Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Οι Θεσσαλοί ζητούν άρση της αναστολής των έργων της εκτροπής του Αχελώου

Διεξήχθη την περασμένη Τρίτη στο κτίριο του ΣτΕ η συζήτηση της αίτησης αναστολής της με αρ. 141/2009 απόφασης με την οποία διατάχτηκε η προσωρινή διακοπή των εργασιών στα έργα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, η οποία υποβλήθηκε από τους φορείς της Θεσσαλίας και τα Υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ και Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας, οι Βουλευτές Νίκος Σαλαγιάννης, Μαρία Θεοχάρη, Σπύρος Ταλιαδούρος, Έκτορας Νασιώκας και Αστέριος Ροντούλης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Βασίλης Νίκου. Παραβρέθηκαν επίσης, από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας οι Βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης και Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σιώκος.Η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή της από τους ενδιαφερόμενους. Τόσο από την πλευρά των υπουργείων όσο και από την πλευρά των φορέων της Θεσσαλίας ζητήθηκε να ανακληθεί η απόφαση για το μέρος που αφορά τις εργασίες στη σήραγγα Συκιάς - Δρακότρυπας, για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι κατάρρευσής της και να αποκατασταθεί η λειτουργία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα που έχει διαταραχθεί λόγω της έλλειψης επένδυσης της σήραγγας.

Από την πλευρά των Αιτωλοακαρνάνων τέθηκε το ζήτημα του μη παραδεκτού της αίτησης διότι - κατά τη γνώμη τους - δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες του έργου από την μέρα έκδοσης της προηγούμενης απόφασης και επίσης ισχυρίστηκαν ότι οι κίνδυνοι.
Το τέλος της συζήτησης εμφανίζει τους Θεσσαλούς αισιόδοξους: Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Νομάρχη Καρδίτσαςκ Φώτη Αλεξάκου ο οποίος μίλησε για "συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το Δικαστήριο θα ανακαλέσει κατά ένα μέρος την αρχική του απόφαση και θα επιτρέψει να εκτελεστούν εργασίες προστασίας της σήραγγας».
Από την άλλη πλευρά ο ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Θεωρώ απαράδεκτη την εμμονή του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, να επαναφέρει δια της πλαγίας οδού το θέμα της εκτροπής του ΑΧΕΛΩΟΥ, με το πρόσχημα της συντήρησης των τοιχωμάτων της σήραγγας για δήθεν περιβαλλοντικούς όρους, όταν το έργο της εκτροπής αυτό καθ’ εαυτό είναι ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος. Σήμερα που εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εκδίκαση, κάθε τέτοια ενέργεια εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους προσβάλλει τους κανόνες, τους θεσμούς και τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος θεωρώ απαράδεκτη την εμμονή ολοκλήρωσης του έργου με κατασπατάληση σημαντικών πόρων από το Π.Δ.Ε. σε μια εποχή «αιματηρών» περικοπών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφού για το έργο της εκτροπής η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταβάλλει ούτε ένα Ευρώ, όταν σημαντικά άλλα έργα, όπως οδικά δίκτυα π.χ. ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ καθυστερούν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης αναδεικνύοντας τις σοβαρές ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχέση με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες.»
Επίσης ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος σε δηλώσεις του στον ΑΕΡΑ FM είπε πως " είναι εντελώς απούσα η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού Αιτωλοακαρνανίας και η Επιτροπή κυριαρχείται από Θεσσαλούς βουλευτές όλων των κομμάτων" προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτού Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: "Δεν μπορεί κανένας να απαξιώνει την προσπάθεια των βουλευτών και τη συλλογική προσπάθεια που κάνει αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα σε ότι αφορά τα ζητήματα του νομού.
Σας πληροφορώ λοιπόν χθες από ολόκληρη τη Θεσσαλία ήταν μόνο δύο βουλευτές οι οποίοι μάλιστα δεν κάθησαν και στη διαδικασία. Και από την Αιτωλοακαρνανία είμασταν δυο βουλευτές. Τι σημαίνει αυτό ότι αν δεν ήταν άλλοι βουλευτές παύουμε να ενδιαφερόμαστε για τα ζητήματα του νομού;"
Συμπέρασμα: Σαν να φαίνονται δυσοίωνες οι εξελίξεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Από τη μια αισιοδοξία στη Θεσσαλία από την άλλη νευρικότητα στη δική μας πλευρά. Όπως και να έχει, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί να είναι σε εγρήγορση τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι φορείς του τόπου….
inagrinio, agrinio-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: