Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ερώτηση Τσίπρα για τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Προς τους Υπουργούς Επικρατείας – Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής – Εξωτερικών
Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για την αμφιλεγόμενη επένδυση Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Υγραερίου στον ΑΣΤΑΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ που αδειοδοτήθηκε σπάζοντας κάθε ρεκόρ ταχύτητας διαδικασιών.
Με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις υπογραφές μνημονίων, η κυβέρνηση ακυρώνει το άρθρο 24 του Συντάγματος, περιορίζει την δικαιοδοσία των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέτει υπό αμφισβήτηση το θέμα της ισότητας όλων απέναντι στους νόμους και αγνοεί την γνώμη των τοπικών κοινωνιών.
Χαρακτηριστικό είναι πως απέσυρε την υποστήριξή του ο δήμαρχος Αστακού, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.


Προβληματισμό δημιουργούν επίσης σχετικά δημοσιεύματα (Ελευθεροτυπία 22-6-2010 & 25-7-2010) που μεταξύ άλλων αναφέρουν τα παρακάτω.
Στην κοινοπραξία του Αστακού, βασικός επενδυτής είναι η QPI (Qatar Petroleum International) με έδρα το Κατάρ που συμμετείχε, με 33%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (33%) συμμετέχει και η Shabbagh & Khoury SAL, του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC – δύο εταιρείες με διεθνή φήμη.
Ο τρίτος εταίρος (με το άλλο 33%) είναι μία άγνωστη εταιρεία, η Rosebud (δημιουργήθηκε τον Μάρτιο με κεφάλαιο 25.000 ευρώ, ως θυγατρική της Rosebud Energie Deutschland GmbH με έδρα τη Γερμανία).
Ο επικοινωνιολόγος Γ. Σεφερτζής, επί χρόνια σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, έχει επισκεφτεί πολλές φορές την περιοχή, συμμετέχοντας ακόμα και σε νομαρχιακά συμβούλια, όταν συνεδρίαζαν για το θέμα, προσπαθώντας να πείσει ότι η επένδυση θα έχει μόνο θετικές συνέπειες για την περιοχή.
Για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της επένδυσης έχουμε ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση (αριθ. Πρωτ 10224/17-5-2010).
Έχει ήδη κατατεθεί από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη, αίτηση κατάθεσης του μνημονίου συνεργασίας για επενδύσεις που υπέγραψε ο κ. πρωθυπουργός στην Νέα Υόρκη.
Τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν στη διαφάνεια των διαδικασιών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Ποιος ο ρόλος του επικοινωνιολόγου κ. Γ. Σεφερτζή στην επένδυση του Αστακού;
2. Έχουν γίνει οι δέουσες ενέργειες και έρευνες σχετικά με την εταιρία Rosebud και τον εκπρόσωπό της κ. Ι. Αντωνιάδη, με δεδομένο το επιχειρηματικό παρελθόν του, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: