Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Συνέδριο Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου

Το Σάββατο 23 Οκτώβρη το απόγευμα πραγματοποιείται το 21ο Συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου.
Το 21ο Συνέδριο συνέρχεται σε μια περίοδο όπου σκανδαλωδώς και χωρίς προσχήματα ικανοποιούνται τα αιτήματα της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.
Η ταχύτητα και η ωμότητα που κατεδαφίζονται οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα είναι μνημειώδης. Μέσα σε 10 μόνο μήνες ισοπεδώθηκαν τα πάντα.
· Απελευθερώθηκαν οι απολύσεις και οι αποζημιώσεις στο μισό.
· Επιβλήθηκε η εκ περιτροπής εργασία και η μερική απασχόληση και μερικός μισθός πείνας.
· Καταργήθηκαν οι Ε..ΓΣ.Σ.Ε. για τους νέους, ορίζοντάς τους μισθό 592 ευρώ.
· Σε λίγο θα καταργήσουν και τις κλαδικές συμβάσεις και τους ελάχιστους βασικούς μισθούς.
Συνάδελφοι-ισσες
Η πολιτική του “πάρτα όλα” υπέρ των εργοδοτών εκτός από εξόφθαλμα ανάλγητη και ταξική είναι και ατελέσφορη. Τα μέτρα αυτά δεν θα ανασχέσουν τις επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης καταστροφικής πολιτικής σε συνθήκες βαριάς ύφεσης. Θα αποθρασύνουν ακόμα περισσότερο τους εργοδότες που θα εντείνουν το εκβιαστικό δίλλημα «μείωση μισθών ή απολύσεις».
Τα συνδικάτα και η ΓΣΕΕ δεν πρέπει να κάθονται απαθείς. Τώρα να διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό ριζοσπαστικό ρεύμα υπεράσπισης της εργασίας και αποδέσμευσης της χώρας από τα δεσμά του Μνημονίου.
Το Δ.Σ. του Ε.Κ. Μεσολογγίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τρέχουν να κρυφτούν οι τροϊκανοί και η κυβέρνηση μετά την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ, στις 15 Δεκεμβρίου. Ευτυχώς που στην ανακοίνωση της σκέφτηκε να προσδιορίσει και το έτος: Είναι πράγματι το 2010 και όχι το 2011, όπως πολλοί φοβήθηκαν!

Πέρα από τη γενική ιλαρότητα που προκάλεσε η προκήρυξη απεργίας μετά από... δυο μήνες, η στάση της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι τέτοια, που μόνο ως... υφυπουργείο Συνδικαλισμού της τρόικας μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η επίθεση της «χούντας» κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ πυροβολεί διαρκώς με αντεργατικά μέτρα, οι απολύσεις είναι δεκάδες χιλιάδες, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, οι μισθοί λιώνουν και η ΓΣΕΕ επιδίδεται σε λεκτικούς λεονταρισμούς του τύπου, «διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής τους».

Οι εργαζόμενοι, όμως, εξαντλούν τα όρια της ανοχής τους προς την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η ανεργία να φτάνει το ένα εκατομμύριο και η ΓΣΕΕ γα μιλά για κάποια αόριστη «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας».
Η ΓΣΕΕ έχει προσφέρει τεράστια βοήθεια για να περάσει το μνημόνιο. Με τη στάση της βοηθά την κυβέρνηση και την τρόικα να εμπεδώσουν το αίσθημα της απογοήτευσης, της μαζικής κατάθλιψης, της παραίτησης.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα, σήμερα, είναι να βρει το αγωνιστικό και ταξικό εργατικό κίνημα άλλους δρόμους για την ενότητα, το συντονισμό και τη μετωπική πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την τρόικα.