Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Βρέθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα;

 Ο ομηρικός Οδυσσέας περιπλανήθηκε επί μία δεκαετία προκειμένου να επιστρέψει στο ανάκτορό του στην Ιθάκη, αλλά και οι αρχαιολόγοι χρειάστηκαν 16 χρόνια ανασκαφών για να ανακαλύψουν το σημείο στο οποίο βρισκόταν το παλάτι, όπου τον περίμενε καρτερικά η Πηνελόπη.
Σε περίπτωση που επαληθευθεί, πρόκειται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών. Η ανακάλυψη έγινε από δύο Έλληνες αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι οποίοι πραγματοποιούν ανασκαφές τα τελευταία 16 χρόνια στην περιοχή Αγ. Αθανάσιος στην Ιθάκη.
«Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό εντοπίστηκαν υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη που τοποθετείται στον 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.
«Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα, που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση που αναφέρεται από τον Όμηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν άφρακτος με αποτέλεσμα περίεργοι περιπατητές να εισβάλλουν σε αυτόν καθημερινά», σημείωσε ο Θανάσης Παπαδόπουλος.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ζητά τη συνδρομή της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχιστούν οι ανασκαφές και να πραγματοποιηθεί περίφραξη του χώρου.
Υπενθυμίζεται πως πριν από τέσσερα χρόνια, το Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φως ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη. Επρόκειτο για πινακίδα στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας.
Το εύρημα παρουσιάστηκε σε γερμανικό έγκριτο αρχαιολογικό έντυπο (ΚΑDMOS). Πρόκειται για την απεικόνιση πλοίου με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, και τερατόμορφα σχέδια, μια τρίαινα και σημάδια γραφής Γραμμικής Α. Την επιστημονική δημοσίευση συνυπέγραψαν δύο Έλληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό Τζ. Οουενς.
Η περιοχή Αγ. Αθανασίου, στην οποία γίνονται ανασκαφές, είναι έκτασης 25 στρεμμάτων και απαλλοτριωμένη με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Πρόσφατα, μάλιστα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιθάκης ενέκρινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρηματοδότηση 115.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχισθεί η αρχαιολογική έρευνα.
Ο επί εικοσαετίας πρώην δήμαρχος Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ελληνική, και όχι μόνον, αρχαιολογία, καθώς ο Οδυσσέας αποτελεί εμβληματική μορφή για την παγκόσμια κοινότητα, τα μέλη της οποίας τον γνωρίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια». Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει διατυπωθεί κάποιο σχόλιο επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: