Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Επιχειρησιακή σύμβαση «σπάει» την Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας

Επιχειρησιακή σύμβαση «έσπασε» και επίσημα τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε εφαρμογή του Μνημονίου και του νόμου 3845/2010 που επιτρέπει στις επιχειρησιακές συμβάσεις να «αποκλίνουν» τόσο έναντι των κλαδικών συμβάσεων όσο και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Όπως προκύπτει από τη λίστα των συμβάσεων εργασίας που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί, πρόκειται για την πρώτη επιχειρησιακή συμφωνία που προβλέπει την καταβολή χαμηλότερου κατά 100 ευρώ το μήνα του κατώτατου μισθού, δηλαδή 640 ευρώ, αντί των 739,56 της Εθνικής Γενικής.
«Οι δύο πλευρές συμφωνούν να καταρτίσουν την παρούσα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με κυρίαρχο γνώμονα τη νόμιμη λειτουργία, κατ’ εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 3845/2010 σχετικά με τα μέτρα για την εφαρμογή του Μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ» τονίζεται, σύμφωνα με την «Ημερισία» στη συμφωνία που υπέγραψαν η εν λόγω εταιρεία και τα δύο σωματεία των εργαζομένων σε αυτή.
Στη σύμβαση μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται η απόφαση των δυο πλευρών να διασφαλίσουν «το υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης».
H σύμβαση (υπ. αριθμ. 78/2010) καθόρισε για το τρέχον έτος αμοιβές χαμηλότερες από την ΕΓΣΣΕ για πολλές κατηγορίες εργαζομένων.
Αντί του εισαγωγικού μισθού των 739,56 ευρώ (που θα ισχύει για ορισμένες ειδικότητες για προϋπηρεσία 0-3 χρόνια) οι εργαζόμενοι με την ειδικότητα «προσωπικό ασφαλείας» που θα απασχολούνται στη φύλαξη του έργου της ΗΣΑΠ Α.Ε. θα λαμβάνουν 640 ευρώ.
Οι πάσης φύσεως αποδοχές (βασικοί μισθοί, επιδόματα και κάθε είδους μισθολογικές παροχές) παραμένουν, τέλος, «παγωμένες» στα επίπεδα που ήταν το 2009.
(από tvxs.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: