Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Συναυλία ροκ των U2 στην Αθήνα και υπερθέαμα

Το μεγαλύτερο show του πλανήτη ήρθε στην Αθήνα και σίγουρα ήταν μία συναυλία που θα τη θυμόμαστε για πολλά χρόνια.
Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας θύμιζε χθες «διαστημόπλοιο» και με την πρώτη τους εμφάνιση στη σκηνή οι Ιρλανδοί ρόκερ ξεσηκώσαν το ελληνικό κοινό με ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα μεγατόνων!  «Ευχαριστώ, συγγνώμη που αργήσαμε τόσο πολύ να έρθουμε σε αυτό τον μαγικό τόπο. Θα τα καταφέρετε εσείς οι Έλληνες, γιατί έχετε καρδιά και μυαλό. Αυτό είναι που μετράει και όχι τα χρήματα. Οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες έχουν πολλά κοινά, είμαστε φτωχοί αλλά ικανοί, είμαστε Θεοί».
«Έλληνες θα τα καταφέρετε γιατί έχετε μυαλό και καρδιά», είπε ο Μπόνο ανοίγοντας την ανεπανάληπτη συναυλία των U2 στην Αθήνα, όπου το κοινό έζησε μια εμπειρία δίχως προηγούμενο! 

Ο Μπόνο και οι φίλοι του προσέφεραν μοναδικό θέαμα στους περίπου 75.000 τυχερούς που εξασφάλισαν το «μαγικό χαρτάκι». Παρόντες και αρκετοί επώνυμοι, με το μάτι μας να εντοπίζει -μεταξύ άλλων- τους Νατάσσα Θεοδωρίδου, Φάνη Χαλκιά, Χάρις Αλεξίου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Γιάννη Παπαμιχαήλ.
Από τις 19:15, ο Aviv Geffen και οι Snow Patrol φρόντισαν να «ανεβάσουν» την θερμοκρασία, ώστε οι U2 να βάλουν «φωτιά» λίγο πριν τις 22:00. Τόσο τα τραγούδια των U2, όσο και η ύψους 50 μέτρων εντυπωσιακή σκηνή, εξασφάλισαν ένα υπερθέαμα δίχως προηγούμενο!
Οι θρυλικοί ρόκερς από την Ιρλανδία έκαναν την Αθήνα να ροκάρει, ενώ στα highlights της βραδιάς ήταν η «καληνύχτα» του Μπόνο σε άπταιστα ελληνικά, αλλά και τα πολιτικά του μηνύματα.
Μεταξύ άλλων, ο Μπόνο μίλησε για την οικονομική κρίση και πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη πως η χώρα μας θα τα καταφέρει.
«Είμαστε Έλληνες Θεοί», φώναξε ο ηγέτης του συγκροτήματος και... αυτοσυστήθηκε ως Μέγας Αλέξανδρος, ενώ αποκάλεσε τον κιθαρίστα Ετζ Οδυσσέα και τον ντράμερ Λάρι Απόλλωνα.
H συναυλία ξεκίνησε με το «Beautiful Day» και έκλεισε με το νέο τραγούδι, «Μoments of Surrender», ενώ το κοινό τους αποθέωσε!
Την υπέροχη βραδιά στιγμάτισαν κάποιοι... θερμόαιμοι, που για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία προκάλεσαν επεισόδια έξω από την θύρα 27. Ένας άνδρας έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και τραυματιοφορείς του έκαναν τεχνητή αναπνοή, ενώ άνθρωποι που βρίσκονται στο ΟΑΚΑ δήλωσαν πως είχε τις αισθήσεις του.
Ο Μπόνο έκανε το στάδιο να σειστεί στη μεγάλη συναυλία των U2 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στη συνέχεια, παρουσίασε ένα- ένα τα μέλη του συγκροτήματός του με τα ονόματα μυθικών Ελλήνων ηρώων, αρχαίων θεών και σημαντικών ιστορικών προσώπων. «Είμαστε Έλληνες Θεοί»! Τον κιθαρίστα Ετζ σαν Οδυσσέα, τον ντράμερ Λάρι ως Απόλλωνα… και «ποιος μένει», είπε, «ο Μέγας Αλέξανδρος στα φωνητικά»! Και ξεκίνησε να τραγούδα το «I Still Haven't Found What I'm Looking For» και στο στάδιο έγινε χαμός…
Με μουσική υπόκρουση το «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπάουι (καθόλου τυχαία επιλογή), τα φώτα του σταδίου όλα ανοιχτά και τον κόσμο όρθιο στις κερκίδες να παραληρεί, ο Μπόνο και η παρέα του εισέβαλαν νωρίτερα εντυπωσιακά στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπως αρμόζει στη μεγαλύτερη ροκ μπάντα του πλανήτη. Οι Ιρλανδοί ρόκερ ήταν «Άγγλοι» στην ώρα τους. Εμφανίστηκαν από τα αποδυτήρια του σταδίου και ανέβηκαν στη φουτουριστική σκηνή ακριβώς στις 21.45. 
Το ΟΑΚΑ πήρε κυριολεκτικά φωτιά. Πάνω από 75.000 κόσμου (η συναυλία δεν ήταν sold-out!) ξέσπασε σε ζητωκραυγές, μόλις ακούστηκε το «Beautiful Day» και τα φώτα έσβησαν. Έβλεπες γύρω σου μόνο χαμογελαστά πρόσωπα, κόσμο να τραγουδά και να χορεύει σε κάθε κάλεσμα του Μπόνο. Αν εκείνη την ώρα περνούσες έξω από το ΟΑΚΑ, θα έδινες τα πάντα για να μπεις μέσα. Οι σκηνές που εκτυλίσσονταν ήταν απερίγραπτες, με ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά που έχουμε δει σε συναυλία τα τελευταία χρόνια. Οι U2 έβαλαν τα γυαλιά ακόμα και στη Μαντόνα, στη συναυλία της που είδαμε πριν από δύο χρόνια. 
Η σκηνή έμοιαζε σα να έχει πέσει από το διάστημα! Είναι ανοιχτή από όλες τις πλευρές και την έχεις κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια σου. Καλύπτει τη μισή αρένα και μοιάζει όχι σαν αρπακτικό αλλά σαν τα πλοκάμια ενός χταποδιού. Άλλο να διαβάζεις και άλλο να το ζεις. Απίστευτη συναυλιακή εμπειρία. Λέιζερ, εκτυφλωτικά φώτα, ελληνικές σημαίες, πανό με συνθήματα των φαν, κάμερες να καταγράφουν όσα εκτυλίσσονται επί σκηνής. 
Ο Μπόνο σε μεγάλα κέφια δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να τρέχει στον κυκλικό διάδρομο της σκηνής, ενώ ο κιθαρίστας Ετζ έδωσε το δικό του ρεσιτάλ με την κιθάρα του. «Get On Your Boots» και «Mysterious Ways», «Where The Streets Have No Name», «With Or Without you», παλιές και νεότερες επιτυχίες του συγκροτήματος, αγαπημένες και του ελληνικού κοινού, πλημμύρισαν το ΟΑΚΑ, με τους θεατές να «ταξιδεύουν» πίσω στο χρόνο.

Η μεγαλύτερη ροκ μπάντα του πλανήτη
Η βραδιά ξεκίνησε με τον Aviv Geffen και τους επίσης Ιρλανδούς Snow Patrol, οι οποίοι φρόντισαν να «προθερμάνουν» τον κόσμο. 
Οι Ιρλανδοί U2 επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που παίζουν στην Αθήνα. Το 1997, στο πλαίσιο της περιοδείας Popmart, είχαν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, καθώς εκείνη τη χρονιά ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. 
Έκτοτε, οι U2 έχουν αλλάξει πολύ, γιγαντώθηκαν και έγιναν η δημοφιλέστερη rock μπάντα του πλανήτη, χωρίς κανείς να μπορεί να τους αμφισβητήσει. 
Στους τελευταίους δύο σταθμούς της περιοδείας τους, στη Μόσχα στις 25 Αυγούστου και στη Βιέννη στις 30, οι U2 έπαιξαν την ίδια Playlist με μία μόνο διαφορά, στη Μόσχα έπαιξαν δέκατο το Pride (In the name of love), ενώ στη Βιέννη το Every Breaking Wave. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: