Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Τα ασαφή όρια του υποκόσμου

Tης Μαριας Κατσουνακη
Κάθε τόσο δημοσιεύματα περιγράφουν τη συστηματική δραστηριότητα του «κόσμου της νύχτας». Νονών, συμμοριών, εκτελεστών, προστατών, κ.ο.κ. Η ΕΛ.ΑΣ. οργανώνει επιχειρήσεις–σκούπες με συλλήψεις και εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων. Στα χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου διαβάζουμε εκτός από τον οπλισμό που βρέθηκε και κατασχέθηκε, το εντυπωσιακό κατηγορητήριο που συντάχθηκε (268 καταστήματα σε ομηρία προστασίας, εκρήξεις σε νυχτερινά κέντρα, εκβιασμοί, εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών, κ.ά.) και στοιχεία που φωτογραφίζουν έναν υποστράτηγο της Αστυνομίας εν αποστρατεία και πέντε αστυνομικούς εν ενεργεία να συνεργάζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Ούτε και αυτό, όμως, είναι πρωτοφανέρωτο.

Ο κύκλος αίματος και εγκληματικών ενεργειών, όχι μόνο δεν είναι σε ύφεση αλλά εξαπλώνεται και διογκώνεται. Αλλοτε εν σιωπή, άλλοτε με θόρυβο. Τα πλοκάμια του δεν είναι περιορισμένα στον χώρο της νύχτας έτσι ώστε να αποτελούν μυθιστορηματικές αφηγήσεις ενός «άλλου κόσμου». Τα όρια μεταξύ κόσμου και υποκόσμου είναι ασαφή. Η απειλή ούτε απόμακρη είναι ούτε καθηλωμένη σε αδιαφανείς και παράνομες συναλλαγές. Η ιστορία του ιδιοκτήτη καφετέριας στην Ηλιούπολη ο οποίος αποφάσισε να μην πληρώσει την παντοδύναμη ομάδα που έκανε κουμάντο στην περιοχή, χρονολογείται ήδη πριν από μια 15ετία περίπου.
Η «νύχτα» λειτουργεί όλο το 24ωρο, διατρέχει το κοινωνικό σώμα από κορυφής μέχρις ονύχων. Δεν είναι λίγες οι φορές που αποκαλύπτονται στενοί εναγκαλισμοί καθόλα ευυπόληπτων πολιτών με αρχηγούς συμμοριών. Τα λευκά περιλαίμια σε αγαστή συνεργασία με τον εξαθλιωμένο υπόκοσμο.
Στην Ελλάδα της κρίσης τα ελλείμματα δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και νομιμότητας. Οι κακοήθειες στον οργανισμό της ελληνικής κοινωνίας αναπτύσσονται χρόνια. Διεφθαρμένο προσωπικό κρατικών υπηρεσιών σε λειτουργική σχέση με το έγκλημα. Παράγοντες του αθλητισμού, της πολιτικής, των ΜΜΕ, της ψυχαγωγίας, που διαμορφώνουν ήθος και αισθητική, συναγελάζονται –αν δεν αποτελούν τμήμα– την πιο επιθετική και ανεξέλεγκτη παρανομία.
Η αλυσίδα είναι σχεδόν θεσμοθετημένη, με τους δικούς της όρους και κανόνες διαβίωσης. Και όταν αυτοί διαταράσσονται, εκδηλώνεται το μακελειό. Οταν ο νόμος δεν εφαρμόζεται, τα κενά αναλαμβάνουν να καλύψουν οι πιο ισχυροί. Αυτοί που διαθέτουν γνωριμίες και κατάλληλο εξοπλισμό. Οι πάσης φύσεως «νονοί» με ολόκληρο στρατό από «βαφτιστήρια». Οταν ο νόμος δεν λειτουργεί, γίνονται οι ίδιοι νόμος.
Ο,τι έφερε στην επιφάνεια, εκ νέου, η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να ανησυχήσει· όχι τόσο για το εύρος και την πληθώρα των ευρημάτων. Αλλά γιατί εμφανίζει όλους τους κρίκους της αλυσίδας. Από τη μικρή παρανομία, που
συνήθως παραβλέπουμε, στη μεγάλη. Από το Ιντερνετ-καφέ στους οργανισμούς του Δημοσίου, από τα –ανώδυνα νομίζουμε– πρωινάδικα και τις συνεντεύξεις με προβεβλημένες αοιδούς στις πίστες και τα μαγαζιά της «παραλιακής».
Μόνο που πλέον το οργανωμένο έγκλημα τρέφεται από τη ζελέ νομιμότητα. Κι αν η πολιτεία δεν εμφανιστεί αμείλικτη και ανυποχώρητη, όσες επιχειρήσεις–σκούπες και αν στηθούν θα αποδεικνύονται πολύ λίγες. Και, κυρίως, πολύ προσωρινές.
http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: