Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν πληρώνουμε διόδια

Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην πληρωμή τελών σε ιδιώτες-κατασκευαστές ενόψει ΔΕΘ.
Ένα κομβόι περίπου 400 αυτοκινήτων θα κατευθυνθεί αύριο προς τη Θεσσαλονίκη για να ενωθεί με τους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς φορείς οι οποίοι θα διαδηλώσουν κατά της λιτότητας και του μνημονίου.
Οι οδηγοί, που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη ανήμερα των εγκαινίων της ΔΕΘ, διαμαρτύρονται ...για την πληθώρα των σταθμών διοδίων της εθνικής οδού και για το υπέρογκο αντίτιμο που καλούνται να πληρώσουν διασχίζοντας έναν δρόμο που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Στη διαδρομή, από τις διάφορες πόλεις προς τη Θεσσαλονίκη, η αυτοκινητοπομπή με σύνθημα “Πάμε ΔΕΘ, σηκώστε τις μπάρες” θα ανοίγει όλα τα διόδια που θα συναντά κατά μήκος της εθνικής οδού, για να διέρχονται οι οδηγοί ελεύθερα. Το ραντεβού όλων έχει κλειστεί στις 3.50 το μεσημέρι στο Κάστρο του Πλαταμώνα, απ’ όπου όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς τη Θεσσαλονίκη. Θα σταθμεύσουν τα αυτοκίνητα έξω από την πόλη και θα κατευθυνθούν προς την έκθεση πεζή.
Η πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία διοργανώνεται από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Κατά των Διοδίων, στο οποίο συμμετέχουν οργανώσεις από όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν σταθμοί διοδίων στον άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης, και είναι η κορύφωση μιας σειράς κινητοποιήσεων που γίνονται στη χώρα ενάντια στην πληρωμή τελών σε ιδιώτες-κατασκευαστές. Οι συμμετέχοντες στο κίνημα υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν οι όροι των συμβάσεων που υπέγραψε η πολιτεία με τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους αυτοκινητόδρομους, ώστε να μην υπάρχουν διόδια.
“Ας αρχίσουμε να λέμε όχι”
Οι πρώτες μαζικές διαδηλώσεις άρχισαν πέρσι τον χειμώνα στη Λεπτοκαρυά, όταν για πρώτη φορά πλήθος πολιτών της Πιερίας σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων και πέρασαν αρνούμενοι να πληρώσουν. Με μαζικές διαδηλώσεις εξάλλου οι κάτοικοι της Πιερίας κατάφεραν να μην τεθούν σε λειτουργία τα διόδια του Αιγινίου, που απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα από τον σταθμό των Μαλγάρων.
“Σήμερα είμαστε σε θέση να μιλάμε για ένα κίνημα κατά των διοδίων συνεχώς διογκούμενο”, τόνισε στη “Μ” το μέλος της επιτροπής αγώνα Πιερίας Ηλίας Τσολακίδης, προσθέτοντας ότι όσα περισσότερα όχι λέμε, τόσο περισσότερο είμαστε πιο κοντά στον στόχο μας. Ας αρχίσουμε από αύριο να λέμε όχι. Έχουμε δίκιο και το διεκδικούμε. Ας μας πάνε στα δικαστήρια”.
Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Κατά των Διοδίων καλεί όλους τους οδηγούς που θα κινηθούν στο εθνικό δίκτυο να μην πληρώσουν σε κανέναν σταθμό και απλώς να σηκώσουν την μπάρα και να περάσουν.
Με βάση τον νόμο, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο μπορεί να διεκδικήσει το αντίτιμο των διοδίων στέλνοντας στον πολίτη που πέρασε χωρίς να πληρώσει μια βεβαίωση μη καταβολής, μαζί με φωτογραφία του αριθμού κυκλοφορίας με την ημέρα και ώρα διέλευσης. Ο πολίτης που θα πάρει τη βεβαίωση έχει περιθώριο να καταβάλει το αντίτιμο, χωρίς καμία επιβάρυνση, εντός 15 ημερών, αλλιώς η εταιρεία μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και να επιβληθεί και πρόστιμο. “Καλούμε την εταιρεία να προσφύγει στο δικαστήριο. Δεν το κάνει όμως, γιατί οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι θα δικαιωθούμε. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει δεδικασμένο, κάτι που η εταιρεία δεν το θέλει”, κατέληξε ο κ. Τσολακίδης.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 10/9/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: