Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με τις …ευλογίες Εφραίμ, η επένδυση στον Αστακό!

Πανταχού παρών το …ιερό επιχειρηματικό δαιμόνιο του Εφραίμ. Μέχρι στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας έφθασε η …χάρη του. Η εταιρεία της Μονής Βατοπεδίου RASSADEL (με έδρα την Κύπρο), σύμφωνα με το γερμανικό εμπορικό μητρώο, είναι εταίρος της Rosebud Energie Deutschland GmbH, η οποία είναι μέλος της Κοινοπραξίας APPC - Astakos Power Plan Consortium, που έχει αδειοδοτηθεί, ήδη, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή του Θερμο-Hλεκτρικού Σταθμού Υγραερίου Αστακού (Θ.Η.Σ.Υ.Α. 1010 Μεγαβάτ), στο πλαίσιο της γνωστής επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό.
Την αποκάλυψη-βόμβα κάνει ο διακεκριμένος καθηγητής Δ. Παπανίκας, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης, μέσω επιστολής, που απέστειλε προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ν. Τσούκαλης: Επικίνδυνη η επένδυση στον Αστακό

Μιας εξαρχής, ως Δημοκρατική Αριστερά δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε ξένες επενδύσεις να έλθουν, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Παρατηρούμε όμως μια πανικόβλητη κυβέρνηση να λέει «Ναι σε όλα» χωρίς να αξιολογεί τις επιπτώσεις (που μπορεί να αποδειχτούν μη αναστρέψιμες) με κίνδυνο να υποθηκεύσει με τις επιλογές της, το μέλλον της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει αδιακρίτως «ναι» σε κάθε μια επένδυση που προτείνεται. Αναφέρομαι στην επένδυση του Κατάρ, που κύριο μέγεθός της αποτελεί η Μονάδα LPG στον Αστακό, ισχύος 1.000 MW. Θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας! Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην τον διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής, μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης μάλιστα επικινδυνότητας. Το LPG δεν είναι ένα «αθώο» αέριο. Δεν είναι το φυσικό αέριο.Είναι το υγραέριο! Γι' αυτό και υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση (κίνδυνος από έκρηξη, με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων).
Η απόλυτη ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε τόπο εγκατάστασης τέτοιων επιχειρήσεων που καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν επιδιώκει να αποδεχθεί στο έδαφός της (το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία!)
Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός