Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης ΤΕΙ Μεσολογγίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΔΑΔ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί ένα από τα υγιέστερα
παραγωγικά κομμάτια της υποφέρουσας ελληνικής οικονομίας, με εξαγωγικό χαρακτήρα και ανεξάντλητες ακόμα προοπτικές ανάπτυξης. Από την άλλη η αλιεία αποτελεί έναν κλάδο επίσης σημαντικό για την ελληνική οικονομία.
Το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης είναι το πρώτο τμήμα στο επιστημονικό αντικείμενο των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας στον ελληνικό χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχοντας από το 1981 που ιδρύθηκε προσφέρει τα μέγιστα στην εκπληκτική ανάπτυξη του κλάδου στην Ελλάδα, αφού πολλοί πτυχιούχοι του τμήματος είναι σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη αυτού.

Το Τμήμα ΥΔ.Α.Δ. του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου ευρισκόμενο στην κυρίως
αλιευτική περιοχή της Ελλάδος έχει ταυτιστεί με το χαρακτήρα της περιοχής και λειτουργεί σε μια αμφίδρομα ωφέλιμη σχέση με αυτή, έχει δε διαμορφώσει και τη φυσιογνωμία όλου του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.
Τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα για να εξακολουθεί να επιτελεί το έργο του είναι μεγάλα για όποιον επιθυμήσει να εξετάσει ρεαλιστικά την κατάσταση και συνίστανται κυρίως στα εξής:
1. Είναι στελεχωμένο με μέλη Ε.Π. υψηλού επιπέδου και μάλιστα νέους με ενεργό επιστημονικό έργο.
2. Τα εργαστήριά του και ο εξοπλισμός τους είναι από τα καλύτερα στην
Ελλάδα.
3. Συμμετέχει στην συνδιοργάνωση Μεταπτυχιακών προγραμμάτων ειδίκευσης με Πανεπιστημιακά τμήματα.
3. Οι υποδομές του Τμήματος βρίσκονται στον χώρο του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου δίνοντας σημαντικές υπεραξίες διατμηματικών δράσεων.
4. Έχει αξιολογηθεί με επαίνους από διεθνή επιτροπή αξιολόγησης που
όρισε η Αρχή διασφάλισης ποιότητας της Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ)
από το 2009.
5. Η θέση του Τμήματος βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με σημαντικό αριθμό ιχθυοπαραγωγικών μονάδων που παράγουν περισσότερο από το 1/3 της ελληνικής παραγωγής. Η ευρύτερη περιοχή έχει παράδοση στην παράκτια αλιεία ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το μεγαλύτερο λιμνοθαλάσσιο σύμπλεγμα της Ελλάδας, υψηλού οικολογικού, περιβαλλοντικού και αλιευτικού ενδιαφέροντος, τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Τα παραπάνω είναι σημαντικά πλεονεκτήματα για τη δυνατότητα παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και έρευνας με συγκριτικά μειωμένο κόστος.
Επίσης έχει πολύχρονη συνεργασία με το μοναδικό στην ευρύτερη περιφέρεια ΙΧΘΥΚΑ του οποίου την κυριότητα διεκδικεί από κοινού με το δήμο Μεσολογγίου με σκοπό να αποτελέσει διεθνή ερευνητικό πόλο και κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
6. Οι απόφοιτοι του Τμήματος παρουσιάζουν υψηλότατο ποσοστό
απορρόφησης στην αγορά εργασίας.
Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία 5 χρόνια με τη θεσμοθέτηση της βάσης
του 10, παρουσιάστηκε όχι μόνο για το Τμήμα ΥΔ.Α.Δ αλλά και για όλα τα γεωτεχνικά τμήματα των Τ.Ε.Ι μείωση των εισακτέων, απόρροια και του απομειωμένου ενδιαφέροντος της νεολαίας να σπουδάσει αντικείμενα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή. Όμως αυτό το φαινόμενο είναι μια τάση και οι τάσεις αντιστρέφονται (ας θυμηθούμε την εποχή του χρηματιστηρίου που πολλοί έτρεχαν να σπουδάσουν χρηματοοικονομικά). Ήδη από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος η τάση αντιστράφηκε και συγκριτικά με πρόπερσι οι εισαχθέντες φοιτητές ήταν 120 (400% περισσότεροι), έστω και αν δεν καλύφθηκαν πλήρως οι προβλεπόμενες θέσεις (190), από τους οποίους εγγράφηκαν οι 92. Να σημειωθεί ότι το τμήμα ζητούσε από το Υπουργείο την εισαγωγή 80 φοιτητών.
Η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα
μας, και σε αντίθεση με την πεπατημένη των σπουδών σε ομιχλώδη πεδία, μάλλον επιτάσσει να καταβάλλουμε προσπάθειες να δώσουμε ευκαιρίες στη νεολαία σε σπουδές που να έχουν πραγματικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης σε έναν υγιή, παραγωγικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο όπως αυτός της υδατοκαλλιέργειας-αλιείας.
Όμως αν κάποιος αποτιμήσει την αναγκαιότητα εκπαίδευσης πάνω
στον κλάδο και τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το τμήμα, δεν μπορεί παρά να απορήσει με την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ να στερήσει από τους υποψηφίους φοιτητές την πρόσβαση σε αυτό για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, ενώ παράλληλα μια τέτοια ενέργεια θα δημιουργήσει βαθιά απογοήτευση στους ενεργούς φοιτητές και στις οικογένειές τους και θα υποσκάψει το κύρος και το μέλλον του Τμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: