Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: «Ημέρες Εξέγερσης», ημέρα έκτη

Συνεχίστηκαν για 6η συνεχόμενη ημέρα οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο εναντίον του πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν συγκεντρωθεί την κεντρική πλατεία Ταχρίρ και στις γύρω περιοχές, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που άρχισε να ισχύει από τις 16:00, τα μαχητικά αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από τα κεφάλια τους, αλλά και τα παρατεταγμένα άρματα μάχης. Οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από 100, ενώ ΗΠΑ και Ε.Ε. καλούν τον Μουμπάρακ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις. Ο λαός, όμως, και η αντιπολίτευση έχει μόνο ένα αίτημα, την παραίτηση του. Ο στρατός καλείται πλέον να παίξει κρίσιμο ρόλο, ενώ ο Ελ Μπαραντέι, που συμμετέχει στις σημερινές διαδηλώσεις, καλεί τον Μουμπάρακ να εγκαταλείψει «σήμερα» την εξουσία.
Χτες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου με διάγγελμα του υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, όπως και έγινε. Νέος πρωθυπουργός διορίστηκε ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ, ενώ για πρώτη φορά μετά το 1981, ο Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο, μία θέση που ουσιαστικά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε. Πρόκειται για τον επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτη του Μουμπάρακ, Ομαρ Σουλεϊμάν.
Κρίσιμο ρόλο για την τύχη του 82χρονου Μουμπάρακ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1982, θα παίξει ο στρατός, καθώς η αστυνομία φαίνεται να χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι δυνάμεις του στρατού, που αποτελούν και τον στυλοβάτη του καθεστώτος Μουμπάρακ, έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να στραφούν εναντίον των εξεγερμένων. Στρατιώτες και αξιωματικοί λένε στους εξεγερμένους ότι κατέβηκαν στους δρόμους για να τους προστατεύσουν και οι διαδηλωτές απαντούν φιλώντας τους στρατιώτες και χορεύοντας πάνω στα τανκς (εικόνες συμφιλίωσης στη κεντρική φωτογραφία). Μάλιστα, την Παρασκευή, όταν και κατέβηκε για πρώτη φορά ο στρατός στους δρόμους, οι διαδηλωτές επευφημούσαν τους στρατιώτες και τους καλούσαν σε κοινό αγώνα ενάντια στον Μουμπάρακ και την αστυνομία.
Στο Κάιρο υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι στρατηγοί θα πιέσουν τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του κράτους. Η τύχη του Αιγύπτιου προέδρου μοιάζει πάντως προδιαγεγραμμένη, καθώς από νοσοκομεία και ανεξάρτητες πηγές αναφέρεται ότι οι νεκροί της εξέγερσης ξεπερνούν τους εκατό.
Εν τω μεταξύ, χθες, Σάββατο, σημειώθηκαν λεηλασίες σε καταστήματα και σπίτια, ενώ τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, 6.000 κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές Αμπου Ζααμπέλ. Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν εισβάλει στο Αρχαιολογικό Μουσείο, καταστρέφοντας μούμιες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.
Σήμερα, Κυριακή, νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο κέντρο του Καΐρου, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου. 
Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού διέταξε σήμερα την αναστολή των επιχειρήσεων του Al Jazeera, ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο το προσωπικό του από σήμερα. To Al Jazeera καταγγέλλει την απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να απαγορεύσουν τη λειτουργία του στην Αίγυπτο εξαιτίας της κάλυψης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, κίνηση που έχει στόχο «να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού».
Δείτε εδώ τις τελευταίες εξελίξεις.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: