Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Κινητοποιήσεις και αντιδράσεις για το νέο νόμο πλαίσιο στην Παιδεία


Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης φοιτητικοί σύλλογοι, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με το νέο νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία, ενώ η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, εν μέσω επικρίσεων, ταξιδεύει αύριο για το Ρέθυμνο, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των πρυτάνεων των ΑΕΙ στο Ρέθυμνο, όπου έχει καλέσει σε διάλογο κόμματα, κοινωνικούς φορείς και καθηγητές.
Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια καθώς και για το νέο Λύκειο, αν και αρχικά ήταν να γίνουν στη Σύνοδο, τελικά αναβλήθηκαν για μετά τις εκλογές.
Από τη σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 22 και 23 Οκτωβρίου, θα απέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς «θεωρεί προσχηματικό το διάλογο που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στο διάλογο για την Παιδεία.

Η αντίδραση προς το νέο νόμο πλαίσιο είναι γενικότερη με τους πρυτάνεις και τους καθηγητές των Ιδρυμάτων, να αντιδρούν κυρίως στην προοπτική να μπουν στη διοίκηση πρόσωπα εξωπανεπιστημιακά, ενώ θεωρούν πως είναι αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο, αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος που εγγυάται τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.
Καθηγητές και πρυτάνεις αντιδρούν και στην περικοπή των επιδοτήσεων των Ιδρυμάτων, η οποία, τονίζουν, «θα προλειάνει το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με ολέθριες επιπτώσεις».
«Αν μας πουν ότι ''σας δίνουμε τώρα τις προτάσεις μας και σε δύο μήνες νομοθετούμε'', θα μας βρουν απέναντί τους» δήλωσε στο «Βήμα» η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), Ευγενία Μπουρνόβα. «Για τις αλλαγές που μας έχουν ήδη ανακοινώσει χρειάζεται διαβούλευση πολλών μηνών».
Στο δρόμους οι φοιτητές και αντισύνοδος
Τις τελευταίες ημέρες, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις. Ομάδες φοιτητών εξήγγειλαν κινητοποιήσεις για σήμερα, όπως καταλήψεις σε λεωφορεία της γραμμής 608 που εξυπηρετεί το πανεπιστήμιο και παραστάσεις στα γραφεία των προέδρων τμημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήναςαπό φοιτητικούς συλλόγους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν τόσο για τις αλλαγές στην Παιδεία, όσο και για το Μνημόνιο και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Αύριο, φοιτητές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπό κατάληψη βρίσκονται ήδη το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και σχολές της περιφέρειας.
Για το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 του μήνα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο σύλλογος ΔΕΠ, διοργανώνουν «Αντισύνοδο» αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η «αντι-σύνοδος» οργανώνεται από κοινού από τους φοιτητικούς συλλόγους και το σύλλογο μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αύριο στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη του Ρεθύμνου, με αφετηρία το δημαρχείο και κατάληξη την πλατεία Μικρασιατών. Εκεί θα γίνει ανοικτή Γενική Συνέλευση και θα συζητηθούν οι αλλαγές με βάση το πλαίσιο που έχει ορίσει το υπουργείο.
Η διαμαρτυρία των φοιτητών θα κορυφωθεί το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, με πορεία που θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί από το προαύλιο του ΑΤΕΙ στα Περιβόλια. Στόχος των φοιτητών είναι να καταλήξει η πορεία έξω από το ξενοδοχείο, όπου θα διεξάγεται η σύνοδος των πρυτάνεων.
Σημειώνεται ότι την αντίδρασή της για το νέο νόμο πλαίσιο έχει εκφράσει και η ΠΑΣΠ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «αν αυτό είναι το πλαίσιο διαλόγου τότε η κυβέρνηση κάνει την επιλογή της ευθείας σύγκρουσης με τους φοιτητές καθώς και με όσους υπερασπίζονται καθημερινά το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες 17 σχολές τελούν υπό κατάληψη σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα και Κρήτη
(από http://tvxs.gr/news/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: