Οι συριακές αρχές ξεκίνησαν πόλεμο κατά του ειρηνικού φιλοδημοκρατικού κινήματος της χώρας, πραγματοποιώντας επίθεση σε τρεις πόλεις της Συρίας, δήλωσε σήμερα η Σουχάιρ αλ Ατάσι, εξέχουσα φυσιογνωμία στο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ανακοίνωση που απέστειλε στο Reuters προσθέτει ότι «ι προθέσεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είχαν ξεκαθαριστεί από τότε που βγήκε δημοσίως και είπε ότι είναι 'έτοιμος για πόλεμο' στην ομιλία του στις 30 Μαρτίου».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος εισήλθαν στη Ντεράα, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, πυροβολώντας και σκοτώνοντας. «Από τους μιναρέδες των τεμενών απευθύνονται εκκλήσεις για βοήθεια. Οι δυνάμεις της τάξης μπήκαν στα σπίτια. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και πυροβολούν όποιους βγαίνουν από τα σπίτια τους. Πυροβόλησαν ακόμη και τις δεξαμενές νερού στις στέγες για να στερήσουν το νερό από τους ανθρώπους», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Επιπλέον, ανέφερε ότι σημειώθηκε επεισόδιο και μεταξύ των μελών των υπηρεσιών ασφαλείας του στρατού. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει διακοπεί και η τηλεφωνική επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη.
«Τουλάχιστον 25 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτοί σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και το σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό», μετά την είσοδο πριν από την αυγή στην πόλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, δήλωσε ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντάλα Αμπαζίντ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι πτώματα "εξακολουθούν να κείτονται στους δρόμους", ενώ η πόλη δέχεται σήμερα το απόγευμα "σφοδρό βομβαρδισμό από το βαρύ πυροβολικό και πολυβόλα" και ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ανέβει στις στέγες των κτιρίων.
Σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας γίνονται σήμερα και στη Ντούμα, η οποία βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια της συριακής πρωτεύουσας, και στην αλ Μουανταμίγεχ, στα προάστια της Δαμασκού, ανοίγοντας πυρ εναντίον άοπλων πολιτών και πραγματοποιώντας συλλήψεις. «Υπάρχουν τραυματίες. Δεκάδες συνελήφθησαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας ακολουθούν την ίδια πρακτική σε όλα τα κέντρα της λαϊκής εξέγερσης. Θέλουν να καταστείλουν την εξέγερση με τον πιο βίαιο τρόπο», τονίζουν οι ακτιβιστές.
Οι συριακές αρχές επέλεξαν τη «στρατιωτική λύση» για να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, δήλωσε παράλληλα ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. Όπως τόνισε, ο νόμος περί ρύθμισης των διαδηλώσεων, με τον οποίο θεσπίζονται κανόνες για τις διαδηλώσεις, τον οποίο επικύρωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ "εξυπηρέτησε" στην καταστολή των διαδηλώσεων. Βάσει του νέου νόμου, οι διαδηλωτές θα πρέπει να υποβάλουν αίτημα για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την πραγματοποίησή τους.
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή την οποία επικαλούνται τα επίσημα ΜΜΕ, ο στρατός εισέβαλε στην Ντεράα, 100 χλμ νότια της Δαμασκού, «προκειμένου να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια αποκρινόμενος στις εκκλήσεις για βοήθεια των κατοίκων που απαίτησαν την επέμβασή του προκειμένου να τερματιστούν πράξεις δολιοφθοράς και δολοφονίας που διαπράχθηκαν από εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες. Μονάδες του στρατού, επικουρούμενες από δυνάμεις ασφαλείας καταδίωξαν τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, συλλαμβάνοντας πολλούς απ΄ αυτούς και κατάσχοντας σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών».
Χτες, Κυριακή, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλοι οπαδοί του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποίησαν εφόδους στην παραθαλάσσια πόλη Τζάμπλα σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Άσαντ πραγματοποίησαν έφοδο και στο σπίτι του γιατρού Ζακράια αλ Άκαντ, κατοίκου της πόλης, λίγη ώρα αφότου μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera για τους θανάτους των πολιτών στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, πάνω από 100 συγγραφείς και δημοσιογράφοι της χώρας υπέγραψαν διακήρυξη με την οποία καταγγέλλουν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση εναντίον του Άσαντ από τους διανοούμενους της Συρίας από την ημέρα που ξέσπασαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. «Καταδικάζουμε τις βίαιες και καταπιεστικές πρακτικές του συριακού καθεστώτος κατά των διαδηλωτών και θρηνούμε για τους μάρτυρες της εξέγερσης», τονίζεται στη διακήρυξη.
Σύμφωνα με οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω από 350 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση, τον περασμένο μήνα, με το ένα τρίτο να δολοφονείται τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων συνοδεύτηκε και από σκληρότερη καταστολή.
Σημειώνεται πως οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν στην πλειοψηφία τους απελαθεί γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαλήθευση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Εικόνες πάντως που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από διαδηλωτές δείχνουν στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους πολίτες.
Η κυβέρνηση Ομπάμα σκέπτεται την επιβολή "στοχευμένων κυρώσεων" εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε απόκριση για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Η ωμή βία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Συρίας εναντίον του λαού της είναι απολύτως άθλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόμι Βίετορ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν ένα εύρος πιθανών επιλογών πολιτικής, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων προκειμένου να αποκριθούν στην καταστολή και να καταστήσουν σαφές πως αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη». Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε νωρίτερα ότι στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται ένα πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και μια απαγόρευση στις επιχειρηματικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ.
Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία κυκλοφόρησαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα προσχέδιο που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία. Το προσχέδιο δήλωσης μπορεί να δημοσιοποιηθεί αύριο αν οι δεκαπέντε χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία, δήλωσε ένας διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου