Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Να μην προχωρήσει η λειτουργία του λατομείου στην Καλαβρούζα ζητά ο Μακρυπίδης

Με την ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης ζητά να μην προχωρήσει η λειτουργία του λατομείου στην Καλαβρούζα Χάλκειας.  
Στην ερώτηση του ο βουλευτής αναφέρει μεταξύ άλλων:
 «Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι Τοπικοί φορείς της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας του Δήμου Ναυπακτίας μετά την απόφαση για τη λειτουργία λατομείου στη δυτική πλευρά του όρους Κλόκοβα, στην Τοπική Κοινότητα Καλαβρούζας.
Για το συγκεκριμένο λατομείο έγινε τεκμαρτή έκδοση άδειας λατομικού χώρου, για την κάλυψη των αναγκών σε υλικά του έργου κατασκευής του Αυτοκινητοδρόμου «Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα».
Η αδειοδότηση του λατομείου, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, δημιουργεί ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή (θόρυβος, σκόνη, εκρήξεις κ.λ.π.) αφού βρίσκεται πλησίον κατοικημένων περιοχών (Καλαβρούζα, Γαβρολίμνη Βασιλικής, Άνω Βασιλικής και Τρικόρφου), αρχαιολογικών μνημείων, κτηνοτροφικών και ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων, καθώς και περιοχών με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και φυσική ομορφιά (όρμος στο Καλαμάκι).
Η κατασκευή των οδικών έργων μπορεί να συνδυαστεί με προστασία του περιβάλλοντος και στην συγκεκριμένη περίπτωση, να καλυφθούν οι ανάγκες μέσα από ενεργά λατομεία που λειτουργούν ήδη σε άλλες περιοχές, αλλά και από την αξιοποίηση των υλικών που θα προκύψουν από την σήραγγα στην Κλόκοβα, ή και άλλα εγκαταλελειμμένα υλικά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: