Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Σπουδαία ευρήματα στην ανασκαφή του ναού του Άκτιου Απόλλωνα

Νέα σπουδαία ευρήματα (αρχαία νομίσματα, χέρι κολοσσού) αποκαλύφθηκαν φέτος στην ανασκαφή της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας, Ισμήνης Τριάντη στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα, για τα οποία ενημερώθηκε χθες (Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010) κατά την επίσκεψή του ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος.
Πέρυσι, σαν σήμερα, (17 Σεπτεμβρίου 2009) είχαν βρεθεί στον ίδιο χώρο τα δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων του Απόλλωνα και της Άρτεμης. Η κ. Τριάντη σκάβει τα τελευταία χρόνια... στο Άκτιο Βόνιτσας, αποκαλύπτοντας τον ναό του Απόλλωνα που είδε ο Οκταβιανός Αύγουστος εκεί και τον μεγέθυνε όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.).
Ο ναός είναι πιθανότατα σύγχρονος της ίδρυσης της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29-27 π.Χ.). Η θέση του ήταν γνωστή από το 1867, όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Γιάννενα Φρανσουά Νοέλ Σαμπουαζό έκανε την πρώτη ανασκαφή και βρήκε δύο αρχαϊκούς Κούρους, που έστειλε στο Λούβρο.
Πυκνή βλάστηση είχε καλύψει έπειτα από χρόνια τα υπολείμματα του κτιρίου. Η πανεπιστημιακή ανασκαφή έφερε στο φως ένα ναόσχημο οικοδόμημα (μήκους 24,15 μ. και πλάτους 9,20 μ.) με εγκάρσιο τοίχο (3,43 μ.). Στο κέντρο του σηκού βρέθηκε μια τετράπλευρη βάση (0,55 x 0,55 μ.). Η κ. Τριάντη είχε από πρόπερσι παρατηρήσει ότι η βαθειά θεμελίωση της δείχνει πως ανήκει σε προγενέστερο αρχαϊκό ναό.
«Τα εντυπωσιακά ευρήματα της ανασκαφής της κ. Τριάντη αλλάζουν τα δεδομένα για την ιστορικότητα και την αξία της περιοχής του Ακτίου. Αξίζουν στην κ. Τριάντη και στους συνεργάτες της πολλές ευχαριστίες για την επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων στην περιοχή.
Είμαστε αλληλέγγυοι με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει η νομαρχία σε αυτή την ανασκαφή όπως και στην ανασκαφή του αρχαίου νεκροταφείου των Οινιαδών, στην ανασκαφή της Παλαιομάνινας και της Δελβίνας Ναυπάκτου. Ακόμη η νομαρχία χρηματοδοτεί τις μελέτες ανάταξης των αρχαίων θεάτρων της Πλευρώνας και των Οινιαδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Επιβάλλεται να συνεχισθούν αυτές οι πρωτοβουλίες γιατί τα αρχαία μνημεία είναι η περιουσία μας και χαρακτηρίζουν την ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας» δήλωσε μετά την επίσκεψη του στην ανασκαφή ο κ. Σώκος.
Aυτό το άρθρο προέρχεται από το ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS  http://bonitsapress.blogspot.com/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πέρισυ βρέθηκαν αγάλματα , φέτος άλλα ευρήματα, αύριο θα βρεθούν κάτι άλλα.
Που πάνε όλα αυτά τα αρχαία ευρήματα; που πάει η κληρονομιά του τόπου;
Οπως και σωστά είπε ο Νομάρχης "είναι η κληρονομιά μας". Ομως αυτή η κληρονομιά χάνεται σε άλλα μουσεία;
Το ερωτηματικό της παραπάνω πρότασης μένει αφού μέχρι σήμερα κανείς από την αρχαιολογική υπηρεσία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ "ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΟΥ ΘΥΡΡΕΙΟΥ;"
Το Θύρρειο έχει Μουσείο και είναι τόσο ασφαλές όσο τα μουσεία της υπόλοιπης χώρας. Το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου δεν χάθηκε στο μουσείο του Θυρρείου αλλά από κάποιο άλλο "καλά φυλασσόμενο χώρο"
Η κληρονομιά πάει και μένει στον χώρο που βρέθηκε. Είναι δική μας κληρονομία.
Αν θέλουν καλλίτερη φύλαξη και να είναι πιό κοντά σε μεγαλύτερες ανθρώπινες μάζες , τότε να τα δώσουν στους απογόνους του Ελγιν, πρός τελική διάθεση στο Βρεττανικό μουσείο.
Ντροπή.