Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ξηρομερίτικος πολιτικός πολιτισμός

(από http://astakos.wordpress.com/)
Έντονο πολιτικό χρώμα έχουν οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφού σε κάθε χωριό που βαράει κλαρίνο θα είναι παρών και ένας υποψήφιος Δήμαρχος, καμία φορά και δύο. Τρεις μαζί ακόμα δεν έχω δει.
Είδαμε στην Μπαμπίνη τους υποψηφίους Σταϊκο και Λύτρα χέρι-χέρι να χορεύουν τσάμικα βαριά (και οι δύο μαζί χορεύουν τους Δημότες στο ταψί) και στα Βλιζιανά να πίνουν τις μπιρίτσες στους στο ίδιο τραπέζι. Όλα αυτά δεν θα ήταν παράξενα αν δεν είχαν προηγηθεί διάφορες επιστολές αλληλοκατηγορίας.
Οι ως τώρα υποψηφιότητες μαρτυρούν την αδυναμία των Δημοτών να αντιδράσουν. Υποταγμένοι σε κομματικές εντολές και σκοπιμότητες κουβαλάνε νερό στο μύλο των κομματικών συμφερόντων που αλέθει τις ελπίδες μας για μιά καλύτερη τοπική κοινωνία, η οποία όπως προδιαγράφεται δεν θα αποτινάξει ποτέ από πάνω της το μαύρο ζιβάγκο που πότισε μαυρίλα τη ψυχή μας
Το Ξηρόμερο δείχνει παραδομένο στις ορέξεις αποτυχημένων αυτοδιοικητικών παραγόντων που στερούνται οράματος , ονείρων και αγάπης για τον τόπο. Το Ξηρόμερο δεν θέλει και δεν μπορεί να αλλάξει, θα βουλιάξει ακόμα περισσότερο στην μιζέρια που τώρα το παρασύρει. Ήμαστε αυτό που ήμαστε γιατί δεν μπορούμε να να ήμαστε αλλιώς. Από τις ως τώρα υποψηφιότητες εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι και αυτό εισπράττω.


ΛΥΤΡΑΣ:
Κομματικός εκπρόσωπος απεσταλμένος του ΓΑΠ, αυτοδιοικητικός παράγοντας και μόνο, κουβαλάει την απόρριψη της τοπικής κοινωνίας που του γύρισε την πλάτη σε όλες σχεδόν τις προσπάθειες του να αναρριχηθεί σε ανώτερα αξιώματα. Η πίστη του στο κόμμα είναι αυτή που τον κράτησε όρθιο και σήμερα φιλοδοξεί να αναλάβει τον Δήμο Ξηρομέρου. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει πια είναι υποσχέσεις και «πράσινα άλογα». Δεν γίνεται να είσαι είκοσι χρόνια παράγοντας αυτοδιοικητικών και αυτά τα είκοσι χρόνια ο νομός να έχει μόνο αρνητικές πρωτιές και πορεία σε φτώχεια, σε ανεργία, σε υποδομές, σε ανάπτυξη και εσύ να έρχεσαι ως λύση στα προβλήματα του Ξηρομέρου. Εδώ ισχύει αυτό που λένε να σε κάψω ΓΙΑΝΝΗ μου να σ’ αλείψω λάδι. Ο Κ Λύτρας παρέα με τούς άλλους επαγγελματίες της αυτοδιοίκησης ΔΕΝ μπόρεσαν να δώσουν λύσεις στα τεράστια προβλήματα του νομού, κατ’ επέκταση και του δήμο μας και έρχεται τώρα ως λυτρωτής στην ανάπτυξη του Ξηρομέρου  . Αν ήμασταν άλλοι άνθρωποι, που δυστυχώς δεν ήμαστε, ο κ. Λύτρας θα αδυνατούσε να κάνει συνδυασμό. Ξηρομεριτη πως μπορείς να τρως ένα φαγητό που έχει ξαναζεσταθεί τόσες φορές; Ανοσία έχεις πάθει ;
ΣΑΜΑΡΑΣ:
Βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας!!! αυτό λένε τώρα όσοι αντιστάθηκαν στην επιθυμία του κ. Σαμαρά να γίνει επίτιμος, αν και αυτό ελέγχεται γιατί πολλοί από αυτούς πού είπαν ”εε όχι και επίτιμος” τώρα θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του.
Η εξέλιξη στο θέμα τις λίμνης του οικοπέδου ήταν θετική αφού με κάνα δύο «κινήσεις» ακόμα, το «παλιοχώραφο» όπως έλεγε ο μπαρμπα-Βαγγέλης το «κώλο-σπιτο» θα γίνει ένα  οικόπεδο με άδεια ξενοδοχείου και τιμή αστρονομική για μας που λέμε «αυτό κάνει τέσσερα εικοσιπέντε κύριε.. και περιμένουμε τα 25 λεπτά » γιατί αυτά είναι το κέρδος μας.
Οι «κινήσεις» αυτές θέλουν ένα συνδυασμό δυναμικής και από ότι φαίνεται το χρήμα από μόνο του δεν φτάνει. Μια ισχυρή όμως θέση στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, όπως αυτή του Δημάρχου Ξηρομέρου, σου ανοίγει τις πόρτες που το χρήμα δυσκολεύεται κάπως. Ο συνδυασμός εξουσίας και χρήματος σε ένα κράτος διεφθαρμένο όπως το Ελληνικό είναι όπως το δηλητήριο της κόμπρας, άκρως επικίνδυνο και θανατηφόρο.
Οχτώ χρόνια στείρας Δημοτικής θητείας είναι πολλά και οι ευθύνες μεγάλες. Αν αναλογιστεί κανείς και  την χρονική στιγμή που ο κ. Σαμαράς διετέλεσε Δήμαρχος (ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ) τότε η θητεία αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με μία λέξη, ”ΑΠΟΤΥΧΗΜΈΝΗ”  . Ποιους ωφέλησε η οχταετία του Πυθ. Σ; μόνο τις καταθέσεις  ορισμένων συμβούλων αλλά και κάποιων άλλων έξω από την αυτοδιοίκηση που είχαν μεγάλη γλώσσα.
Κάθε φορά που κάποιος Δήμαρχος προσπαθεί να μας πείσει για το έργο του αρχίζει να απαριθμεί πόσα πράγματα έκανε , ξεχνάει ότι αυτό ήταν υποχρέωση του και καθήκον του, να κάνει έργα. Αυτό για το οποίο πρέπει να πείσει κάποιος  είναι γιατί δεν έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει;
Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα μπορούσε κάποιος να γράψει πολλά γι’ αυτό το θέμα. Πως τους επιλέγουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι; γιατί κάποιους δεν τους θέλει κανένας; και γιατί κάποιους τους παρακαλάνε ;πως αυτοί επιδιώκουν ποιόν θα ακολουθήσουν;
Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε και με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του κ. Σαμαρά και μετά σειρά έχουν οι κ. Σταϊκος και Βότσης
Ίσως κάποιοι αναρωτιούνται με ποιο δικαίωμα «το κολόπαιδο απ’ τα βζανά» κρίνει και γράφει έτσι για τον «άρχοντα» όπως χαρακτηριστικά είπε ένας «γλύφτης» σε καφέ της παραλίας, τους απαντώ ότι όσο κάποιοι «ληγμένοι” θα αποφασίζουν για εμένα, το μέλλον του τόπου, το μέλλον των παιδιών μου  και της επιχείρησής  μου εγώ θα λέω την άποψή μου και θα κάνω σκληρή κριτική.  Όποιος δεν αντέχει την κριτική  να πάει σπίτι  του να ασχοληθεί με τα παιδάκια του και τα εγγόνια του!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: