Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Θρησκευτικός όρκος και ιερατικές «ευχές»

Οι ακόλουθες σκηνές προέρχονται από την ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου της Γορτυνίας στην Δημητσάνα (19/12/2010).
Αφού ολοκληρώθηκε η τελετή και εκφώνησε έναν σύντομο χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Ιερεμίας, προς την νέα εκλεγμένη τοπική ηγεσία, ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανήκει στον σχηματισμό «Λαϊκή Συσπείρωση», υπενθυμίζει πως σύμφωνα με τους νόμους του κράτους (άρθρα 52 και 54 του νόμου 3852/2010) ορίζεται πως ο όρκος είναι πολιτικός («Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου») και δεν προβλέπεται η παρουσία ιερέων σ’ αυτήν και ούτε φυσικά θρησκευτικός όρκος και τελετή.
Ο ιεράρχης, αντί να γυρίσει και το άλλο μάγουλο, όπως ορίζει η θρησκεία του, άρχισε να λούζει με διάφορες «ευχές» τον προλαλήσαντα, γεμάτες από το γνωστό «χριστιανικό ήθος». Δεν παρέλειψε δε να επικαλεστεί τον «πατριωτικό» ρόλο της Εκκλησίας και τον «εθνομάρτυρα» πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ (ναι, αυτόν που αφόρισε την Επανάσταση και απαγόρευε στους ραγιάδες να δίνουν αρχαιοελληνικά ονόματα στα παιδιά τους).
Το θλιβερόν του πράγματος στο όλο θέαμα δεν είναι το παραλήρημα του εν λόγω ιερέα, αλλά το χειροκρότημα που απέσπασε η παράσταση που έδωσε. Οι νομίμως εκλεγμένοι δηλαδή, αποδοκίμασαν τον νόμο που επικαλέστηκε ο συγκεκριμένος, κι επίσης νομίμως εκλεγμένος, σύμβουλος και με το χειροκρότημά τους επιδοκίμασαν την άτυπη εκκλησιαστική συμμετοχή στις πολιτικές διεργασίες.

πηγή: http://www.pare-dose.net/
Σημείωση: Στην περιοχή μας πάντως δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έδωσαν όλοι (πλην ενός) θρησκευτικό όρκο. Ο μόνος που έδωσε πολιτικό όρκο ήταν ο Κώστας Καρακώστας στη Ναύπακτο ... χωρίς μάλιστα να  ... παρεξηγηθεί ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου. Ο δικός μας βέβαια ο Παναγιώτης έχει ξεχάσει την ... επανάσταση από καιρό... Αλλά κι ο "επαναστάτης" Μαργαρίτης δεν τόλμησε .... Δυστυχώς ακόμα φαίνεται πως δεν μπορούμε να ΠΑΜΕ σε χωρισμό εκκλησίας και κράτους .... 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://ntageres.wordpress.com/2010/12/26/309/

Ο Θ. Μαργαρίτης, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, αντί για όρκο,παρέδωσε έγγραφη δήλωση στην οποία δήλωσε: <>

Διαβάστε τό σχετικό άρθρο της 26-12-10 για να μην κάνετε άστοχα σχόλια, και όσο για την ειρωνία σας για το "επαναστάτης", αν θέλετε δημοσιεύστε την σχετική ανάρτηση, και ένα συγνώμη σας είναι αρκετό.

Σάλτσινο: είπε...

Άμεση ήταν η αντίδραση του Θόδωρου Μαργαρίτη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για το σχόλιό μας στην ανάρτησή μας για τον θρησκευτικό όρκο. Μας πληροφορεί ότι αντί για όρκο, παρέδωσε έγγραφη δήλωση στην οποία δήλωσε «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του λαού». Και μας παραπέμπει στην ανάρτηση http://ntageres.wordpress.com/2010/12/26/309/ του Blog της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Ζητούμε συγνώμη, αλλά η κατάθεση της έγγραφης δήλωση δεν έγινε αντιληπτή τουλάχιστον από εμάς. Αλλά γιατί αγαπητέ Θεόδωρε έγγραφη δήλωση και όχι πολιτικό όρκο;
Και τι σημαίνει η δήλωση «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του λαού» αφού αυτό είναι αυτονόητο για έναν αριστερό υποψήφιο;
Όσο για τα εισαγωγικά στο επαναστάτης στο χέρι σου είναι να τα αφαιρέσεις, κάνοντας πραγματικά επαναστατικές και ρεαλιστικές προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο.
Εμείς πρώτοι θα τις χειροκροτήσουμε...
Γιατί από λόγια και επαναστατική γυμναστική έχουμε χορτάσει ...