Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Παράνομα τα πτυχία, νόμιμες (;) οι προσλήψεις

Διορισμούς στο δημόσιο τομέα με παράνομους τίτλους σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ της Ηπείρου καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας με νέα παρέμβασή της στην τοπική κοινωνία. Λίγα χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα που είχαν διαμορφώσει δύο ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας με την έκδοση τίτλων σπουδών χωρίς παρακολούθηση μαθημάτων, η ΟΙΕΛΕ επανέρχεται στο ζήτημα, καταγγέλλοντας αυτή τη φορά την πρόσληψη αποφοίτων σε θέσεις του δημοσίου, με παράνομους τίτλους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτό και τον αντιπρόεδρο Κωστή Παπαντωνόπουλο, η νομοθεσία προβλέπει πως για τα εκπαιδευτήρια που έχουν τιμωρηθεί δικαστικά ή πειθαρχικά, ακυρώνονται οι τίτλοι σπουδών. Όμως, αυτό δεν έχει συμβεί στην περίπτωση των δύο ΤΕΕ της Άρτας, με αποτέλεσμα να διορίζονται απόφοιτοι των εκπαιδευτηρίων στο δημόσιο, αφήνοντας στο περιθώριο άτομα που μέσα από τα δημόσια ΤΕΕ έδωσαν τον δικό τους αγώνα, όπως σημείωσε ο κ. Κουρουτός.
Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα έγιναν δέκα προσλήψεις αποφοίτων ιδιωτικών ΤΕΕ με παράνομους τίτλους, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται πολλές ακόμη προσλήψεις, αυτή τη φορά στο υπουργείο Υγείας.Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παπαντωνόπουλος, ο νόμος 3577 δεν έχει υλοποιηθεί μόνο στην Ήπειρο, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλία που εντοπίστηκαν αντίστοιχα ζητήματα, οι παράνομοι τίτλοι ακυρώθηκαν. Παρά το γεγονός πως τα σχολεία έκλεισαν, μετά τις καταγγελίες που έγιναν, οι επιπτώσεις συνεχίζουν να υπάρχουν για την τοπική κοινωνία, συμπλήρωσε.
Στο στόχαστρο η διοίκηση
της εκπαίδευσης στην Ήπειρο

Ευθύνες για την αντιμετώπιση του «παραεκπαιδευτικού» κυκλώματος και όσων ενεπλάκησαν σε αυτό επέρριψε στους τοπικούς συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης ο κ. Κουρουτός.Σύμφωνα με τον κ. Κουρουτό, ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχε σε αυτό το «παραεκπαιδευτικό» κύκλωμα είναι ο σημερινός προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Νίκος Ράπτης, ο οποίος σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε ήταν εκ των βασικών συντελεστών έκδοσης των παράνομων τίτλων. Μάλιστα, για τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία έκδοσης έχει απαγγελθεί κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και μένουν προσωρινά ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση από 5.000 – 50.000 ευρώ, ενώ τους έχει στερηθεί η έξοδος από την χώρα.Όπως σημείωσε ο κ. Κουρουτός, παρά τις παραπάνω κατηγορίες, ο κ. Ν. Ράπτης κρίθηκε πως μπορεί να εκλεγεί στη θέση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Άρτας, γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Ο ίδιος συμμετείχε σε τριμελή επιτροπή καταστροφής του αρχείου ενός συγκεκριμένου ιδιωτικού ΤΕΕ, χωρίς όμως προηγουμένως να προβεί στην καταγραφή τους. Για την υπόθεση του κ. Ράπτη η ΟΙΕΛΕ ζητά να τεθεί σε αργία.Ζητούμενο για την ΟΙΕΛΕ είναι ακόμη η στάση της σημερινής Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Ηπείρου Φ. Νόκα – Ζαράχη και το ελλιπές ενδιαφέρον της για την διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς ως πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου ΑΠΥΣΔΕ έχει μερίδιο ευθύνης για την απόφαση ο κ. Ράπτης να «τιμωρηθεί» για την εμπλοκή του στην υπόθεση μόνο με 20 ημέρες στέρηση μισθού.Ακόμη ζήτησε να ελεγχθούν οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ Μιχάλης Στράτος και Κωνσταντίνος Μπόζιος καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του ΑΠΥΣΔΕ για την απόφαση – ποινή στον Ν. Ράπτη. Όπως σημείωσε ο κ. Κουρουτός οι δύο προαναφερθέντες εισηγήθηκαν ποινή μηδέν και πέντε μέρες στέρησης μισθού αντίστοιχα για τον κ. Ράπτη!
Είναι χαρακτηριστικό, υπογράμμισε, πως οι αιρετοί που συμμετείχαν στο συμβούλιο κρίσης για την επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ράπτη, είναι οι ίδιοι που έλαβαν και την απόφαση για την ποινή του.Η διαπλοκή ανάμεσα σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών παρατάξεων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα δεν σταματά εδώ, καθώς όπως τόνισε ο κ. Κουρουτός υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αναδεικνύουν πως πρόκειται για παρεκπαιδευτικό κύκλωμα. Η πρώτη περίπτωση αφορά επί σειρά ετών αιρετό εκπρόσωπο μεγάλης συνδικαλιστικής παράταξης που συμμετείχε στην επιτροπή καταστροφής του υλικού ενός ΤΕΕ της Άρτας το 2002, του οποίου ο γιος το 2003 προσελήφθη ως καθηγητής στο ίδιο ΤΕΕ, θεμελιώνοντας προϋπηρεσία που μπορεί να συνυπολογιστεί για το διορισμό του στην δημόσια εκπαίδευση. Η δεύτερη περίπτωση αφορά επίσης εκπρόσωπο συνδικαλιστικής παράταξης, του οποίου ο γιος το 2004 πήρε πτυχίο πληροφορικής από το ίδιο ΤΕΕ με βαθμό «Άριστα 20» αν και είχε 170 απουσίες!Απαντώντας σε κατηγορίες που δέχθηκε η Ομοσπονδία για την χρονική περίοδο που επελέγη για τις καταγγελίες, καθώς πολλοί από τους εμπλεκόμενους είναι υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Κουρουτός τόνισε χαρακτηριστικά πως η Ομοσπονδία κατηγορεί το σύνολο των παρατάξεων για την στάση τους, τις ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και Άρτας καθώς και την ΟΛΜΕ, που ενημερώθηκαν για το ζήτημα αλλά δεν έλαβαν σαφή θέση, όπως επίσης και τους τοπικούς βουλευτές.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
(από  http://epirusgate.blogspot.com/)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με τις …ευλογίες Εφραίμ, η επένδυση στον Αστακό!

Πανταχού παρών το …ιερό επιχειρηματικό δαιμόνιο του Εφραίμ. Μέχρι στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας έφθασε η …χάρη του. Η εταιρεία της Μονής Βατοπεδίου RASSADEL (με έδρα την Κύπρο), σύμφωνα με το γερμανικό εμπορικό μητρώο, είναι εταίρος της Rosebud Energie Deutschland GmbH, η οποία είναι μέλος της Κοινοπραξίας APPC - Astakos Power Plan Consortium, που έχει αδειοδοτηθεί, ήδη, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή του Θερμο-Hλεκτρικού Σταθμού Υγραερίου Αστακού (Θ.Η.Σ.Υ.Α. 1010 Μεγαβάτ), στο πλαίσιο της γνωστής επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό.

Την αποκάλυψη-βόμβα κάνει ο διακεκριμένος καθηγητής Δ. Παπανίκας, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης, μέσω επιστολής, που απέστειλε προς τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.