Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ξανά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εκτροπή του Αχελώου

Την Τρίτη 24 Μαΐου στο Λουξεμβούργο, ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτυλίχτηκε μια ακόμα πράξη του πολυετούς δικαστικού αγώνα σχετικά με την έκτροπη του Αχελώου και το πάγιο αίτημα της Αιτωλοακαρνανίας για ακύρωση της.
Στην ακροαματική διαδικασία εκ μέρους της νομικής ομάδας των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας μίλησαν οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος και Νίκος Χατζής, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν νομικοί εκπρόσωποι της περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΔΕΗ, των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών καθώς και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

Καθ΄ όλη  τη διάρκεια της διαδικασίας εξετάστηκαν τα προδικαστικά ερωτήματα που απέστειλε το Συμβούλιο της Επικράτειας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Βάσει αυτών, το Δ.Ε.Ε. καλείται να αποφανθεί κατά πόσο η συνέχιση και η ολοκλήρωση της εκτροπής, όπως αυτή προβλέπεται από το νόμο 3481/2006, είναι συμβατή με τις διατάξεις της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Σημειωτέον, η εισαγγελέας Γιουλιάνε Κόκοτ  θα αναπτύξει τις προτάσεις της μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στα τέλη του έτους.
Το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κα Μαρία Φούντα,  παρευρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ο Αντιπεριφερειάρχης  Περιβάλλοντος και Υποδομών κ.  Νίκος Υφαντής καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ.  Παναγιώτης Τσιχριτζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: