Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια από το 2013-2014

Νέο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα προωθεί με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Παιδείας, όπως αποκάλυψε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, μετά και από το φετινό κάζο που οδήγησε στην εισαγωγή φοιτητών ακόμα και με βαθμολογία κάτω από την μονάδα.
Σύμφωνα με τις πρώτες προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί, οι βασικές αλλαγές που θα ισχύσουν από την χρονιά 2013-2014, δηλαδή για όσους μπουν στον Λύκειο του χρόνου, συνοψίζονται στα εξής:
Πρώτον, τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται οι υποψήφιοι μειώνονται από έξι σε τέσσερα, ενώ λόγο στο ποια θα είναι αυτά τα μαθήματα θα έχουν και τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Δεύτερον, θα υπολογίζεται για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η επίδοση του μαθητή (βαθμολογία) στο σχολείο και μάλιστα όχι μόνο στην Γ’ αλλά και στη Β’ Λυκείου.
Τρίτον, θα περικοπεί εκ νέου η ήδη μειωμένη ύλη στην οποία θα εξετάζονται για τα τέσσερα αυτά μαθήματα οι υποψήφιοι φοιτητές.
Τέταρτον, θα κατατίθενται τα μηχανογραφικά δελτία από τον Μάρτιο και όχι Ιούλιο που γίνεται σήμερα, δηλαδή πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις και όχι μετά.
Φυσικά η τελική πρόταση δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί σε όλες τις πτυχές της, αυτή όμως θα είναι η βάση των όσων θα προτείνει το υπουργείο παιδείας στον σχετικό δημόσιο διάλογο που σύντομα αναμένεται να ανοίξει.
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει διάλογο και για τις αλλαγές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με συμμετοχή και ξένων ακαδημαϊκών. Μάλιστα, την μεθεπόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί κλειστή σύσκεψη με συμμετοχή και του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, η οποία θα φιλοξενηθεί είτε στους Δελφούς είτε στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: