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε";
Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε, υποστηρίζοντας πως υπάρχει έτσι κι αλλιώς ο τζόγος υπάρχει, επομένως γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως;
Η απάντησή του όμως δεν ηρέμησε τα πνεύματα, καθώς, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Δημήτρης Λιτζέρης, ανέβασε τους τόνους λέγοντας:
"Μας κοροϊδεύετε όταν λετε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα";.
Αλλά και ο Ανδρέας Μακρυπίδης, άσκησε δριμεία κριτική, απειλώντας ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο.
Σε διάλειμμα της θυελλώδους συζήτησης ο Γ. Φλωρίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι εάν σήμερα δεν απεργούσαν τα ΜΜΕ θα είχε πέσει η κυβέρνηση.
Κάτω από αυτήν την τεράστια πίεση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ότι θα ζητήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για το ζήτημα, ενώ υπενθύμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει συζητηθεί δύο φορές σε αντίστοιχες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα.
Χτυπήματα κατά Παπακωνσταντίνου
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η τρίτη φορά, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών δέχεται εσωκομματικά πυρά μέσα στη Βουλή και μάλιστα από τη Βάσω Παπανδρέου.
Μόλις την Τετάρτη, η βουλευτής εξαπέλυσε εναντίον του σφοδρή επίθεση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ την Τρίτη η Β. Παπανδρέου είχε επιτεθεί στον υπουργό για το ζήτημα της παροχής νέων εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ για το τραπεζικό σύστημα.
Αλλά και η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου είχε ασκήσει κριτική για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια τακτική προς τις τράπεζες ως προς το θέμα των εγγυήσεων, όπως και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: