Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Η υποψηφιότητα Σταμάτη και η ...αξιοπρεπής ήττα

Ένα ενδιαφέρον πρωτοσέλιδο με αριθμητικά στοιχεία αλλά και πίνακα για τον αριθμητικό συσχετισμό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. υπάρχει στην εφημερίδα "ΕΒΔΟΜΑΔΑ" που κυκλοφόρησε με ημερομηνία Τρίτης προχθές (πριν την ανακοίνωση Σταμάτη). Από αυτό το πρωτοσέλιδο αναδημοσιεύουμε και τον πίνακα αλλά και ένα μεγάλο του μέρους. Γράφει η εφημερίδα του Αγρινίου, μεταξύ άλλων και τα εξής: 
"…..Εκεί που οι αριθμοί είναι αμείλικτοι έως αδύνατον να αλλάξουν το ένα κόμμα από πολύ νωρίς έχει επιλέξει τον υποψήφιο του ενώ το άλλο βρίσκεται μπροστά σε μια περίεργη διελκυστίνδα με συνεχή ήξεις-αφίξεις αφού δύσκολα μπορεί να βρεθεί και να πεισθεί ένας υποψήφιος να δοκιμάσει αφού η ήττα περίπου θεωρείται σίγουρη. Τέτοιες περιπτώσεις είναι για το ΠΑΣΟΚ η Αμφιλοχία και το Αγρίνιο όπου από πολύ νωρίς η κατάσταση με τους υποψηφίους παρουσιάζεται ξεκάθαρη και αναμένει εύκολες νίκες ανεξάρτητα από τον υποψήφιο που θα καταλήξει τελικά η Ν.Δ. καθώς και οι υποψήφιοι του είναι εν ενεργεία δήμαρχοι με σοβαρό και ευδιάκριτο έργο αλλά και οι διαμορφωμένοι αριθμητικοί συσχετισμοί ιδιαίτερα ευνοϊκοί γι’ αυτό.
Και ακριβώς αυτά τα δύο στοιχεία είναι εκείνα που αποθαρρύνουν τις υποψηφιότητες από το χώρο της Ν.Δ. καθώς οι ελπίδες εκλογής είναι από μηδαμινές έως ανύπαρκτες. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όλου αυτού του συλλογισμού και της περιγραφής, είναι το Αγρίνιο όπου το ΠΑΣΟΚ με υποψήφιο δήμαρχο τον νυν κ. Παύλο Μοσχολιό είναι μεγάλο φαβορί για μια ακόμη τετραετία να στεφθεί νικητής. Και αυτό το αίσθημα δεν προέρχεται μόνο από την γενική παραδοχή της επιτυχίας στο έργο του, στα χρόνια που πέρασαν αλλά και από τον αριθμητικό συσχετισμό που διαμορφώθηκε στις μόλις πριν 10 μήνες εθνικές εκλογές. Έναν συσχετισμό που στο σύνολο των δήμων που συνεννοούνται συμπυκνώνεται σε μια εντυπωσιακή διαφορά 15 ολόκληρων ποσοστιαίων μονάδων (50% το ΠΑΣΟΚ έναντι μόλις 35% της Ν.Δ.). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τους δέκα δήμους που θα αποτελούν πλέον τον νέο Δήμο, μόνον σε αυτόν της Μακρυνείας η Ν.Δ. σημείωσε επίδοση καλύτερη από την αντίστοιχη του ΠΑΣΟΚ. Σε όλους τους άλλους, οι διαφορές ήταν χαώδεις έτσι ώστε η τελική διαφορά τους να φτάσει τελικά στο 15% και η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις 15.000 ψήφους!!!!(33.896 πήρε το ΠΑΣΟΚ στου δήμους αυτούς έναντι μόλις 24.049 της Ν.Δ.-βλέπε σχετικό πίνακα). Ακόμη και με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2007 η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τους 1.000 ψήφους και δείχνει ακριβώς αυτή την αιτία δυστοκίας που παρατηρείται στην υπόθεση εξεύρεσης υποψηφίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγρινίου.
Για μια χαμένη υπόθεση από χέρι είναι πολύ φυσικό να μην υπάρχει ενδιαφέρον και πολύ φυσικό ο κ. Δημ. Σταμάτης που κατά 99,9% θα είναι τελικά ο υποψήφιος της Ν.Δ. να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τα φεγγάρια αν είναι ή δεν είναι υποψήφιος. Πολιτικές και οικονομικές εγγυήσεις προσπαθεί να εξασφαλίσει ο άνθρωπος και είναι πολύ φυσικό στο τέλος να τις πάρει καθώς το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ν.Δ. σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα με άλλο πρόσωπο όχι είναι μόνο υπαρκτές αλλά «άντε πόρτας»…..".

Δεν υπάρχουν σχόλια: