Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ο 'Καλλικράτης' και η επόμενη μέρα μπροστά μας

Οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις στην Τ. Α. ουσιαστικά άρχισαν από το 1982 με Υπουργό τον Γιώργο Γεννηματά. Ένας νόμος πρωτοποριακός με πολλές δυνατότητες και προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες. Προϋπόθεση όμως ήταν οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες να κοιτάξουν και την επόμενη μέρα προς όφελος της κοινωνίας. Σήμερα λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 7ης και 14ης Νοέμβρη και λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πρόκληση την εφαρμογή του “Καλλικράτη”. Το μεγαλύτερο τόλμημα σε νομοθετικό επίπεδο έγινε από την σημερινή Κυβέρνηση στην προσπάθεια ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους όσον αφορά τη διοικητική διαίρεση της χώρας προς όφελος του πολίτη.

Φυσικά χρειάζεται ως κεντρική εξουσία μέσω των θεσμών να επιμείνει στον τομέα εφαρμογής αλλά κυρίως όσον αφορά τον έλεγχο. Αφενός οι περιφέρειες πρέπει να διασφαλίσουν τους στόχους του νομοθέτη, αφετέρου οι Δήμαρχοι να σταθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες αλλά και οι Δήμοι. Πρέπει να μπει τέλος στις άκρατες δαπάνες και τα εκατομμύρια που εξανεμίστηκαν στο παρελθόν με μηδενικό αποτέλεσμα, και να σταματήσει οριστικά “ο επιχειρηματίας – Δήμαρχος”. Ίσως χρειαστεί επαναπροσδιορισμός θέσεων και προτάσεων ακόμα και των πολιτικών σχηματισμών που αποτελούν το σημερινό πολιτικό σύστημα της χώρας. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη μεγάλη αυτή προσπάθεια αποτελεί η διαφάνεια και ο έλεγχος παντού. Πρέπει η λήψη των αποφάσεων για να τύχουν της στήριξης και της ευρύτερης αποδοχής να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης στη βάση της συμμετοχικότητας και όχι της “παρέας” του “παρασκηνίου” και του “προσωπικού εγώ” της επόμενης μέρας. Για το καλό των τοπικών κοινωνιών και των δημοτών οι Δήμαρχοι δεν πρέπει να υποχωρήσουν σε πιέσεις προερχόμενες από την κεντρική πολιτική σκηνή. Σίγουρα η ευχή όλων είναι “καλή επιτυχία” στο δύσκολο έργο τους που όμως κατά κύριο λόγο εξαρτάται από ους ίδιους τους Δημάρχους. Η όποια ανοχή και περίοδος χάριτος από την πλευρά των δημοτών, ολόκληρης της κοινωνίας, θα τύχει εκ των προτέρων της αυστηρής κρίσης. Δυσκολίες θα υπάρξουν αλλά τίποτα που να αξίζει τον κόπο στη ζωή δεν είναι εύκολο και ιδιαίτερα όταν αφορά συμπολίτες μας. Θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια για να αποδειχθεί ότι ως Ελλάδα μία ήταν πάντα η αρετή μας: ότι είμαστε λαός νοικοκυραίων. Η ελευθερία σκέψης και δράσης του καθενός πολίτη σύμφωνα με τη συνείδησή του πιστεύω ότι βοηθάει τα μέγιστα στη δύσκολη αυτή προσπάθεια που χρειάζεται για να πετύχει ο Καλλικράτης προς όφελος του απλού πολίτη.
Σήμερα ιδιαίτερα που η χώρα μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της ιστορίας της με το υπάρχον κοινωνικό – οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές σε τυχόν προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Στην προσπάθεια αυτή χρειάζονται όλοι και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων.

Τέλος οι νέοι Δήμαρχοι θα έχουν μεγαλύτερη ευθύνη στο “σημερινό γίγνεσθαι” να αποδείξουν με το έργο τους ότι το Ελληνικό κράμα από τη φύση του ήταν το καθαρό, το παστρικό και το νοικοκυρεμένο, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει γιατί έχουν επιπλεύσει πολλά “λαμόγια” που δυστυχώς εγκυμονεί κίνδυνος να υπάρξουν και την επόμενη μέρα.
Καλιαμπάκος Κώστας, Μέλος Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ.Αιτωλ/νίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: