Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Στην επιφάνεια της Γης μετά από 69 μέρες οι μεταλλωρύχοι της Χιλής!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η τελευταία φάση του απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων που βρισκόταν για περισσότερο από 2 μήνες στα έγκατα της Γης, στη Χιλή. Πρώτος βγήκε ο Florencio Avalos, 31 ετών και ακολούθησε ο Mario Sepulveda, μετά από ταξίδι περίπου 20 λεπτών στην κάψουλα Phoenix που κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό. Η κάψουλα επιστρέφει στα έγκατα της Γης για να παραλάβει τον πέμπτο μεταλλωρύχο, τον 19χρονο Jimmy Sanchez. 

Επί τόπου βρίσκεται και ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα, ο οποίος υποδέχεται τους μεταλλωρύχους. Στην ομιλία του μετά τη διάσωση του πρώτου μεταλλωρύχου ο πρόεδρος Πινέρα χαρακτήρισε θαύμα τη διάσωση και ευχαρίστησε τους ειδικούς που βοήθησαν στην επιχείρηση. «Όταν η Χιλή είναι ενωμένη, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αυτή η χώρα δείχνει την πραγματική της ψυχή, δείχνει αυτό που είναι ικανή να καταφέρει, όταν είμαστε αντιμέτωποι με αντιξοότητες», είπε ο κ. Πινέρα.

Οι απεγκλωβισμένοι σύντομα μεταφέρονται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστούν από γιατρούς.

Ένας διασώστης έχει κατέβει στο καταφύγιο των μεταλλωρύχων προκειμένου να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για την εκκένωση. Το ταξίδι με την κάψουλα από το καταφύγιο σε βάθος 625 μέτρων έως την επιφάνεια διαρκεί 17 λεπτά. Η άφιξη του διασώστη Μανουέλ Γκονσάλες, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην όλη επιχείρηση, η τελική απόδειξη ότι ο εξοπλισμένος με μάσκες οξυγόνου θάλαμος Phoenix που κατασκεύασε το χιλιάνικο πολεμικό ναυτικό και δεν είχε δοκιμαστεί, είναι ικανός να συμβάλλει στην διάσωση των παγιδευμένων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο ημέρες.

Με την έξοδο του Florencio Avalos ξεκίνησαν πανηγυρισμοί στην επιφάνεια της Γης. Ο πρόεδρος Sebastien Piniera είχε ζητήσει από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες όταν πρώτος από τους παγιδευμένους εργάτες, βγει από το ορυχείο. "Η πίστη κίνησε βουνά", δήλωσε. Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ο Florencio Avalos ήταν ένας από τους προϊσταμένους των μεταλλωρύχων όταν παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου από την κατάρρευση των στοών του ορυχείου.

Ο Mario Sepulveda,
 ο οποίος αποκαλείται και "παρουσιαστής" καθώς πραγματοποιούσε συνεντεύξεις στους υπόλοιπους μεταλλωρύχους και έκανε ρεπορτάζ για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο δεύτερος μεταλλωρύχος που βγήκε στην επιφάνεια και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς. Ο Σεπούλβεδα φορούσε ειδικά μαύρα γυαλιά προκειμένου να προστατέψει τα μάτια του έπειτα από την πολύμηνη παραμονή του στο σκοτάδι, και έγινε δεκτός εν μέσω επευφημιών από τους συγκεντρωμένους έξω από το ορυχείο, μεταξύ των οποίων ήταν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά.
Μιλώντας για λίγα λεπτά στις κάμερες, ο Mario Sepulveda ζήτησε από τα ΜΜΕ να μην τους συμπεριφέρονται σαν να είναι διασημότητες, αλλά σαν αυτό που είναι: «ένας μεταλλωρύχος». Υπογράμμισε πως πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες στα ορυχεία προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοιο ατύχημα. «Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Δεν αμφέβαλλα ποτέ, πάντα είχα εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες, είχα πίστη στο θεό. Ήμουν και με το θεό και με το διάβολο. Ο θεός νίκησε» είπε ο δεύτερος από τους μεταλλωρύχους που βγήκε από τα έγκατα της Γης.
Ο Juan Illanes βγήκε τρίτος από την κάψουλα. "Πως ήταν το ταξίδι" τον ρώτησαν για τη διαδρομή μέσα στην κάψουλα: "Σαν κρουαζιέρα" απάντησε περιχαρής ο 52χρονος.

Τον 23χρονο βολιβιανό Carlos Mamani
 υποδέχτηκαν στην επιφάνεια της Γης η σύζυγος και η κόρη του στις 09.09 ώρα Ελλάδας. Ο 23χρονος είχε μόλις πέντε μέρες που εργαζόταν στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση και εγκλωβίστηκε μαζί με τους άλλους μεταλλωρύχους. Η εμπειρία του προκάλεσε μεγάλο σοκ και όπως δήλωσε στη σύζυγό του, δεν σκοπεύει να ξαναεργαστεί σε ορυχείο ποτέ στη ζωή του. Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Χιλή αύριο και να συναντηθεί με τον μεταλλωρύχο, έχει υποσχεθεί στην οικογένεια Mamani ένα κομμάτι γης στην περιοχή της Cochabamba.
Δύο μεταλλωρύχοι που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα προηγηθούν. Η σειρά που οι εργάτες θα ανασύρονται στην επιφάνεια έχει καθοριστεί, αλλά οι διασώστες έχουν το δικαίωμα να την αλλάξουν εάν εκτιμήσουν ότι θα είναι προς όφελος της επιχείρησης.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: