Άρχισαν οι κινητοποιήσεις για να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για το λατομείο στην Κάτω Καλαβρούζα (Αλμπάνι). Ήδη αναρτήθηκαν μαύρες σημαίες και πανό που λέει "ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ", ενώ αποκλειστήκαν από τους κατοίκους της περιοχής και από τα συμβούλια των τοπικών διαμερισμάτων οι παράδρομοι που οδηγούν στη περιοχή. Οι αντιδράσεις αναμένονται εντονότερες τις επόμενες ημέρες. και αναμένονται πιο έντονες κινητοποιήσεις. Ακολουθεί ψήφισμα εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής:
Ψήφισμα για το λατομείο στη Κάτω Καλαβρούζα
Σήμερα 14 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 1 μ.μ. έγινε κατόπιν προφορικής προσκλήσεως του Εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Καλαβρούζας κ. Νικολάου Καλαβρουζιώτη στο Δημοτικό Κατάστημα στα Χάνια Γαβρολίμνης σύσκεψη των Τοπικών Συμβουλίων και των εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας με μοναδικό θέμα συζήτησης τη λειτουργία λατομείου στην δυτική πλευρά του όρους Κλόκοβα. Παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Νικόλαος Χαλαζιάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Καλαβριζιώτης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρούζας Χαρίλαος Καλαβρουζιώτης.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αφού μελετήσαμε τα σχετικά έγγραφα και λάβαμε υπόψη τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας εκφράζουμε την ρητή αντίθεσή μας στην τεκμαρτή έκδοση άδειας λατομικού χώρου αδρανών υλικών στη θέση «Αλμπάνι» που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στις 17/9/2010 με αρ. πρ. ΕΠΠ/Π1/Φ6/12096 με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε δάνεια υλικά του έργου του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα- Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα.
Συγκεκριμένα:
Ομόφωνα τα Τοπικά Συμβούλια και οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας και διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την τεκμαρτή αδειοδότηση και πιθανολογούμενη εγκατάσταση του λατομείου στη συγκεκριμένη τοποθεσία για τους παρακάτω λόγους:
α) Ο θόρυβος των μηχανημάτων και οι συνεχείς εκρήξεις αφενός, η σκόνη που παράγεται από την τριβή των πετρωμάτων αφετέρου θα υποβαθμίσουν καίρια την ποιότητα ζωής των (1500 το χειμώνα και 3000 το καλοκαίρι) κατοίκων πέντε χωριών (Καλαβρούζας, Γαβρολίμνης Βασιλικής, Άνω Βασιλικής και Τρικόρφου) δεδομένου ότι λόγω της μορφολογικής κατάστασης του εδάφους και της διεύθυνσης των ισχυρών ανέμων που πνέουν όλη την διάρκεια του χρόνου, τα χωριά αυτά θα πνίγονται στη σκόνη και θα είναι αδύνατη κάθε δραστηριότητα των κατοίκων με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, τον τουρισμό και, κυρίως, στην υγεία των κατοίκων.
β) Καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις στα ιστορικά μνημεία (Παναγία Παναξιώτισσα, Παλαιομονάστηρο, Άγιος Δημήτριος, Λείψανα Βυζαντινού Ναού στην Αγία Τριάδα Βασιλικής κλπ), στις δύο αδειοδοτημένες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. αλλά και στη νόμιμα λειτουργούσα μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.
γ) Η άδεια λειτουργίας του λατομείου αφορά περιοχή στην οποία βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από την λατομική ζώνη οικίες κατοίκων της Κάτω Καλαβρούζας, ενώ σε απόσταση 300 μέτρων λειτουργεί ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.
δ) Η τεκμαρτή άδεια δίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία περιβαλλοντική μελέτη. Δεν λαμβάνεται συνεπώς υπόψη ότι η λειτουργία λατομείου προκαλεί ανεπανόρθωτη καταστροφή στην πανίδα και χλωρίδα του τόπου και ειδικότερα στον εξαίρετης φυσικής ομορφιάς όρμο στο Καλαμάκι.
ε) Έχουμε πικρή εμπειρία από τη στάση της Πολιτείας και των αναδόχων εταιρειών της Ιονίας Οδού στο ζήτημα της απόληψης αδρανών υλικών από τον Εύηνο ποταμό. Μπήκαν παράνομα, χωρίς μελέτες και χωρίς έλεγχο στο ποτάμι, κατέστρεψαν αναχώματα και σήμερα κινδυνεύει από πλημμύρες ο κάμπος του Τρικόρφου.
Τα Τοπικά Συμβούλια και οι Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, διερμηνεύοντας την αγανάκτηση και την οργή των συνδημοτών μας, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας να πάρει θέση και να αγωνιστεί μαζί μας ώστε να αποτρέψουμε το σχεδιαζόμενο έγκλημα στην περιοχή μας. Απευθυνόμαστε στους Βουλευτές του Νομού μας και ζητούμε τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αίτημά μας. Απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να τηρήσουν το γράμμα και κυρίως το πνεύμα του νόμου, να σεβαστούν τις επιταγές του Συντάγματος και να αποχαρακτηρίσουν την εν λόγω περιοχή ως λατομική ζώνη.
Τονίζουμε εμφαντικά ότι δεν είμαστε κατά των έργων που συντελούν στην ανάπτυξη του τόπου. Στο ψευτοδίλημμα «ή περιβάλλον ή ανάπτυξη» απαντούμε: ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Να γίνουν τα έργα εθνικής σημασίας αλλά παράλληλα να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και να διασφαλιστεί η αρμονική σχέση του ανθρώπου μ’ αυτό. Είναι όρος ζωής για μας και τους επιγενόμενους. Όμως εδώ παραβλέπονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις (ενεργά λατομεία που ήδη λειτουργούν στην Πελοπόννησο, χρήση υλικών που θα προκύψουν από την κατασκευή της σήραγγας στην Κλόκοβα, αξιοποίηση εγκαταλειμμένων οικοδομικών υλικών, υπόγεια εξόρυξη αδρανών υλικών κλπ), η πράσινη ανάπτυξη πάει περίπατο και στήνεται ένα λατομείο με προοπτική μακρόχρονης λειτουργίας κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια μας. Επειδή λοιπόν η απόφαση του Υπουργείου δεν λαμβάνει υπόψη της κανέναν από τους προβλεπόμενους κατά νόμο όρους για τη λειτουργία λατομείου, δηλώνουμε ότι θα κλιμακώσουμε μαζί με τους Δημότες τις κινητοποιήσεις και θα παλέψουμε με κάθε τρόπο για να αποτρέψουμε την λειτουργία του λατομείου στην Καλαβρούζα και να σώσουμε τον τόπο μας από την καταστροφή.
ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑΣ, ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΓΑΒΡΟΛΙΜΝΗΣ, ΓΑΛΑΤΑ, ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου