Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σοβαρός τραυματισμός μαθητή στο Αιτωλικό από κροτίδα

Ένα τραγικό γεγονός, που πρέπει να μας προβληματίσει, συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο Αιτωλικό με τον σοβαρό τραυματισμό μαθητή από αυτοσχέδια κροτίδα ("σκαστούρι").
Έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Αιτωλικού και των Οινιάδων, οι μαθητές πριν αναχωρήσουν για τις καθιερωμένες εκδρομές των σχολείων να  "πανηγυρίζουν" ρίχνοντας κροτίδες, συνήθως πριν έρθουν οι συνοδοί καθηγητές τους. Στη προκειμένη περίπτωση το περιστατικό έγινε μετά την επιστροφή των μαθητών και ενώ είχαν αποβιβαστεί από το λεωφορείο και έφευγαν για τα σπίτια τους.
Ο άτυχος μαθητής προσπάθησε να πετάξει την κροτίδα η οποία όμως έσκασε στα χέρια του και τον τραυμάτισε σοβαρά στα χέρια και το πρόσωπο.
Η κακή συνήθεια των κροτίδων, πολλές φορές αυτοσχέδιων, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην περιοχή και θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Ειδικά στο Αιτωλικό υπάρχουν "ομάδες" που δημιουργούν συχνά επεισόδια με κροτίδες και ξυλοδαρμούς σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ενώ αρκετοί νεαροί κυκλοφορούν με σουγιάδες και στιλέτα! Μάλιστα οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως "ανεπιθύμητοι παντού" σύνθημα που είναι γραμμένο σε αρκετά σημεία της πόλης.
Πρόσφατα στα αιματηρά επεισόδια που έγιναν σε ποδοσφαιρικό αγώνα ομάδας του Μεσολογγίου συμμετείχαν και ορισμένοι από τους "χούλιγκαν" του Αιτωλικού.
Μέσα σε αυτές τις ομάδες συμμετέχουν και μαθητές οι οποίοι εθίζονται στον ανεύθυνο χαβαλέ, στη λογική του όχλου, στη βία και διάφορες άλλες παραβατικές συμπεριφορές.
Αναγκαστικά επομένως η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων πρέπει να ξεκινήσει από τις σχολικές κοινότητες σε συνεργασία με τις οικογένειες και άλλους κοινωνικούς φορείς ώστε να διαμορφωθούν χαρακτήρες και συμπεριφορές υπευθύνων πολιτών για τους νέους, που θα προάγουν τον πολιτισμό και  θα συμβάλουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη, μακριά από φαινόμενα βίας, τραμπουκισμών και επικίνδυνων συνηθειών.
Ο Ανατολικά των γιοφυριών  

Δεν υπάρχουν σχόλια: