Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Χάος στο δήμο Ναυπακτίας

Η λαϊκή ρήση «όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη» ταιριάζει στην κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Καλλικρατικό Δήμο «Ναυπακτίας». Τα προβλήματα πολλά αλλά οι αιτίες δύο. Η πρώτη αιτία αφορά το σύνολο των Δήμων της χώρας και είναι η προετοιμασία του εγχειρήματος για τη συνένωση των Δήμων, αφού η πολιτεία δεν έκανε την απαραίτητη προετοιμασία, ούτε στο νομικό πλαίσιο, ούτε στο συντονισμό, ούτε στην οικονομική στήριξη.
Η δεύτερη αιτία είναι η τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Δήμος Ναυπάκτου. Είχε τεράστια χρέη σε προμηθευτές, εργολάβους και στο σύνδεσμο διαχείρισης των απορριμμάτων. Μεγάλα χρέη είχαν και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, η Αναπτυξιακή, το Πνευματικό Κέντρο , η ΔΕΥΑ κλπ. Δεν διαθέτει κτίρια για τη στέγαση των υπηρεσιών και εδώ η ευθύνη όλων των Δημάρχων που πέρασαν τις τρεις τελευταίες τετραετίας είναι μεγάλη με δεδομένο το γεγονός ότι από τα ταμεία του Δήμου περάσανε τεράστια ποσά! 
Η οργάνωση των υπηρεσιών ήταν τραγική και η αποδοτικότητά τους μηδενική. Η λέξη «ΧΑΟΣ» αποδίδει την πραγματικότητα!
Τώρα οι ανάγκες στην πόλη της Ναυπάκτου, στις τοπικές κοινότητες του τέως Δήμου Ναυπάκτου και στις Δημοτικές Ενότητες του Νέου Δήμου, είναι μεγάλες και πολλές απ΄ αυτές είναι επείγουσες. Τώρα όμως δεν είναι οι παλιές καλές εποχές, αλλά ζούμε σε μια χρεοκοπημένη και υποταγμένη χώρα. Η μόνη ελπίδα είναι ο απλός λαός και οι υπεύθυνοι τοπικοί άρχοντες.
Επειδή για την κατάσταση του Δήμου δεν ευθύνεται ο κοσμάκης (που στο τέλος θα την πληρώσει), αλλά ευθύνονται συγκεκριμένοι άνθρωποι, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να καταλογιστούν. Να μην αποδεχτούμε το επιχείρημα, ότι ο λαός κρίνει τους κυβερνώντες κάθε τέσσερα χρόνια στις εκλογές και τους τιμωρεί στην κάλπη. Η τιμωρία θα πρέπει εκτός από πολιτική να είναι και προσωπική. Δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να ζητά να τιμωρούνται οι απείθαρχοι υπάλληλοι και να μην αναζητά ευθύνες προκατόχων του που είναι εγκληματικές για ολόκληρη την κοινωνία. Αυτός ο Δήμαρχος γίνεται συνένοχος. 
Η νέα Δημοτική αρχή καλείται όχι μόνο να μετατρέψει το «ΧΑΟΣ» σε υπηρεσία, λειτουργική και αποδοτική προς τους πολίτες, αλλά και να αποδώσει δικαιοσύνη για ότι προσβάλλει το κοινωνικό σύνολο.
Αν πάλι η νέα Δημοτική Αρχή όλα τα βρίσκει νόμιμα και σωστά, ώρα καλή στην πρύμνη της και αέρας στα πανιά της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: