Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Βουλή με εννέα κόμματα - Μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 3,8%

Δεν θα ήταν απίθανο να έχουμε Βουλή με συμμετοχή εννέα κομμάτων αν γίνονταν σήμερα εκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για το «Έθνος της Κυριακής».
Στην έρευνα της Marc το ΠΑΣΟΚ, παρά την απογοήτευση της κοινής γνώμης, διατηρεί διαφορά 3,8 από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, συνεχίζει να καταγράφει ανοδική τάση πλησιάζοντας το ΚΚΕ, το οποίο επίσης διατηρεί υψηλά ποσοστά, ενώ το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά το οποίο μετρήθηκε για πρώτη φορά έδειξε ότι διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή.
Στην πρόθεση ψήφου, (με σταθμισμένη ψήφο, χωρίς τους αναποφάσιστους, τα άκυρα και τα λευκά), η έρευνα της Marc δείχνει ότι εντός Βουλής εισέρχονται η επίσης, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημοκρατική Αριστερά, το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Marc, συνεχίζεται η τάση ενός μεγάλου εκλογικού σώματος να κατευθύνεται προς το άκυρο, το λευκό ή την αποχή, ή να δηλώνει αναποφάσιστο ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία ότι παρά τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να μην καρπώνεται ούτε ελάχιστο, διατηρώντας ποσοστά της Ν.Δ. σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.
Δείτε στο γράφημα της Marc τα ποσοστά που παίρνει το κάθε κόμμα, σύμφωνα με την δηλωμένη πρόθεση ψήφου των ερωτηθέντων και δίπλα τα σταθμισμένα ποσοστά αφαιρώντας τους αναποφάσιστους, τα άκυρα και λευκά.
Αν και ένας στους δύο πολίτες πιστεύει ότι δεν θα αντέξει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία, το 68% των πολιτών δηλώνουν ότι πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία η κυβέρνηση ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει μόνο το 24,6%.
Πάντως η απογοήτευση των πολιτών εκδηλώνεται σαφέστατα, στην έρευνα της marc, αφού σε όλους τους δείκτες πιστοποιείται ότι οι πολίτες δεν βλέπουν διέξοδο.
Πάνω από τους μισούς ερωτώμενους εκφράζουν την άποψη ότι τελικά δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Στο ερώτημα σε πόσα χρόνια η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση, μόλις το 15,2% πιστεύει ότι αυτό θα γίνει το 2013-2014, το 22,6% λέει σε 4 ή 5 χρόνια, το 22,5% πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί μετά από δέκα χρόνια, ενώ καταγράφεται και ένα 13,5% που λέει «ποτέ»!
Υπέρ της τήρησης και εφαρμογής του μνημονίου τάσσεται μόλις το 17% (μεταξύ αυτών το 26,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ).
Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι στη δημοσκόπηση της Marc, υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει το μνημόνιο αλλά θα πρέπει να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του.
Ισχυρή είναι η τάση μεταξύ των πολιτών η οποία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον με το μνημόνιο, έστω και αν αυτό οδηγεί σε πτώχευση ή έξοδο της χώρας από το ευρώ. Σημειώνεται ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 46,7% υποστηρίζει την προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και το 23,8 η Ελλάδα να εγκαταλείψει το μνημόνιο. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους της ΝΔ, υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης τάσσεται το 51,1% και υπέρ της εγκατάλειψης του μνημονίου το 37,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: