Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Διαγραφές και εντάσεις στα κόμματα

Αναταράξεις προκαλούν στα κόμματα οι δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Την Πέμπτη η Ριηγίλλης ανακοίνωσε τη διαγραφή του βουλευτή και πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη από την ΚΟ αλλά και από το κόμμα της ΝΔ. Στο μεταξύ, με αποπομπές από το ΠΑΣΟΚ απειλεί ο Σ. Ξυνίδης, ενώ ψιθύρους προκάλεσε το κατηγορηματικό «όχι» της Τίνας Μπιρμπίλη σε οποιαδήποτε συζήτηση περί υποψηφιότητάς της.
Προηγήθηκε αντιπαράθεση των δύο πλευρών αναφορικά με τον υποψήφιο της παράταξης για την περιφέρεια Κρήτης. Η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του, που εστάλη σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον Βουλευτή Χανίων κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γιάννη Τραγάκη, παρέπεμψε στην Επιτροπή τον κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας, γιατί με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος».
Λίγο μετά, και αφού συνεδρίασε η επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, ανακοινώθηκε η οριστική διαγραφή του κ. Μαρκογιαννάκη από τη ΝΔ.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε: «Οι μεθοδεύσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι πρωτοφανείς. Σε δύσκολες περιφέρειες για την παράταξη όπως είναι η Κρήτη, απαιτείται συνεννόηση, διάλογος, σύνθεση για να πετύχει κανείς τη μέγιστη συσπείρωση. Όλα αυτά η ηγεσία της ΝΔ τα αρνείται εδώ και πολύ καιρό. Αντιθέτως επιλέγει το δρόμο των διαγραφών με αστείες, συνοπτικές αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές διαδικασίες, χωρίς έστω να μου ζητήσει να εξηγήσω τις απόψεις μου για την προοπτική της παράταξης στην περιφέρεια της Κρήτης. Αυτές οι μεθοδεύσεις μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω».
Ο πρώην -αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης- υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, νωρίτερα σήμερα, σε συνέντευξή του στο Flash 96, άφηνε ξεκάθαρα ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, κόντρα στην επίσημη επιλογή της ΝΔ, με τη στήριξη πάντως της κ. Ντόρας Μπακογιάννη: «Σας λέω με κάθε ειλικρίνεια δεν έχω αποφασίσει ακόμα το ο,τιδήποτε. Το σκέφτομαι. Είναι πολύ πιθανόν, δεν αποκλείεται καθόλου, όμως δεν το έχω αποφασίσει ακόμα». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και στο Κανάλι 1.
Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις του γραμματέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Βασίλη Μιχαλολιάκου, για πιθανές πειθαρχικές κυρώσεις. Άλλωστε, ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ανέφερε πως «υπάρχουν όργανα στο κόμμα μας τα οποία αξιολογούν συμπεριφορές και παίρνουν αποφάσεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτημα να κινηθούν αυτές οι διαδικασίες. Εάν αυτό αναδειχθεί ως σημαντικό θέμα, βεβαίως και η ΝΔ δεν θα παραμείνει αδιάφορη».
(από http://tvxs.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια: