Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Δηλώσεις για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών 2011 έκαναν δηλώσεις οι επικεφαλείς των οργανώσεων νεολαιών:
Δήλωση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου
«Οι φοιτητές και σπουδαστές από όλα τα ιδρύματα της χώρας με τη συμμετοχή τους στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές έστειλαν ένα ξεκάθαρο και ηχηρό πολιτικό μήνυμα. Εμπιστεύτηκαν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όχι μόνο αναδεικνύοντας την για 25η χρονιά πρώτη δύναμη, αλλά και ενισχύοντας σημαντικά τις δυνάμεις της. Είναι πλέον σαφές ότι η προσπάθεια μας για πολιτικοποίηση της νεολαίας καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς καθώς και η συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης Πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση έπιασαν τόπο με το παραπάνω.»

Δήλωση του Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστα Πανταζή
Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξήχθησαν σε μια δύσκολη συγκυρία για την Πατρίδα μας.
Η οικονομική κρίση και τα κοινωνικά προβλήματα, που αυτή δημιουργεί, προφανώς και είχαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης του εκλογικού αποτελέσματος.
Οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που συμμετείχαν μαζικά, παρά την Κρίση, στις Εκλογές, έστειλαν τα μηνύματά τους. Προπαντός, όμως, επιβεβαίωσαν ότι η Νέα Γενιά της Ελλάδας, η Σπουδάζουσα Νεολαία, δεν απέχει αλλά συμμετέχει και διεκδικεί την έκφραση της μέσα από το φοιτητικό Κίνημα.
Η επιλογή τους επιβράβευσε τη συνεπή παρουσία της Παράταξής μας, της ΠΑΣΠ, στον Αγώνα για ισχυρή Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα αξίζει στους φοιτητές και τους σπουδαστές και θα αποτελέσει τον κύριο Πυλώνα της εξόδου της Πατρίδας μας από την Κρίση.
Παράλληλα, η ψήφος των φοιτητών δεν δικαίωσε αφενός τη Δεξιά παράταξη στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που εκφράζει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αφετέρου τις παρατάξεις της παραδοσιακής Αριστεράς.
Οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στο «όψιμο» φιλολαϊκό προσωπείο της Νέας Δημοκρατίας, που επιχειρεί να συγκαλύψει το πρόσφατο αμαρτωλό κυβερνητικό της παρελθόν.
Ταυτόχρονα, έστειλαν μήνυμα υπευθυνότητας στις παρατάξεις της παραδοσιακής Αριστεράς, αναδεικνύοντας την ΠΑΣΠ στον κύριο πόλο της Προοδευτικής πλειοψηφίας στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ.
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ, δεν παραγνωρίζουν και την ψήφο αμφισβήτησης, που εκφράστηκε σε αυτές τις Εκλογές. 
Για εμάς η στάση αυτή έχει τη δική της αξία.
Σε αυτή τη στάση θα απαντήσουμε θετικά και δημιουργικά.
Είναι ευθύνη μας να είμαστε πρωτοπόροι στον Αγώνα του Ελληνικού Λαού για την έξοδο από την Κρίση και την αναγέννηση της Πατρίδας μας.
Είναι ευθύνη μας να οδηγήσουμε το φοιτητικό Κίνημα σε νέους και δημιουργικούς Αγώνες.
Και οι Αγώνες αυτοί είναι πάνω από όλα υπόθεση της Γενιάς μας.


Δήλωση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χρόνη
Το νέο και δυναμικό στοιχείο στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, είναι ότι αναπτύχθηκε πιο αποφασιστικά συζήτηση και δράση για το τι φοιτητικό κίνημα χρειάζεται, σε συνθήκες κρίσης και έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, απέναντι στην εκφυλιστική κατάσταση που επικρατεί. Σ’ αυτή τη προσπάθεια πρωτοστάτησε η ΚΝΕ, μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συναντηθήκαμε και σ’Α αυτή τη μάχη, συμμετέχοντας στα ίδια ψηφοδέλτια, οι χιλιάδες που τα στήριξαν με την ψήφο τους.
Μέσα και από αυτή τη μάχη αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού – σπουδαστικού κινήματος, της οργάνωσης της πάλης ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της πλουτοκρατίας και των συμμάχων τους.
Αγωνιστική ανασυγκρότηση από τα κάτω, για μαχητικά όργανα σε κάθε ίδρυμα , που θα ξεμπερδέψουν με τα εκφυλιστικά φαινόμενα και τους αντιδραστικούς μηχανισμούς που υπάρχουν, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και την ανοχή των υπολοίπων.
Οι αρνητικοί συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν υπέρ των φοιτητών και σπουδαστών για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή, με σκληρό καθημερινό αγώνα.
Η θέση των φοιτητών και σπουδαστών των λαϊκών οικογενειών βρίσκεται στις επιτροπές αγώνα, σε έτη και σε τμήματα, με μαχητικούς συλλόγους , δυναμώνοντας το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Στη λαϊκή συμμαχία που θα σαρώσει τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.
Αθήνα 18 Μάη 2011 Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Δελτίο τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού
Το σημερινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών αποτελεί μία μεγάλη ήττα της κυβερνητικής ΠΑΣΠ.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η ΠΑΣΠ διαφήμιζε την επερχόμενη άνοδο της ως μία ανατροπή στο εσωτερικό των σχολών που θα αποτελούσε και την καλύτερη μορφή συναίνεσης στο κυβερνητικό έργο.
Παράλληλα έκανε ότι περνάει από το χέρι της ώστε οι εκλογές να γίνουν σε άδειες σχολές, κοντά στην εξεταστική και χωρίς ουσιαστικές πολιτικές διαδικασίες.
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν το ναυάγιο του συγκεκριμένου σχεδίου και ως προς τα ποσοστά της ΠΑΣΠ και ως προς την συμμετοχή που διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα.
Η ΔΑΠ για άλλη μια φορά ακολούθησε ακραίες αντιδημοκρατικές πρακτικές στην προσπάθεια της να εμφανίσει υψηλά ποσοστά.
Μόνο στην Αθήνα, χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο αποκλεισμός του ψηφοδελτίου της Αριστερής Ενότητας από τον φοιτητικό σύλλογο ΤΕΦΑΑ και η νοθεία στο Οικονομικό της Νομικής.
Η ΠΚΣ εμφανίζει μείωση των δυνάμεων της.
Η πολιτική διάσπασης των φοιτητικών συλλόγων, μέσω του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, και η στάση της στο εσωτερικό των γενικών συνελεύσεων με τις συνεχείς αποχωρήσεις, περισσότερο βοήθησε στην απαξίωση των φοιτητικών συλλόγων παρά την αντιπάλεψε.
Το γεγονός ότι η Αριστερή Ενότητα, όχι απλά διατήρησε τις δυνάμεις της μέσα σε ένα πολύ δύσκολο κλίμα, αλλά σε πολλούς συλλόγους εμφανίζει σημαντική άνοδο, αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.
Το γραφείο τύπου της Νεολαίας Συνασπισμού 18/5/2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ πόνο ο πασπίτης. Τον λυπάμαι από την ανακοίνωσή του.