Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ο Καρακώστας τοποθετείται απέναντι στον Μπουλέ ...

Λάβαμε και δημοσιεύουμε:
Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια αληθινά ή ψεύτικα έγγραφα για κρυφές συμφωνίες των Νταουσάνη, Λουκόπουλου, Πλούμη ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών του 2002. Τα έγγραφα συνοδεύονταν και από επιταγές αλλά και το κείμενο της "συμφωνίας" εξαντλούνταν στο μοίρασμα των καρεκλών και των έμμισθων θέσεων. Τα έγγραφα αυτά ήρθαν στην επικαιρότητα τώρα, γιατί οι τότε συνομιλητές εξακολουθούν να είναι σήμερα διεκδικητές του δήμου.
Δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε τότε και λίγο μ' ενδιαφέρει πια. Όμως δικαιούμαι να διατυπώσω ένα πολιτικό συμπέρασμα. Τέτοιου είδους συζητήσεις δεν είναι δυνατόν να γίνονται στο σκοτάδι, είτε προεκλογικά ή πολύ περισσότερο ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών. Πρέπει να γίνονται στο φως της δημοσιότητας και σε γνώση των ψηφοφόρων, αφού αυτοί θα δώσουν δια της ψήφου τους, την εντολή για την διοίκηση του δήμου. Δικαιούνται λοιπόν (οι ψηφοφόροι) να ξέρουν τα πάντα. Επίσης όταν λέμε πολιτική συμφωνία (εμείς τουλάχιστον) εννοούμε συμφωνία στην βάση κάποιων αρχών και όχι μοίρασμα της πίτας των έμμισθων θέσεων.
Με αυτό το σκεπτικό κινήθηκε η Κίνηση Πολιτών μέχρι τώρα. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε πάντα να είμαστε ανοικτοί στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης και καθαρής ομάδας που θα έχει στόχο είτε από τη διοίκηση του δήμου, είτε από την αντιπολίτευση να προσπαθήσει ν' αλλάξει τα πράγματα στο δήμο Ναυπάκτου, ξέροντας βέβαια ότι 
οι αλλαγές που έχουμε ανάγκη είναι δύσκολες και θα γίνουν με κόπο και όχι με κόλπο.
Σε αυτά τα πλαίσια συναντηθήκαμε 3-4 φορές με την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας (Γ. Μπουλές).
 Οτιδήποτε λέχθηκε σε αυτές τις συναντήσεις, πάντοτε δινόταν από μέρους μας στη δημοσιότητα, μέσω των τοπικών εφημερίδων. Αυτές κάθε φορά έγραφαν τις δικές τους κρίσεις και απόψεις. Για αυτή μας την τακτική μάλιστα κατηγορηθήκαμε από τον Γ. Μπουλέ ενώ μας ζητήθηκε (από τον ίδιο) να διαψεύσουμε και τα δημοσιεύματα. Παρ' όλα αυτά εμείς επιμείναμε στη δημοσιότητα αλλά και στην ανταλλαγή γραπτών κειμένων με τις απόψεις των παρατάξεων, ενώ αρνηθήκαμε κατηγορηματικά να συζητήσουμε μοίρασμα έμμισθων θέσεων ή πριμοδότηση υποψηφίων, όπως μας προτάθηκε από συνεργάτη του Γ. Μπουλέ.
Η λογική μας αλλά και η λογική της ΑΔΚΝ νομίζω ότι αποτυπώνεται στα δύο κείμενα που σας στέλνω για ενημέρωσή σας.
(*)Το πρώτο κατατέθηκε από την Κίνηση Πολιτών και το δεύτερο από την ΑΔΚΝ. Τα κείμενα αυτά έχουν δοθεί στις τοπικές εφημερίδες αλλά δεν δημοσιεύθηκαν ολόκληρα για αυτό και νομίζω ότι είναι χρήσιμο να τα διαβάσει κανείς προσεκτικά, αν ενδιαφέρεται να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Ας μου επιτραπούν όμως και κάποιες επισημάνσεις.

·         Εμείς στη διάρκεια των συζητήσεων επιμείναμε πολύ στη συλλογική και δημοκρατική λειτουργία  της πιθανής κοινής ομάδας. Καταθέσαμε δε και κάποιες αρχές λειτουργίας αυτής, με έμφαση στη συμμετοχή όλων όσων θα συνεισφέρουν στο εγχείρημα. Σε αυτά τα πλαίσια δηλώσαμε ότι αν κατοχυρωθεί η συλλογική λειτουργία της ομάδας δεν μας ενδιαφέρει να προέρχεται από την Κίνηση Πολιτών ο υπ. δήμαρχος. Αυτό έγινε γιατί βλέπαμε από την άλλη πλευρά να στήνεται ένα σχήμα που δεν μπορούσε να δεχτεί συζήτηση για άλλο πρόσωπο. Φαίνεται εξ' άλλου και από την απάντηση της ΑΔΚΝ, στην οποία αυτή μας η στάση, ερμηνεύεται ως λιβάνισμα του Γ. Μπουλέ ως "πλέον κατάλληλου". Παρ' όλη αυτή την υποχωρητική στάση της Κίνησης Πολιτών η ΑΔΚΝ δεν δέχθηκε σε καμία περίπτωση να συγκροτήσουμε κοινή ομάδα με συλλογικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία της. Αυτό και για εμάς ήταν αξεπέραστο εμπόδιο. Θέλουμε την συνεργασία με πολλούς αλλά δεν θα γίνουμε "νεροκουβαλητές" κανενός. 
Επιπλέον χρήσιμο είναι να προσεχθεί και ένα άλλο σημείο που αφορά στη στάση ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών.
Εμείς δεσμευτήκαμε ότι ανάμεσα στις δύο Κυριακές θα κάνουμε ανοικτή γ.σ. και θα αποφασίσουμε για τις συνεργασίες μας είτε έχουμε περάσει στη δεύτερη Κυριακή είτε όχι. Παράλληλα όμως δεσμευτήκαμε ότι είναι αδύνατον η γ.σ. να προκρίνει συνεργασία με τον κ. Παπαθανάση (σημερινό δήμαρχο Ναυπάκτου και πρόεδρο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής) λόγω της μέχρι τώρα στάσης του στα δημοτικά πράγματα. Ζητήσαμε από τον Γ. Μπουλέ (σημερινό δήμαρχο Πυλλήνης και διευθύνοντα σύμβουλο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής) και την ΑΔΚΝ να δεσμευτούν για κάτι ανάλογο. Στην γραπτή τους απάντηση όμως δεν υπάρχει τίποτα για την πρότασή μας αυτή, ενώ προφορικά μας ειπώθηκε ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν για κάτι τέτοιο.
Από την πλευρά της ΑΔΚΝ δεν απαντήθηκε και η πρότασή μας για κοινή δράση σε ορισμένα ζητήματα π.χ. πολεοδομία, κυκλοφοριακό, ΞΕΝΙΑ, κάτι που είναι κατοχυρωμένο από την αντιπολίτευση στο δήμο Ναυπάκτου, τουλάχιστον με τον συνδυασμό του κ. Κονίδα και σε λιγότερα ζητήματα και με τον συνδυασμό του κ. Νταουσάνη.
                          Κώστας Καρακώστας
(*)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΚΠΝ
Ναύπακτος 1/8/2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Της Γραμματείας της κίνησης Πολιτών Ναυπάκτου – συνεργαζόμενων

Στην δεύτερη συνάντηση των επιτροπών Της Ανεξάρτητης Κίνησης Ναυπακτίας (ΑΚΝ) και της Κίνησης πολιτών Ναυπάκτου-Συνεργαζόμενων

Εκπροσωπούμε από την πλευρά μας την κίνηση πολιτών Ναυπάκτου όπως διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται μετά την τελευταία γενική συνέλευση μελών και φίλων και τους συνεργαζόμενους φίλους που συμμετέχουν ήδη στις διαδικασίες διεύρυνσης και μετεξέλιξής και έχουμε εξουσιοδοτηθεί από την γραμματεία για τον σκοπό της συνάντησης.
Βασικές αρχές:
  • Κάθε συνεργασία νοείται μόνο στη βάση πλήρους ισοτιμίας
  • Οι διαβουλεύσεις –προτάσεις και πιθανές συμφωνίες, υπόκεινται σε έγκριση των αντίστοιχων κινήσεων-συλλογικοτήτων και των οργάνων τους. Όποιες συζητήσεις γίνονται, από την πλευρά μας, θα μεταφερθούν στην γραμματεία και στους συνεργαζόμενους που ήδη συμμετέχουν στις διεργασίες, καθώς και στη γενική συνέλευση των μελών της κίνησης απέναντι στα οποία είμαστε δεσμευμένοι και εκεί θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
  • Δεν υπάρχουν κρυφές συμφωνίες, και ότι γίνεται ή ότι συμφωνηθεί θα μπορεί να δημοσιοποιηθεί από την κάθε πλευρά. Όλα είναι φανερά, όλα είναι δημοσιεύσιμα.
  • Είναι σημαντικό να υπάρξει ένας χρονικός ορίζοντας που κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο-τρεις συναντήσεις σε διάστημα μιας, το πολύ δύο εβδομάδων από σήμερα, στις οποίες θα φανεί η δυνατότητα παραπέρα συνεργασίας. Δεν μπορεί να αναστέλλουμε λειτουργίες ή προγραμματισμένες εκδηλώσεις χωρίς να έχουμε αποτέλεσμα ή εν αναμονή πιθανολογούμενης συνεργασίας.
  • Οι αρχικές αυτές συναντήσεις θα είναι διερευνητικές, ώστε να δούμε την πιθανότητα συνεργασίας, ούτως ώστε στην πορεία να μπορέσουμε να συζητήσουμε για πρόγραμμα, για θέσεις και για επιμέρους ζητήματα, όπως συγκρότηση ψηφοδελτίου, επικεφαλής συνδυασμού και άλλα.
  • Εμείς έχουμε καταθέσει ήδη ένα πλαίσιο προτάσεων, την κεντρική ιδέα των προτάσεών μας, στις δύο προηγούμενες συναντήσεις που είχαν γίνει, και θα περιμένουμε τις αρχικές προτάσεις από την άλλη πλευρά. Προτιμάμε να είναι γραπτές και σε κάθε περίπτωση θα προτείναμε να κρατάμε και πρακτικά των συναντήσεων και των όσων λέγονται (τα κύρια σημεία).
  • Προσερχόμαστε στην συζήτηση με θετικό πνεύμα, αναγνωρίζοντας την δυναμική που θα διαμορφωνόταν υπήρχε αν υπήρχε συνεργασία σε βάση κοινού προγράμματος αρχών και λειτουργίας, με ορίζοντα τουλάχιστον για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, μη παραβλέποντας όμως και τις δυσκολίες που υπάρχουν για την επίτευξη αυτής.
  • Υλοποιούμε ήδη αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και της γραμματείας και έτσι θα βαδίσουμε

Θέσαμε τις παραπάνω βασικές αρχές, στην πρώτη συνάντηση των επιτροπών μας, που έγινε στις 27/7/2008.

Σ’ αυτή την διερευνητικής συνάντηση, συμφωνήσαμε όλοι ότι, η μόνη πιθανότητα συνεργασίας με προοπτική, θα ήταν η δημιουργία ενιαίας ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης, με κοινή διακήρυξη εκ μέρους  των δύο παρατάξεων για κοινή κάθοδο στις εκλογές, που θα περιλάμβανε και τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης.
Αδιαπραγμάτευτο όμως, από την πλευρά σας, είναι το γεγονός ότι έχετε ήδη συγκροτήσει την δημοτική σας παράταξη και έχετε ήδη ορίσει τον επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο (κ. Γιάννη Μπουλέ) και θα πρέπει από την πλευρά μας να το αποδεχτούμε ( με κάποια διαδικασία είτε δια της γραμματείας μας είτε δια απόφασης της γενικής μας συνέλευσης).
Επειδή από την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε την πρότασή σας, ουσιαστικά ως πρόσκληση συμμετοχής σε ήδη υπάρχουσα παράταξη και μάλιστα χωρίς δεσμεύσεις στην λειτουργία της και στον έλεγχο του επικεφαλής τώρα και πιθανού δημάρχου αύριο, θέμα που επανειλημμένα έχουμε θέσει, διατυπώνουμε τις παρακάτω θέσεις που αποτελούν και την πρότασή μας  για οποιαδήποτε συνεργασία:
Βασική αρχή για μας είναι η δημιουργία ομάδας που θα έχει στόχο να διεκδικήσει το δήμο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει τα απαραίτητα «καύσιμα» για να διανύσει με επιτυχία, από οποιαδήποτε θέση, την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο.
Γι’ αυτό και κεντρικό ζήτημα για μας είναι η δημοκρατική λειτουργία, η συλλογικότητα στη λήψη όλων των αποφάσεων, η αναφορά στη γενική συνέλευση της κοινής ομάδας που (πιθανόν) θα δημιουργηθεί.
Αυτό εκφράζεται στα παρακάτω:
  • Εκλογή του επικεφαλής και των επιτροπών της συλλογικής μας προσπάθειας από τη γενική συνέλευση. Ως επιτροπές εννοούμε ένα συντονιστικό πολιτικό όργανο, την επιτροπή προγράμματος, την επιτροπή κατάρτισης του ψηφοδελτίου κλπ
  • Η συλλογική μας προσπάθεια θα πρέπει να έχει ένα καταστατικό - αρχές λειτουργίας, που θα δεσμεύει τους συμμετέχοντες
  • Στη δημιουργία του προγράμματος πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ’ όψη οι μέχρι τώρα επεξεργασίες των δύο δημοτικών κινήσεων που θα συνεργαστούν.
  • Για τα σημαντικά ζητήματα, πχ στάση και συμμαχίες ανάμεσα σε πρώτη και δεύτερη Κυριακή, απευθυνόμαστε στη γενική συνέλευση υποχρεωτικά.
  • Στην περίπτωση που αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου, για τα σημαντικά ζητήματα, όπως κατάρτιση προϋπολογισμού, επιλογές αντιδημάρχων κλπ θα υπάρχουν δεσμεύσεις που θα εξασφαλίζουν την συλλογική λειτουργία της παράταξης (πχ στην επιλογή των αντιδημάρχων) ή την δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να εκφραστούν με τρόπο που να δεσμεύει την δημοτική αρχή (πχ στην κατάρτιση του προϋπολογισμού να προηγούνται γ.σ. κατοίκων των οικισμών, που θα ορίζουν τα έργα που πρέπει να γίνουν σε κάθε οικισμό)

Αυτά περίπου είχαμε απευθύνει από τις 20 Μαΐου προς την Ανεξάρτητη Κίνηση Πυλήνης. Δυστυχώς η απάντηση που είχαμε πάρει ήταν αρνητική:«και εσείς θα χάσετε και εμείς θα χάσουμε, αν προχωρήσουμε σε συνεργασία» ήταν η απάντηση.
Σε δεύτερη συνάντησή μας (αρχές Ιουλίου) ζητήσαμε να ακούσουμε από την ΑΚΠ (που είχε ήδη μετονομασθεί σε ΑΚ Ναυπακτίας και είχε ανακοινώσει τον επικεφαλής της) συγκεκριμένη αντιπρόταση για το πώς θα λειτουργεί η κοινή δημοτική ομάδα. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι το πλαίσιο λειτουργίας το καθορίζει ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Αυτό για εμάς δεν σημαίνει τίποτα. Αυτές τις δεσμεύσεις, για παράδειγμα, τις δίνει (αναγκαστικά) και ο κ. Παπαθανάσης στην παράταξή του.
Παρ’ όλα αυτά και την χρονική καθυστέρηση που προκλήθηκε (όχι με δική μας ευθύνη) με τους ορισμούς επιτροπών κλπ εμείς δεν αποκλείουμε την συνεργασία. Αρκεί να έχει σοβαρά χαρακτηριστικά, να είναι πραγματική και όχι τυπική συνένωση, να εξασφαλίζει τη συλλογική λειτουργία κλπ. Επισημαίνουμε όμως ότι τώρα πια τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, γιατί και οι δύο παρατάξεις έχουν σχεδόν συγκροτήσει ψηφοδέλτια, έχουν προχωρήσει σε συμμαχίες κλπ. Αυτό άλλωστε το είχαμε επισημάνει και στην πρώτη μας συνάντηση στις 20 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτιμούμε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών για ζητήματα της πόλης και των οικισμών του δήμου, που μπορεί να γίνουν πράξη προεκλογικά και μετεκλογικά. Πιθανόν να μπορούμε να έχουμε κοινή δράση για το ζήτημα του ΞΕΝΙΑ, του κυκλοφοριακού, της ανάπτυξης των ορεινών όγκων και αρκετών άλλων, αφού δούμε και το πρόγραμμά της Ανεξάρτητης Κίνησης Ναυπακτίας. Εξ άλλου τέτοιου είδους συνεργασίες έχουμε κάνει και στο παρελθόν με άλλες δημοτικές κινήσεις, με αρκετή επιτυχία και επ’ ωφελεία του δήμου.
Σε περίπτωση μη συνεργασίας σαφώς και δεσμευόμαστε η μεταξύ των συνδυασμών μας αντιπαράθεση θα πρέπει να είναι ουσιαστική και να μην ξεφεύγει σε ανούσιες αντιπαλότητες. Ανάλογα δε με την πορεία όλων μας στο μέλλον δεν αποκλείεται να συζητήσουμε το θέμα της συνεργασίας ακόμη και μετά τις εκλογές, έχοντας μπροστά μας μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
Οι συμμαχίες ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών θα αποφασιστούν με βάση το καταστατικό μας, από τη συνέλευση της ομάδας μας. Όμως από τώρα μπορούμε να δεσμευθούμε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τον νυν δήμαρχο Ναυπάκτου, γιατί η μέχρι τώρα λειτουργία του είναι αντίθετη στις αρχές μας και επιπλέον ζημίωσε την πόλη και το δήμο Ναυπάκτου.

Στην περίπτωση που προχωρήσουμε σε συγκρότηση κοινής δημοτικής ομάδας καταθέτουμε πρόταση αρχών λειτουργίας της κοινής ομάδας.

«ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ»
Η ΚΙΝΗΣΗ ………………είναι ανεξάρτητη, αγωνιστική δημοτική κίνηση πολιτών. Μια αυτόνομη συλλογικότητα αυτοδιοικητικού χαρακτήρα με δική της σκέψη και άποψη. Αποτελεί μία συλλογική, πλουραλιστική κίνηση προβληματισμού, επικοινωνίας και δράσης των πολιτών της Ναυπακτίας με σκοπό την ουσιαστική αυτοδιοίκηση και την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου και της κοινωνίας του. Σε αυτήν συμμετέχουν πολίτες, που συμφωνούν με την Προγραμματική Διακήρυξη, ανεξάρτητα από πολιτικές, ιδεολογικές και κομματικές αντιλήψεις ή κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να συνδιαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στοχεύουν συνειδητά στη δημιουργική πολυφωνική σύνθεση απόψεων και ιδεών
Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Η Προγραμματική Διακήρυξη της Κίνησης είναι αυτή που θα εγκριθεί στην Γενική Συνέλευση των μελών στις../ ../... . Αποτελεί το δεσμευτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο διαμορφώνονται η πολιτική και οι προτάσεις της Κίνησης και καθορίζεται η δράση των μελών και των οργάνων της. Για την έγκριση νέας Προγραμματικής Διακήρυξης της Κίνησης. ή τροποποίηση ή επικαιροποίηση της ισχύουσας απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της.
ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
Όργανα της ΚΙΝΗΣΗΣ είναι :  η Γενική Συνέλευση των μελών της και η συντονιστική επιτροπή (ΣΕ). Άλλες επιτροπές και ομάδες εργασίας (προγράμματος ή κατάρτισης ψηφοδελτίου ή για την επεξεργασία ειδικού ζητήματος κλπ) ορίζονται από την Γ.Σ.
Τα μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δικαίωμα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις καθώς και το δικαίωμα του "εκλέγεσθαι" έχει κάθε μέλος. Τα μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ που δεν συμφωνούν με αποφάσεις των οργάνων της δεν υποχρεώνονται στην εφαρμογή τους. Τα μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ υποχρεούνται στην καταβολή μηνιαίας συνδρομής.
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Ανώτατο όργανο της ΚΙΝΗΣΗΣ είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ΚΙΝΗΣΗ. Εγκρίνει ή τροποποιεί την Προγραμματική Διακήρυξη και τις Αρχές Λειτουργίας της, εκσυγχρονίζει ή τροποποιεί στοιχεία του Προγράμματος, αποφασίζει το πρόγραμμα δράσης της ΚΙΝΗΣΗΣ μεταξύ των Συνελεύσεων, εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό της, εκλέγει τον Πρόεδρο, την συντονιστική επιτροπή και άλλες επιτροπές της ΚΙΝΗΣΗΣ, κρίνει και εγκρίνει τις αποφάσεις και τις πράξεις της Σ.Ε.. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μεγαλύτερα του έτους. Έκτακτα συγκαλείται όταν το αποφασίσει η ΣΕ, για κάθε σοβαρό ζήτημα που μπορεί να παρουσιαστεί, ή όταν το ζητήσουν τουλάχιστον 30 μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ.  Οι αποφάσεις στην Γενική Συνέλευση λαμβάνονται με την πλειοψηφία των παρόντων μελών της, αφού εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, στα πλαίσια ανάπτυξης σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων. Σκοπός θα πρέπει να είναι η δημιουργική και συνθετική συμφωνία στα καίρια ζητήματα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι ανοιχτές σε παρατηρητές/τριες, που έχουν δικαίωμα λόγου, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η Σ.Ε. ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Μεταξύ των Γενικών Συνελεύσεων η ΚΙΝΗΣΗ διοικείται από την ΣΕ. Η ΣΕ φροντίζει για την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στο διάστημα αυτό, τηρεί τα οικονομικά της ΚΙΝΗΣΗΣ. Η θητεία της ΣΕ είναι ετήσια και ο αριθμός των μελών της καθορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται πριν την εκλογή της. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ, δεν μπορούν να αποτελούν την πλειοψηφία των μελών της ΣΕ. Μέλη της ΣΕ είναι αυτοδίκαια ο/η Πρόεδρος της ΚΙΝΗΣΗΣ και ο/η επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού. Η ΣΕ και ο Πρόεδρος της ΚΙΝΗΣΗΣ εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση της ΚΙΝΗΣΗΣ. Η ΣΕ συγκαλείται από τον Πρόεδρο της ΚΙΝΗΣΗΣ τακτικά τουλάχιστον κάθε μήνα ή έκτακτα όταν το ζητήσει το 1/3 των μελών της. Βρίσκεται σε απαρτία όταν στις συνεδριάσεις της είναι παρόντα τα μισά μέλη της. Οι αποφάσεις στην ΣΕ λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, αφού εξαντληθούν οι δυνατότητες ομοφωνίας. Στις συνεδριάσεις της ΣΕ καλούνται και συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου και συμβουλευτική ψήφο, οι δημοτικοί σύμβουλοι-μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ. Τις συνεδριάσεις της έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τα μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ ή άλλοι/ ες μη μέλη, αφού κληθούν από την ΣΕ. Η ΣΕ τηρεί κατάλογο των μελών της ΚΙΝΗΣΗΣ, βιβλίο ταμείου της ΚΙΝΗΣΗΣ. Η ΣΕ εκλέγει ανάμεσα στα μέλη της αντιπρόεδρο, γραμματέα και ταμία.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Ο Πρόεδρος της ΚΙΝΗΣΗΣ σε συνεργασία με τον επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού, εκπροσωπούν την ΚΙΝΗΣΗ και την ΣΕ στις σχέσεις τους με τους άλλους φορείς. Ο Πρόεδρος συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις της ΣΕ, υπογράφει τα έγγραφα της ΚΙΝΗΣΗΣ. Ο Πρόεδρος της ΚΙΝΗΣΗΣ εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση. Η θητεία του Προέδρου είναι ετήσια.
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
1. Ο Πρόεδρος της ΚΙΝΗΣΗΣ δεν μπορεί να είναι δημοτικός σύμβουλος.
2. Για την τοποθέτηση μελών της ΚΙΝΗΣΗΣ σε στελεχικές θέσεις του Δήμου και των νομικών του προσώπων, η ΣΕ αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία Στις συνεδριάσεις αυτές συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου και οι δημοτικοί σύμβουλοι - μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ.
3. Για την συμμετοχή της ΚΙΝΗΣΗΣ στις δημοτικές εκλογές, την πιθανή εκλογική της συνεργασία με άλλες παρατάξεις και την κατάρτιση του εκλογικού της προγράμματος απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
4. Ο υποψήφιος Δήμαρχος αναδεικνύεται ύστερα από σχετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της ΚΙΝΗΣΗΣ. Κάθε μέλος της ΚΙΝΗΣΗΣ μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του υποψηφίου Δημάρχου, αρκεί να είναι μέλος της ΚΙΝΗΣΗΣ για 2 τουλάχιστον μήνες. Σε περίπτωση που στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου Δημάρχου κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε προτίμηση.
5. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι - μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ πιθανόν να εναλλάσσονται περιοδικά κατά τη διάρκεια της τετραετίας από επιλαχόντες υποψήφιους-μέλη της ΚΙΝΗΣΗΣ. Η χρονική διάρκεια της κάθε περιόδου καθορίζεται από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
6. Το ψηφοδέλτιο εγκρίνεται και κατατίθεται από την ΣΕ. Εάν το ζητήσει το 1/3 των μελών της ΣΕ εγκρίνεται από Γ.Σ. που θα συγκληθεί για το ζήτημα αυτό.
ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Πόροι της ΚΙΝΗΣΗΣ είναι οι συνδρομές των μελών της, η ποσοστιαία εισφορά των αιρετών μελών της ΚΙΝΗΣΗΣ από τα έξοδα παραστάσεως που λαμβάνουν, οι ενισχύσεις των μελών και των φίλων της και τα έσοδα από τις εκδηλώσεις της. Το ύψος της μηνιαίας συνδρομής των μελών ορίζεται στα 5 €. Το δε ποσοστό της εισφοράς των αιρετών μελών καθορίζεται με απόφαση της Γραμματείας και δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 5%. Η Γραμματεία κάθε χρόνο ενημερώνει τη Γενική Συνέλευση για τον οικονομικό απολογισμό της ΚΙΝΗΣΗΣ.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Οι αρχές λειτουργίας της ΚΙΝΗΣΗΣ μπορούν να τροποποιηθούν από την Γενική Συνέλευση. Τροποποίηση των αρχών λειτουργίας δεν μπορεί να γίνει κατά το έτος διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΠΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Προς την Κίνηση Πολιτών Ναυπάκτου
Σε συνέχεια των μέχρι σήμερα συζητήσεων και των κειμένων που ανταλλάχθηκαν την 1-8-2010 σημειώνουμε τα παρακάτω:
Προσήλθαμε στο διάλογο τον Μάϊο με πραγματική διάθεση για συνεργασία. Παρά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η πρωτοβουλία σας να ενημερώσετε μονομερώς την κοινή γνώμη μιλώντας για αποτυχία της πρώτης συνάντησης ρίπτοντας την ευθύνη σε μας, επανήλθαμε για να συζητήσουμε ξανά το θέμα της συνεργασίας.
Στη συνάντηση των τριμελών επιτροπών (27-7-2010 και 1-8-2010) που εκπροσωπούσαν τις δύο Παρατάξεις οι δύο πλευρές συζήτησαν και παρουσίασαν γραπτά τις θέσεις τους πάνω σε θέματα συνεργασίας.
Στο κείμενο της παράταξής μας (1-8-2010) αποτυπώνονται οι βασικές αρχές και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται οποιαδήποτε πρωτοβουλία συνεργασίας που θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διοίκηση του δήμου και την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα απαντάει μεθοδικά στα προβλήματα που υπάρχουν και τις λύσεις που προτείνονται.
Στη συζήτηση που κάναμε σας γνωστοποιήσαμε ότι η παράταξή μας στη Γεν. Συνέλευση της 23-6-2010 ψήφισε πλαίσιο πολιτικών αρχών και κανονισμό λειτουργίας που μπορεί να τύχει παραπέρα επεξεργασίας ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της παράταξης. Επίσης σας γνωστοποιήσαμε ότι στην ίδια Γ.Σ αποφασίστηκε ο σημερινός δήμαρχος Πυλήνης να είναι επικεφαλής της παράταξής μας και υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Νοέμβρη για το δήμο Ναυπακτίας. Η επιλογή μας αυτή βασίστηκε στην πεποίθησή μας ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος διαθέτει την γνώση , την εμπειρία, και τις ικανότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική διοίκηση του νέου Δήμου Ναυπακτίας.
Στη συνάντηση αυτή συμφωνήσατε ότι ο Γιάννης Μπουλές είναι ο πλέον κατάλληλος να διεκδικήσει το δήμο ως επικεφαλής ενός κοινού σχήματος, επιμένετε όμως να εγκριθεί από νέα Γ.Σ με το επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί κεντρικό για σας ζήτημα. Σας προτείναμε ότι για το κεντρικό αυτό ζήτημα μπορεί να αποφασίσει η γενική συνέλευση της Κίνησης Πολιτών και το θέμα να κλείσει άμεσα συλλογικά και δημοκρατικά.
Στη συνέχεια τέθηκε από την πλευρά σας το θέμα της διασφάλισης του ελέγχου του δημάρχου στην περίπτωση που εκλεγεί στις εκλογές του Νοέμβρη. Η πρότασή σας να διασφαλίζεται ο έλεγχος για τα σημαντικά ζητήματα (π.χ προϋπολογισμός, επιλογή αντιδημάρχων) μέσα από επιτροπή ή Γ.Σ αντιβαίνει τον Νόμο αλλά και τις αρχές τις ενιαίας και αποτελεσματικής διοίκησης. Είναι γνωστό ότι για όλες τις αποφάσεις ψηφίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και όχι ο δήμαρχος. Εμείς θα είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αν στις συνεδριάσεις του νέου δημοτικού συμβουλίου δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστική επεξεργασία των θεμάτων του δήμου χωρίς να είναι ανάγκη να προαποφασίζονται θέσεις σε προσυμβούλια και παραταξιακές επιτροπές. Η άσκηση της διοίκησης μέσω επιτροπών και Γενικών συνελεύσεων δεν θα είναι αποτελεσματική και θα δημιουργεί προβλήματα αντί να επιλύει.
Σας επισημάναμε ωστόσο ότι ο επικεφαλής της παράταξής μας Γιάννης Μπουλές έχει ασκήσει αποτελεσματική διοίκηση ως δημοτική αρχή για 8 χρόνια διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το ενιαίο της διοίκησης με τη συλλογικότητα, και τη δημοκρατικότητα (αξιοποίηση όλων των δημοτικών συμβούλων, όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, σύγκληση δημόσιων λαϊκών Συνελεύσεων, σύγκληση ετήσιας Γεν. Συνέλευσης της παράταξης).
Επειδή δεν συμπέσαμε στα παραπάνω δύο σημεία δεν προχωρήσαμε στη συζήτηση του προγράμματος που πρέπει να εφαρμόσουμε ως δημοτική αρχή, αν και για μας αυτό είναι το πρωτεύον για μια συνεργασία. Θεωρούμε ότι η πορεία προς τις εκλογές, εφ' όσον δεν προκύψει κοινό σχήμα, θα πρέπει να διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας αποδίδονται εκφράσεις που δεν έχουν ειπωθεί όπως «και εσείς θα χάσετε και εμείς θα χάσουμε, αν προχωρήσουμε σε συνεργασία» που μας αποδίδετε ως δήθεν θέση μας στο κείμενό σας της 1-8-2010. Τέτοιες τακτικές δεν βοηθάνε στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης και δεν καλλιεργούν πνεύμα συνεργασίας.
Πιστεύουμε πάντοτε στη δυνατότητα της συνεργασίας η οποία μπορεί να λάβει χώρα σε οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο θέμα του Δήμου Ναυπακτίας.
Ναύπακτος 3-8-2010
Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας 


Δεν υπάρχουν σχόλια: